Έναρξη σχολικής χρονιάς: Και τώρα, ευχές…

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Και τώρα, ευχές…

Στα σχολεία επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές, για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς με την τελετή του αγιασμού. Τα βιβλία είναι στη θέση τους και το μεγαλύτερο μέρος των κενών έχει πληρωθεί από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας.

O Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστας Καμπορυάκης τονίζει στο μήνυμά του πως η νέα σχολική χρονιά και η έναρξή της αποτελεί αφετηρία νέων στόχων, νέας προσπάθειας, νέων προσδοκιών και ελπίδας. «Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν θα είναι μόνος. Η συνεργασία των στελεχών της εκπαίδευσης, του διδακτικού προσωπικού, των γονέων, της εκκλησίας, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη και απαραίτητη για τη βελτίωση των συνθηκών στη σχολική κοινότητα» τονίζει.

Ο κ. Καμπουράκης ακολούθως απευθύνεται σε καθέναν ξεχωριστά από τους τρεις πυλώνες της εκπαιδευτικής διαδικασίας: μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στους μαθητές λέει τα εξής: «Η σχολική κοινότητα σας υποδέχεται και σας υπόσχεται πως θα πράξει  ό,τι είναι δυνατόν για να ξεδιπλώσετε τις ικανότητες και τα χαρίσματά σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία που σας παρέχεται για μάθηση. Προσπαθήστε κάθε μέρα να γίνεστε καλύτεροι και αυτό θα το πετύχετε όταν είστε υπεύθυνοι, όταν σέβεστε τον εαυτό σας και όταν απαιτείτε και από τους άλλους να σας σέβονται». Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους μαθητές και στις μαθήτριες της Α΄ τάξης, επισημαίνει πως ένας νέος κύκλος ξεκινά σήμερα. Πάντα η Α΄ τάξη είναι μια τάξη σταθμός, με νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Με τη συνεργασία όμως όλων η προσαρμογή θα είναι εύκολη και γρήγορη και η σχολική χρονιά θα αποβεί ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, ο κ. Καμπουράκης τους ευχαριστεί για τη διαρκή και ακούραστη προσπάθειά τους και για την ουσιαστική συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας. Σημειώνει δε: «Η διδακτική πράξη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι κάτι περισσότερο από το να μεταβιβάζεις γνώσεις και να αποστηθίζεις δεδομένα. Είναι να εμπνέεις τους μαθητές για να φτάνουν στην κατανόηση και στη σύνθεση, να έχουν οράματα και να παλεύουν γι’ αυτά. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να στηρίζετε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριές σας και να συμβάλετε καθοριστικά στη διαμόρφωση των αυριανών δημοκρατικών πολιτών. Σας εμπιστευόμαστε ό,τι πολυτιμότερο έχει η χώρα μας, τη νέα γενιά».

Και τέλος προς τους γονείς, ο κ. Καμπουράκης διαβεβαιώνει ως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου ότι η Υπηρεσία θα είναι και πάλι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών. «Συνεργαζόμενοι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους γονέων θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν και να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς. Στόχος μας, το σύγχρονο σχολείο, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της εποχής, να προσφέρει τα εχέγγυα εκείνα που είναι απαραίτητα για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Για το σκοπό αυτό οφείλουμε  όλοι μας να  συστρατευτούμε και να συνδιαμορφώσουμε   τις συνθήκες εκείνες  που θα μας εξασφαλίσουν τα καλύτερα δυνατά  δημόσια σχολεία» λέει.

 

Η «Ανεξάρτητη Δημ. Πρωτοπορία»

Στο μήνυμά της η παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της Νίκος Γκόντας τονίζει ευχόμενη «καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά»: «Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία όλων των βαθμίδων σήμερα και μαθητές, δάσκαλοι και γονείς δίνουν ραντεβού στις σχολικές αυλές με τον καθιερωμένο αγιασμό. Μια νέα περίοδος απόκτησης γνώσεων ξεκινά σήμερα για τους μαθητές, οι οποίοι στηριζόμενοι από δασκάλους και γονείς θα αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα αποτελέσουν το δυνατό χαρτί για τον παραπέρα βηματισμό τους στη γνώση και τη μάθηση.

 

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Από τους «Ορίζοντες Ηπείρου», εκλεγμένη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: «Στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς, οι ευχές των «αρχόντων» και των πολιτικών μπορεί να φαίνονται στερεότυπες και επαναλαμβανόμενες… Ίσως και ως αντιγραφή των αντίστοιχων περσινών και των προπέρσινων. Κάθε νέα σχολική χρονιά ωστόσο, για εσάς τους μαθητές, εμάς τους γονείς σας και τους δασκάλους σας, είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Θα μπορούσε να είναι και ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό σας. Η γνώση είναι ένα ανεκτίμητο εφόδιο. Η κατάκτησή της είναι μια διαρκής και επίπονη προσπάθεια, μέσα και έξω από το σχολείο. Αν κοπιάσετε σήμερα, θα κατακτήσετε στόχους αύριο. Τα «πρωτάκια» μπαίνουν σε έναν καινούργιο κόσμο και οι ευχές μας για καλή σχολική ζωή, θα τα ακολουθούν, όπως άλλωστε και όλους τους μαθητές κάθε ηλικίας και βαθμίδας. Για τους μαθητές του Λυκείου η ευχή είναι συγκεκριμένη: για να σπάσετε τα δεσμά της Ηπείρου, πρέπει πρώτα να σπάσετε τα δικά σας ψυχικά δεσμά. Τολμήστε. Θα κερδίσετε ακόμη κι αν προς στιγμήν φανεί ότι αποτυγχάνετε. Οι γονείς να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας, ως φίλοι και συμπαραστάτες, όχι ως κριτές. Ο ψόγος δεν ταιριάζει στον γονιό, ακόμα και όταν το παιδί του αποτύχει. Οι εκπαιδευτικοί τέλος, έχετε ένα δύσκολο έργο να επιτελέσετε. Βάλτε τα δυνατά σας για τους νέους μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας. Καλή σχολική χρονιά σε όλους!».

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Εκ μέρους του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δ. Δημητρίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εστάλη στα ΜΜΕ το ακόλουθο μήνυμα: «Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έφτασε. Κάθε νέα σχολική χρονιά δημιουργεί νέες προσδοκίες, για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Με μεθοδικότητα και επιμονή δημιουργούνται οι συνθήκες για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να επιλύσουμε όποιο πρόβλημα και αν παρουσιάζεται.

Ας ευχηθούμε η νέα σχολική χρονιά να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα κοινωνία, πιο δίκαιη, δημοκρατική, χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στην διαφορετικότητα και την ελευθερία του ατόμου».

Show Buttons
Hide Buttons