Ένας έντιμος συμβιβασμός…

Ένας έντιμος συμβιβασμός…

Θα μπορούσε να θεωρηθεί το αντικείμενο ενός έντιμου συμβιβασμού ανάμεσα στη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων και τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου, η σημερινή γνωμοδοτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για την τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων ή επί το ακριβέστερον, για τον Κανονισμό Τιμολόγησης του ΦΟΔΣΑ. Ίσως η μόνη που το έθεσε στη συγκεκριμένη βάση αλλά αδικώντας τον εαυτό της με την εμπάθεια που δεν κρύβει για τη δημοτική αρχή με κάθε ευκαιρία, ήταν η Τατιάνα Καλογιάννη…

Η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έκανε πίσω στον εγκεκριμένο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμό του 2020, περικόπτωντας δαπάνες που μείωσαν τον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ κατά 1,5 εκατ. ευρώ περίπου (!), έχοντας τη δυνατότητα αυτή μιας και οι Δήμοι στο τέλος της χρονιάς θα κληθούν να μοιραστούν δαπάνες που έγιναν από τον ΦΟΔΣΑ, και ο Δήμος Ιωαννιτών από την άλλη, έριξε… νερό στο κρασί του και αφιστάμενος τελικά από τη διακηρυγμένη θέση του για μοίρασμα του κόστους ανά Διαχειριστική Ενότητα και υφιστάμενο ΧΥΤΑ (για τα Γιάννενα αυτή η ενότητα ταυτίζεται με τα όρια του Νομού Ιωαννίνων). Την πρόταση αυτή καλεί ο Δήμος Ιωαννιτών τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να την επανεξετάσει για το 2021 – το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι καθόλου μακριά, μιας και ο Κανονισμός Τιμολόγησης βάσει του νόμου ψηφίζεται ως τον έκτο μήνα της προηγούμενης χρονιάς και ο προϋπολογισμός ως τον όγδοο μήνα, απλά φέτος έγιναν όλα διαφορετικά γιατί είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό των τελών για το 2021, όπως δήλωσε στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Δευτέρας, ο Νίκος Καλαντζής, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με απλά λόγια, αντάλλαξε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο Ηπείρου που αποφάσισε το Μάρτιο το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, με τη μείωση των δαπανών του ΦΟΔΣΑ για το τρέχον έτος, μείωση που προκύπτει από τις προσλήψεις που δεν θα γίνουν – θα γίνουν μόνο οι τρεις από τις προϋπολογισθείσες στο προηγούμενο σχέδιο προϋπολογισμού 18 προσλήψεις – από τη μείωση αμοιβών αιρετών και τρίτων και γενικών λειτουργικών εξόδων κτλ. Το όφελος για το Δήμο Ιωαννιτών είναι σημαντικό όπως είπε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος υποδομών Γιώργος Αρλέτος: η τιμή ανά τόνο σκουπιδιών διαμορφώνεται για τον Δήμο Ιωαννιτών σε 58,72 ευρώ από 98,62 ευρώ και οι ετήσιες συνολικές εισφορές σε 1.154.580,23 ευρώ από 1.743.193,56 ευρώ. Οι αριθμοί πάντως, έχουν μεγάλη σημασία για την αξιοπιστία της δημοτικής αρχής του Μ. Ελισάφ, καθώς πολύ σύντομα θα ξαναμιλήσουμε για τον Κανονισμό Τιμολόγησης και τον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ για το 2021, όπως ειπώθηκε.  

Από την άλλη, αυτό που εδώ καιρό έχουμε υποστηρίξει, πως ήταν λάθος η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πρώτη μέρα που ο αντιδήμαρχος καθαριότητας διαφώνησε με την πρόταση Τσιρογιάννη ενώπιον του προέδρου της ΚΕΔΕ για ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα σκουπίδια, επιβεβαιώνεται. 

 

Το ιστορικό

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέτρεξε στο ιστορικό της αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ που αποφασίστηκε στις αρχές Μαρτίου και η οποία ουσιαστικά ανατράπηκε χάρη στο «αντάρτικο» των επτά εκ των οκτώ Δημάρχων των Ιωαννίνων – πλην του Κονίτσης. Αντιγράφω από την ανακοίνωση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» το ιστορικό που καταγράφει η πλευρά της Τ. Καλογιάννη, για τα όσα μεσολάβησαν μέχρι τη σημερινή απόφαση:

  • Στις 03.03.2020 εγκρίθηκε από το αρμόδιο όργανο η ενιαία τιμολογιακή πολιτική, ο κανονισμός τιμολόγησης και ανακοινώθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού λειτουργίας του συνδέσμου.
  • Στις 04.03.2020, ο Δήμαρχος απεφάνθει ότι οι Γιαννώτες θα επιβαρυνθούν με «χαράτσι» ενός (1) εκατομμυρίου €, (ποσό που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα), και δήλωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της απόφασης του ΦοΔΣΑ για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Στις 09.03.2020 με πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των οκτώ δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, όπου από πλευράς της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων και άλλων δήμων, εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση στην αναγκαστική συμμόρφωση όλων στο ενιαίο τιμολόγιο των σκουπιδιών.
  • Στις 17.03.2020 και σε συνεδρίαση διά περιφοράς του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε εσπευσμένη αλλαγή στον προϋπολογισμό του Δήμου με εγγραφή ποσού 1.460.000€ για εισφορές στο Σύνδεσμο. 
  • Στις 31.03.2020 η οικονομική επιτροπή αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να προσφύγει ο Δήμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιδιώκοντας την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης το Συνδέσμου για την αποφασισθείσα εννιαία τιμολογιακή πολιτική,
  • Στις 01.04.2020 οι επτά δήμαρχοι της Π.Ε. Ιωαννίνων με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου και δήμαρχο Ζηρού, Νίκο Καλαντζή, ζήτησαν την αναθεώρηση των «ασφυκτικών προθεσμιών» για τη συζήτηση των περί ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του Φορέα,
  • Στις 02.04.2020 ο Δήμος κατέθεσε την προσφυγή στην αποκεντρωμένη με επιχειρήματα, πού  αφορούσαν τη μη τήρηση των αρχών της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας όπως και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  • Στις 05.06.2020 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικύρωσε τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου.
  • Στις 25.06.2020 απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής

Η εισήγηση Καλαντζή

Πολύ χρήσιμα για… εγκυκλοπαιδικούς λόγους ήταν τα όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Ο τρόπος τιμολόγησης των Δήμων, ανά ενιαία Διαχειριστική Ενότητα σε επίπεδο Περιφέρειας, καθορίζεται από τον «Κλεισθένη» και από ειδική Υπουργική Απόφαση. Το σχέδιο απόφασης που καταρτίζει ο ΦΟΔΣΑ πηγαίνει για παροχή γνώμης σε διάστημα ενός μήνα στα δημοτικά συμβούλια – ο πρόεδρος του εμμέσως ξεκαθαρίζει ότι και η επόμενη τιμολογιακή πολιτική θα είναι ενιαία. 

Δέκα Δήμοι έχουν αποφασίσει για τον κανονισμό τιμολόγησης και να σημειωθεί πως η επεξεργασία των απορριμμάτων από τη μονάδα ΑΣΑ, το λεγόμενο gate fee, είναι εκτός της υπό συζήτηση τιμολογιακής πολιτικής. Ο Κανονισμός Τιμολόγησης αφορά το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ που πρέπει να ανακτηθεί από τους Δήμους, το κόστος λειτουργίας των ΧΥΤΥ με τις συμβάσεις που υπάρχουν υπογεγραμμένες, τη λειτουργία των 8 ΣΜΑ – οι πέντε είναι ήδη έτοιμοι και γενικά όλα τα έξοδα ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Τα κόστη που είχε σχεδιάσει αρχικά ο ΦΟΔΣΑ ανέρχονταν σε 4,5 εκατ. Δεδομένου ότο το ετήσιο κόστος συμπυκνώνεται σε τρεις μήνες, είναι λογικό να μειωθεί το νούμερο του προϋπολογισμού, συγκεκριμένα στα 2,928 εκατ. ευρώ από τα 4,5.

Πως γίνεται ο επιμερισμός εισφορών του κάθε Δήμου; Παλιά γινόταν ανάλογα με τις παραγόμενες ποσότητες σκουπιδιών μόνο. Με βάση τη νέα ΚΥΑ, αλλάζουν τα κριτήρια υπολογισμού της ενιαίας τιμής αναφοράς: το πρώτο είναι ανάλογο με το τι παράγει ο κάθε Δήμος, το δεύτερο σημαντικό είναι τα ποσοστά της ανακύκλωσης: έχει γίνει το Μητρώο Δήμων της Ηπείρου και ανάμεσα στους Δήμους αναπτύσσεται πλέον ένας ανταγωνισμός για την ανακύκλωση καθώς όποιος ανακυκλώνει μειώνει τα κόστη του και τα φορτώνει στους Δήμους που δεν ανακυκλώνουν. 

Η ενιαία τιμή αναφοράς ανάγει τους τόνους σε ευρώ και έτσι βγαίνουν οι εισφορές σύμφωνα με τις υπηρεσίες που παρέχει ο Φορέας στα 14,52 ευρώ τον τόνο.

Η περιβαλλοντική εισφορά είναι ένα πέναλτι που από το 2017 που θεσμοθετήθηκε, δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα στις Περιφέρειες που δεν κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Η Ήπειρος δεν είναι ανάμεσα σε αυτές τις Περιφέρειες και γλιτώνει 449.000 ευρώ! Καλείται να πληρώσει μόνο 9.000 ευρώ βάσει του γεγονότος ότι έχει φτάσει στο 90% των προβλεπόμενων από τον ΠΕΣΔΑ έργων. Τέλος, 106.000 ευρώ είναι το αντισταθμιστικό όφελος για τους Δήμους που φιλοξενούν στα όριά τους έργα διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, το εργοστάσιο, ΣΜΑ κτλ.).

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Κατά πλειοψηφία απόφαση

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι ο Φορέας πρέπει να λειτουργήσει καθώς μπορεί να πετύχει οικονομία κλίμακος και να αφήσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στην Ήπειρο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ θα γίνει ρεαλιστικός μετά από τριετή τουλάχιστον λειτουργία του. Υποστήριξε ότι η αναπροσαρμογή των τελών προκύπτει από τη μείωση των δαπανών του Φορέα και όχι από εναλλακτική πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι δαπάνες των Δήμων θα είναι ακόμη μικρότερες από αυτές που σήμερα υπολογίζονται.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση σημείωσε ότι το κόστος για όλους τους δήμους είναι γνωστό με μοναδικό άγνωστο αυτό που θα προκύψει από την λειτουργία των ΣΜΑ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι η αρχική εισήγηση του ΦΟΔΣΑ, αυτή που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο αιφνιδίασε τους περισσότερους δήμους του Νομού Ιωαννίνων. «Είπαμε εξ αρχής ότι οι λειτουργικές δαπάνες του ΦΟΔΣΑ πρέπει να μειωθούν και όχι μόνο για το 2020 αλλά σε βάθος χρόνου. Τα λειτουργικά έξοδα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό. Παράλληλα να βελτιώσουμε την εικόνα της καθαριότητας, να αυξήσουμε την ανακύκλωση και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες» τόνισε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει από όλους κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του κόστους.

Το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής. Θετική ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη.

Show Buttons
Hide Buttons