Έμαθε για τα καλά τα Τζουμέρκα ο Πρωθυπουργός – Ευρεία συνάντηση με τις τοπικές αρχές στα Πράμαντα

Έμαθε για τα καλά τα Τζουμέρκα ο Πρωθυπουργός – Ευρεία συνάντηση με τις τοπικές αρχές στα Πράμαντα

Συνάντηση με τις τοπικές αρχές των Τζουμέρκων πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Παρασκευής έπειτα από την επίσκεψή του στο σπήλαιο της Ανεμότρυπας Πραμάντων. Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί ολιγόωρη επίσκεψη στο Νομό Ιωαννίνων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό παρόντων της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έθεσαν τα βασικά ζητήματα της περιοχής. 

Ο Γιάννης Σεντελές συγκεκριμένα έθεσε στον Πρωθυπουργό το θέμα των αιολικών πάρκων, λέγοντας πως το δημοτικό του συμβούλιο καταψήφισε τη μελέτη για τα αιολικά στο Λάκμο.

Μίλησε για συγκεκριμένα οδικά έργα όπως η σύνδεση με την Πλάκα, Καλέντζι – Γέφυρα Πλάκας δηλαδή, και η σύνδεση Θεοδώριανων – Μελισσουργών, ζήτησε να ενταχθεί η περιοχή στα προγράμματα τουριστικής προβολής του ΕΟΤ, ζήτησε να θεσμοθετηθεί η ορεινότητα για να ωφεληθούν το Κέντρο Υγείας και άλλες δομές της περιοχής.

Εκτενή αναφορά στα θέματα του κτηνοτροφικού τομέα έκανε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης που μίλησε με επαινετικά λόγια για το πρόσφατο νόμο ελέγχου των ελληνοποιήσεων των κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων. Έδωσε συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για την αντίδρασή του στην κρίση της πανδημίας, ανέφερε πως τη γέφυρα Κοράκου θα αναλάβει η Περιφέρεια αν υπάρχουν πιστώσεις.

Και ο Περιφερειάρχης μίλησε για τα έργα των ανεμογεννητριών, διαφωνώντας σαφώς με το σχεδιασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. «Πρέπει να σεβαστούμε κάποια μέρη» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης μιλώντας για τα αιολικά του Μετσόβου και όχι μόνο.

Μίλησαν αρκετοί φορείς της περιοχής και τέλος, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος που επανέλαβε τα αιτήματα για τις οδικές συνδέσεις της ευρύτερης περιοχής.

 

Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τα Τζουμέρκα ο Πρωθυπουργός όπως είπε στο κλείσιμο της συνάντησης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Συνοψίζοντας όσα άκουσε ο Πρωθυπουργός, αναγνώρισε πως έργο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι η τεχνικά δύσκολη αναστήλωσε της γέφυρας της Πλάκας.

Αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και του τουρισμού 365 ημερών το χρόνο, είπε ο Πρωθυπουργός. Το παρθένο της περιοχής των Τζουμέρκων είναι πλεονέκτημα πρόσθεσε και με ρεαλιστικό τρόπο είπε πως θα απαντήσει η πολιτεία στα αιτήματα για νέους οδικούς άξονες. Το βασικό πλαίσιο έργων που έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια θα υλοποιηθούν με την αρωγή της πολιτείας, σημείωσε απλά.

Μίλησε για το πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ονομασία «Αντώνης Τρίτης» λέγοντας πως πολλές από τις δράσεις που του τέθηκαν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

«Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός για τις ανεμογεννήτριες» είπε ο Πρωθυπουργός, αποδεχόμενος τον προβληματισμό του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη για τις βαριές υποδομές που απαιτούν αυτά τα έργα και δεσμεύτηκε πως θα επανεξεταστούν πολλές από αυτές τις προτάσεις έργων.  

Αναφορικά με ενεργειακά έργα, αναβαθμίσεις κτιρίων κτλ. σε συνδυασμό με κτίρια παραδοσιακά που πρέπει να συντηρηθούν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προβλεφθούν πόροι για τέτοια έργα.

«Το ενδιαφέρον μου για την ορεινή κτηνοτροφία είναι δεδομένο» απάντησε στα καλά λόγια του Περιφερειάρχης ο Πρωθυπουργός μιλώντας τέλος για το νομοσχέδιο για τους ελέγχους στις εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Είχε δεσμευτεί προεκλογικά για το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων υπενθύμισε και δεσμεύτηκε να βρεθούν τρόποι η ποιότητα να πληρώνεται την τιμή που της αξίζει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τι θέλει ο Δήμος Β. Τζουμέρκων

Η συμπλήρωση των οδικών αξόνων που θα δώσουν στην περιοχή των Τζουμέρκων, την απαιτούμενη ώθηση για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι τα βασικά ζητούμενα για τη δημοτική αρχή του Γιάννη Σεντελέ.

Μιλώντας στο μεσημεριανό μαγκαζίνο της ΒΗΜΑ Τηλεόραση και στη Βίλιαν Στασινού, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που θα θέσει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας την Παρασκευή και το Σάββατο, με πρώτα τα οδικά έργα που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου των Τζουμέρκων.

Ο κάθετος δρόμος που θα συνδέει τα Πράμαντα με την Ιόνια Οδό έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, για να φτάσει όμως στην Πλάκα και το ιστορικό γεφύρι της που θα εγκαινιάσει αύριο ο Πρωθυπουργός μετά την αναστήλωσή του, χρειάζεται να συμπληρωθεί με μια νέα οδική σύνδεση που δε μπορεί να μένει στην υφιστάμενη χάραξη.

Κι αυτή είναι μια πρώτη διεκδίκηση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Το δεύτερο οδικό έργο που θεωρεί προτεραιότητα ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι ένας δρόμος που όπως τόνισε ο κ. Σεντελές θα καταστήσει τα Τζουμέρκα το κέντρο και όχι το τέλος της διαδρομής που είναι σήμερα. Ένας δρόμος που θα συνδέσει τα Ανατολικά Τζουμέρκα και τα Δυτικά Τζουμέρκα, μια σύνδεση ουσιαστικά ανάμεσα στους Μελισσουργούς και τα Θεοδώριανα μέσω σήραγγας πιθανότητα. Το έργο βρίσκεται σε ένα στάδιο προμελέτης σήμερα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Στην Γέφυρα Πλάκας το Σάββατο

Το Σάββατο, στις 8:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Γεφύρι της Πλάκας, στην περιοχή της Άρτας, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό χωριό Καταρράκτης.

Αφότου αναχωρήσει από τον Καταρράκτη ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Κέρκυρα.

Show Buttons
Hide Buttons