ΔΗΓΜΑΤΑ 15/5/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 15/5/2018

Το θρίλερ των εκλογών της ΝΟΔΕ

Σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι εκλογές για την προεδρία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ.

Η καταμέτρηση πήγαινε ψήφο – ψήφο και λόγω επιπροσθέτως της απειρίας των μελών της εφορευτικής επιτροπής, χρειάστηκε να γίνει διασταύρωση και επανακαταμέτρηση κάποια στιγμή των σταυρών και έτσι, πήρε αργάμιση για να βγει το αποτέλεσμα της κάλπης για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Εκεί άλλωστε, βρίσκονταν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτής της εκλογικής ημέρας για τη ΝΔ των Ιωαννίνων.

Η «μάχη» σώμα με σώμα που έδωσαν οι Θόδωρος Τζαρούχης και Κωνσταντίνος Ζιάβρας, οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες και θεωρώ πως το αμφίρροπο του αποτελέσματος έχει τις ερμηνείες του.

Ο Θόδωρας, την Παρασκευή το βράδυ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, δήλωνε χωρίς υπερβολή, υπεραισιόδοξος για το αποτέλεσμα αλλά μετά την ανακοίνωση του αμφίρροπου αποτελέσματος, μιλώντας μαζί του, κατάλαβα πως τα χρειάστηκε… ελαφρώς.

Στο παρελθόν, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε λάθη τακτικής του Θόδωρα στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο αποδείχτηκε ότι τελικώς δεν του στοίχισαν.

Και κάτι τελευταίο ως προς αυτή την αναμέτρηση της Κυριακής: δεν ήταν πολλοί αυτοί που στήριξαν φανερά την υποψηφιότητα Τζαρούχη. Μία ήταν σίγουρα, η και… πολύ φίλη του, Νατάσα Τύρου – Ούζα, πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Καχριμάνη. Η κ. Τύρου συμπορεύεται με τον Θόδωρα, από την εποχή της προσωρινής φυγής του για το βραχύβιο κόμμα της Ντόρας, τη «Δημοκρατική Συμμαχία» και έδωσε τον αγώνα της για την εκλογή του, πηγαίνοντας όπως λένε κάποιοι, κόντρα σε πολλά πολιτικά «γραφεία» και Νεοδημοκρατικά κέντρα επιρροής της περιοχής, αν και οι περισσότεροι υποτίθεται πως τήρησαν στάση ουδετερότητας έναντι των δύο «μονομάχων».

Παρεμπιπτόντως, η φυγή για μικρό διάστημα του Τζαρούχη από την αντιμνημονιακή ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, την οποία φρόντισε να θυμίσει στον κόσμο της ΝΔ, ο Σπύρος ο Βασιλείου προ ημερών, δεν μέτρησε καθόλου στους Νεοδημοκράτες.

 

Αλήθεια, πώς ψηφίζουμε;

Ένα δεύτερο ντέρμπι παίχτηκε την Κυριακή, στις εκλογές για την προεδρία της ΔΗΜΤΟ Ιωαννίνων.

Ο Βασίλης ο Αϊβατίδης επικράτησε του Νίκου Κρικώνη και ο τελευταίος δε μιλιόταν προχθές, γιατί θεωρούσε ότι είχε εύκολο έργο. Συν το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για μέλη της ΔΗΜΤΟ Ιωαννίνων, είχαν υπογράψει τη δική του υποψηφιότητα. Βέβαια, δεν ψήφιζαν μόνο αυτοί αλλά δυστυχώς για το Νίκο και πολλοί άλλοι…

Το πώς ψήφισαν αυτοί οι… άλλοι, είναι σίγουρα ένα θέμα που χρήζει και ψυχολογικής ερμηνείας, ίσως.

Το λέω αυτό γιατί ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που έχεις να επιλέξει ηλικιακά αφενός και με κριτήριο την όρεξη για τρέξιμο και δουλειά αφετέρου, ψηφάς δαγκωτό Κρικώνη!

Επίσης, ο κ. Αϊβατίδης – τον οποίο άνθρωπο δε γνωρίζω καθόλου, ομολογώ – δεν είναι αυτό που θα έλεγες αεικίνητο στέλεχος, σαν αυτά που έχει ανάγκη η ΝΔ για να διαδώσει το πρόγραμμά της, να κινητοποιήσει κόσμο κτλ.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία αποφασίζει στις δημοκρατίες και δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το σοφό λαό!

 

Ο πρώτος και ο τέταρτος…

Τέλος, για να κλείσω με το θέμα των εσωκομματικών εκλογών, βλέποντας κάποιοι τη λίστα των σταυρών για την τυπική εκλογή των συνέδρων του κόμματος, είμαι βέβαιος πως δεν χάρηκαν καθόλου. Μα καθόλου…

Πρώτος ο Σάκης ο Βλέτσας και τέταρτος, ο Αλέξης ο Λέφας. Μεταξύ τους οι δύο δεν έχουν καμία σχέση. Μόνο κοινούς εχθρούς…

Και οι τελευταίοι θα ξίνισαν πολλοί βλέποντας τα αποτελέσματα. Η γεύση που νοιώθεις όταν χάνεις κάτι που ως χθες, θεωρούσες δικό σου…

 

Μια κουβέντα με τον Υπουργό

Τελειώνει η συνέντευξη με τον Υπουργό Παιδείας την Παρασκευή και οι δημοσιογράφοι που διδάσκουμε στα δημόσια ΙΕΚ, λέμε στον Υπουργό πως είμαστε απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη.

Κι αρχίζει ο Υπουργός τα γνωστά περί γραφειοκρατίας, περί της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που ανέλαβε και ενημερώθηκε με καθυστέρηση κτλ. Και μου έρχεται στο νου, αυτό που μου έχει πει κάποιος γνωστός: «αυτοί θα σου πουν πως δε μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα. Μη τους βάλεις δύσκολα, ζητώντας τους να σου πουν τη λύση…».

Και εγώ πάω παρακάτω: «ξέρετε κ. Υπουργέ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ άλλαξε στη μέση της χρονιάς μονομερώς τους όρους εργασίας των εκπαιδευτών, μειώνοντας σχεδόν στο μισό το ωρομίσθιο των μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών και αφού δούλεψαν για ένα εξάμηνο, χωρίς υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους. Είναι ηθικό και δίκαιο εκτός από παράνομο αυτό;».

«Αυτό είναι μιας άλλης τάξεως ζήτημα» μου απαντά ο Υπουργός.

«Σημαντικότερο από την απληρωσιά» του αντιλέγω.

Και τότε απευθυνόμενος στην υφισταμένη του Υφυπουργό Τζούφη, κάτι της ψιθυρίζει… Και είμαι βέβαιος τώρα, για τη λύση που είναι στο δρόμο… (εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – όχι όλοι ασφαλώς, αλλά η γνωστή τριάδα – με κοιτούσαν περίεργα όσο με έβλεπαν αγριεμένο…).

 

Ο Αλμπάνης διαπραγματευτής

Το ΣΥΡΙΖΑ των δεύτερων εκλογών του 2015 μου θύμισε χθες, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τις Πρυτανικές εκλογές της 6ης Ιουνίου.

Ο μνημονιακός εκείνος ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκανε την «κωλοτούμπα» και αφού διαπραγματεύτηκε για 17 ώρες ο Αλ6ς, έφερε η κυβέρνηση και ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, το 3ο και αχρείαστο μνημόνιο, υπόσχονταν στους Έλληνες επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του δικού του μνημονίου, αντίμετρα κτλ.

Αντίστοιχα, ο πρώην Πρύτανης και νυν αναπληρωτής Πρύτανη Τρ. Αλμπάνης που σε μεγάλο βαθμό χρεώνεται το σχέδιο συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, γιατί και με δικές τους ενέργειες ξεκίνησε η πρωτοβουλία ενιαιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο, δε δείχνει διάθεση για απολογισμό και αυτοκριτική ως προς το αν είναι καλό ή λιγότερο καλό αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο εν μέρει διαπραγματεύτηκε ως μέλος της Κοινής Επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Χθες στάθηκε απέναντι στους συναδέλφους του και τους είπε «ψηφίστε με», χωρίς να αρθρώσει λόγο κριτικό για το σχέδιο νόμου που άσχετα με τις βουλήσεις και τους συσχετισμούς στο τοπικό ΑΕΙ, η δημοκρατική μας κυβέρνηση θα ψηφίσει και θα αρχίσει να εφαρμόζει.

Η κυβέρνηση του κ. Αλμπάνη θα ψηφίσει και θα αρχίσει να εφαρμόζει ένα νόμο για την κατάρτιση του οποίου έχει και ο ίδιος ευθύνη. Τι λέει λοιπόν, στους συναδέλφους του – μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, των οποίων την ψήφο ζητά σε 20 μέρες; Ψηφίστε με για να αλλάξω το σχέδιο νόμου;

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 15/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons