Μάχη για 4 (;) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Home Ειδήσεις Μάχη για 4 (;) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μάχη για 4 (;) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μάχη για 4 (;) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μετά τους Γιάννη Γεωργίου και Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, και ο Γιώργος Θυφρονίτης, καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, προετοιμάζεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του για να είναι υποψήφιος για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί να γίνουν στις 6 Ιουνίου και ως την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους για τη θέση του Πρύτανη όσο και για τις τρεις θέσεις των αναπληρωτών Πρύτανη.

Ως την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, θα ξεκαθαριστεί αν και ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, καθηγητής φιλοσοφίας του ΦΠΨ, θέσει τελικώς υποψηφιότητα. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει πολύ μεγάλη πιθανότητα και τις οριστικές προθέσεις του πρόκειται να ξεκαθαρίσει ο καθηγητής εντός του Σαββατοκύριακου.

Αυτό πιθανότατα θα είναι το σχήμα των πρυτανικών εκλογών της Τετάρτης, 6ης Ιουνίου, αν δεν προκύψει και μια ακόμα υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με την προκήρυξη των εκλογών που υπογράφει ο απερχόμενος Πρύτανης, Γιώργος Καψάλης, Πρύτανης εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Στην περίπτωση που κανείς υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, ως ημερομηνία της επαναληπτικής εκλογής μεταξύ των δύο πλειοψηφισάντων, ορίζεται η επομένη, Πέμπτη 7 Ιουνίου. Αντιπρυτάνεις εκλέγονται οι τρεις υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των έγκυρων ψήφων. Επί ισοψηφίας, και αυτή η εκλογική διαδικασία θα γίνει την Πέμπτη, 7 Ιουνίου.

Το εκλεκτορικό σώμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαρτίζεται από 470 μέλη ΔΕΠ και 350 ΕΕΔΙΠ /ΕΤΕΠ και εργαζόμενους. Η ψήφος των τελευταίων έχει μειωμένη βαρύτητα στο εκλογικό αποτέλεσμα και στο σύνολο, 350 ψήφοι ισούνται με 50 (350Χ0,2). Άρα, το μάξιμουμ των ψήφων που μπορούν να καταμετρηθούν με το άνοιγμα των καλπών είναι 520, αλλά με δεδομένο ότι δεν ισχύει ηλεκτρονική ψηφοφορία, ελέω Γαβρόγλου, όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές των Πανεπιστημίων, οι συμμετέχοντες στη διαδικασία των εκλογών θα είναι πολύ λιγότεροι.

Όσον αφορά τέλος, τις θέσεις που πρεσβεύουν οι τέσσερις υποψήφιοι, είναι μάλλον μοιρασμένοι στους υποστηρικτές – Αλμπάνης-Γεωργίου – και τους «πολέμιους» της συνένωσης – Πέτσιος-Θυφρονίτης- με τη μορφή τουλάχιστον που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο.

Show Buttons
Hide Buttons