ΔΗΓΜΑΤΑ 10/5/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/5/2018

Φτιάχνω «φάκελο»

Άρχισα να φτιάχνω «φάκελο» παραπόνων και καταγγελιών και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύς, για υψηλόβαθμο κρατικό στέλεχος της περιοχής μας που μόνο σποραδικά, έχει απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα… και εμένα, μέχρι σήμερα.

Ο εν λόγω δημόσιος λειτουργός που έχει κάνει από τότε που μετακόμισε στα Γιάννενα, τρόπο ζωής το «L’État, c’est moi» («Το κράτος, είμαι εγώ») για τους γαλλομαθείς αναγνώστες της στήλης που ξέρω πως είναι πολλοί… στην υπηρεσία του, έχει κάνει και το βίο αβίωτο σε πολλούς υφισταμένους συναδέλφους του.

Βαριές «σκιές» πέφτουν πάνω σε πολλές από τις μεγάλες υποθέσεις που έχουν περάσει από τα χέρια του τον τελευταίο καιρό, και η μεν ΑΔΕΔΥ έκανε κάποιες καταγγελίες αλλά στη συνέχεια σταμάτησε να ασχολείται μαζί του (γιατί άραγε;), οι δε κυβερνώντες τον νταχτιρίζουν, λες και είναι πράγματι ο Λουδοβίκος ο ΙΔ΄. Ο αθόρυβος τρόπος με τον οποίο κινείται όλο αυτό το διάστημα, τον αφήνει πολιτικά στο απυρόβλητο, αν και διαθέτει ισχυρές εξουσίες.

Στη φάση αυτή το μόνο που θα πω, είναι να αρχίσει να λειτουργεί τα υπηρεσιακά συμβούλια, να εξετάσει τις στοίβες από αιτήσεις των υπαλλήλων του που αιτούνται διάφορα προσωπικά θέματα (αναγνώριση προσόντων, άδειες για παράλληλη εργοδότησή τους στον ιδιωτικό τομέα κτλ.) και να δει πως θα «μαζέψει» την υπόθεση με το εξωτικό νησί… Γιατί αν σκάσει το «τσουνάμι», δε τον σώζει κανείς.

 

Ο Μανταλόβας για τον «Κλεισθένη»

Γενικά δε συνηθίζω να λέω καλές κουβέντες μέσα από αυτή τη στήλη, όπως γνωρίζετε οι τακτικοί αναγνώστες…

Ευχαριστήθηκα όμως την τοποθέτηση του Θανάση του Μανταλόβα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συζήτηση για τον «Κλεισθένη 1». Ο Μανταλόβας έκανε μια άκρως πολιτική εμφάνιση μακράν καλύτερη όλων και τηρουμένων των αναλογιών, απόλαυσα εξίσου, για άλλους λόγους, το Φίλιππα τον Τσουμάνη. Ο ένας Βενιζέλος, ο άλλος Πάγκαλος, για να δώσω ένα συναφές διπλό παράδειγμα, τους οποίους για διαφορετικούς λόγους, ακούω με προσοχή τα τελευταία χρόνια, όταν μιλάνε…

Είπε μεταξύ άλλων ο Μανταλόβας: «εσείς ρε συντρόφια που ευαγγελίζεστε τη μεγάλη μεταρρύθμιση για τη συναινετική τοπική αυτοδιοίκηση, τι κάνετε ως κυβέρνηση, τι κάνατε ως αντιπολίτευση; Σπέρνετε μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους σας, και διχόνοια ανάμεσα στους πολίτες…». Αυτό ήταν το κυρίως ρεζούμε της τοποθέτησης Μανταλόβα που έκλεισε και το μάτι στο «αριστερό» ακροατήριο τασσόμενος υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, έχοντας όμως, νωρίτερα αποδομήσει τον «Κλεισθένη». Και πάνω στις απόψεις του στηρίχθηκε εν πολλοίς η τελική πρόταση της δημοτικής αρχής, για την οποία εικάζω, συνέβαλε και ο άλλος θεωρητικός της παράταξης, ο Γιώργος ο Παπαδιώτης.

Ο Μανταλόβας – θα το ξαναπώ – έχει ανοίξει περπατησιά για την υποψηφιότητα με το «Κίνημα Αλλαγής» και εμφανίζει «υποδομή» που λίγοι διαθέτουν. Και δε μιλάω για απλά ενδιαφερόμενους υποψήφιους αλλά και για εν ενεργεία βουλευτές…

 

Ένα παράδειγμα προς αποφυγή

Ο «Κλεισθένης» τώρα, φαίνεται πως θα ταλαιπωρήσει αρκετά δημοτικά συμβούλια και αρκετούς Δημάρχους.

Όπως συνέβη για παράδειγμα, στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου την περασμένη Δευτέρα, όπου παραδόξως το σώμα τάχθηκε υπέρ του «Κλεισθένη»! Μην ξεγελιέστε, ούτε Συριζαίο Δήμαρχο έχει το Ζαγόρι, ούτε έγιναν ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Απλώς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρχίζουν να κάνουν… προσομοίωση των εκλογών και θεωρούν πως είναι καλύτερα με απλή αναλογική, κόντρα στην πλειοψηφία. Έτσι, από αλλού ξεκίνησε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου και αλλού κατέληξε. Από την πρόταση της ΚΕΔΕ κατά του «Κλεισθένη» ξεκίνησε και κατέληξε να γίνουν, με την καλή έννοια, «μαλλιά κουβάρια», αριστεροί, δεξιοί και πασόκοι. Στο τέλος, όλοι κατήγγειλαν τον «Κλεισθένη», ακόμα και οι Πατουλικοί «δεξιοί»!! Κι έμεινε «κάγκελο» ο Δήμαρχος και αναγκάστηκε να αλλάξει την αρχική του εισήγηση.

Η… ωριμότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης των Δήμων δείχνει πόσο έτοιμη είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την απλή αναλογική, «σύντροφε» Υπουργέ!

 

Οι ευρωβουλευτές μας…

Για κάποιες άλλες εκλογές, προετοιμάζονται τώρα, ορισμένοι…

Για τις ευρωεκλογές προετοιμάζονται νυν ευρωβουλευτές, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο πως δύο εξ αυτών, διοργάνωσαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στα Γιάννενα, εκδηλώσεις.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε καλή κινητοποίηση του κόμματος της ΝΔ την Δευτέρα, σε μια εκδήλωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο δε Ζαγοράκης παρέστη σε εκδήλωση, επί τούτου… για τον αθλητισμό και τα παιδιά, της ΜΚΟ «Αποστολή», της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο ΚΔΑΠ της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Κι όλα αυτά, με την υπαρκτή πιθανότητα ο Αλ6ς να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου του 2019. Να επαναφέρει συγκεκριμένα τη λίστα αντί του σταυρού, τον οποίο θεσμοθέτησε για τις ευρωεκλογές του 2014, ο Αντώνης Σαμαράς.

Αν και δημοκράτης, θα τολμήσω να πω πως το σύστημα του Αντώνη απέτυχε παταγωδώς, γιατί στείλαμε στην ευρωβουλή, ανεξαρτήτως κόμματος, κάποιους «τίποτα». Και θα προτιμήσω να ορίζουν τα κόμματα για ευρωβουλευτές καλά στελέχη τους ή προσωπικότητες, στο επίπεδο ενός Τσάτσου, ενός Μαργαρίτη Σχοινά ή μιας Μαριέττας Γιαννάκου.

Η δημοκρατία του Έλληνα ψηφοφόρου δυστυχώς, περιορίζεται στις ποδοσφαιρικές ή κομματικές οπαδικές γνώσεις και ιδού το αποτέλεσμα: ευρωβουλευτές άβουλοι, άφωνοι, πολιτικά αγράμματοι, για να μην απλά… «φελλοί».

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε αναβρασμό…

Κλείνω με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη δημόσια διαβούλευση για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το τοπικό ΑΕΙ.

Δεν ξέρω τι θα γίνει στη σημερινή Σύγκλητο, αν θα υπάρχουν οι συσχετισμοί για να καταλήξει το όργανο σε μια σκληρή απόφαση απόρριψης του σχεδίου νόμου του Γαβρόγλου, αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες, είναι πως αλλάζουν τα πράγματα…

Και βλέπω να το παίζουν «μωρές παρθένες» για το νομοθέτημα του Γαβρόγλου, οι ιθύνοντες νόες της συνένωσης που θα είναι και υποψήφιοι στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές. Ο μεν Σπύρος Γεωργάτος ενδιαφέρεται για αντιπρύτανης – γιατί όχι για Πρύτανης, αφού δοκίμασε και δεν τα κατάφερε λόγω του νόμου Αρβανιτόπουλου, την προηγούμενη φορά; – ο δε Αλμπάνης θέλει να συνεχίσει να διοικεί για πολλοστή θητεία, τη δεύτερη ως Πρύτανης.

Αμφότεροι δηλώνουν προβληματισμένοι για το «κακό» σχέδιο Γαβρόγλου, ο πρώην Πρύτανης μάλιστα, δηλώνει σε συναντήσεις του με συναδέλφους του αυτές τις μέρες, «εξαπατημένος» από το Υπουργείο… Δεν έχει να χάσει τίποτα φαντάζομαι και μπορεί να το πει ευθέως αυτό στον Υπουργό, αν όντως έλθει Γιάννενα την Παρασκευή…

Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως με επιχειρήματα τύπου «διαπραγμάτευσης Τσίπρα και Βαρουφάκη 2015» μπορεί να πείσει τους πανεπιστημιακούς να τον ψηφίσουν μεθαύριο;

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 10/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons