Ένας διάλογος με τον Υπουργό…

Ένας διάλογος με τον Υπουργό…

Η ιστορία έχει ως εξής: στα δημόσια ΙΕΚ διδάσκουν τρεις τρόπον τινά, κατηγορίες εκπαιδευτών: οι πτυχιούχοι σχολών του διδασκόμενου στα ΙΕΚ εκπαιδευτικού αντικειμένου, οι λεγόμενοι εμπειροτέχνες και οι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η διάκριση είναι σημαντική γιατί συνεπάγεται και διαβάθμιση στο ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών, με τελευταίους τους εμπειροτέχνες και πρώτους, τους πιστοποιημένους.

Το διαλυμένο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης) ανέθεσε ώρες σε χιλιάδες εκπαιδευτές για το φετινό χειμερινό εξάμηνο των δημόσιων ΙΕΚ και κύρωσε τις συμβάσεις τους μετά το τέλος του εξαμήνου – άρα θεωρητικά και ουσία, δούλευαν παράνομα για τον εργοδότη – κράτος! Στην αρχή του εαρινού εξαμήνου, όταν οι εκπαιδευτές υπέγραψαν τις συμβάσεις του χειμερινού εξαμήνου (!), τους ανακοινώθηκαν οι αναπροσαρμοσμένες αμοιβές των ωρομισθίων, περικομμένες κατά τι για τους πτυχιούχους και «σφαγμένες», σχεδόν στο μισό, για τους εμπειροτέχνες. Μόνο οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΟΠΠΕΠ έχουν στον ήλιο μοίρα… (κι αυτό ενδεχομένως είναι μια τήρηση του σχεδιασμού του κράτους να προσλαμβάνει πλέον μόνο πιστοποιημένους εκπαιδευτές στα ΙΕΚ και όχι άλλους – δικαίωμά του – αλλά αυτός ο σχεδιασμός δε μπορεί να αποφασίζεται στο μέσον της χρονιάς).

Και οι μεν και οι δε παραμένουν απλήρωτοι για όλες τις ώρες που δίδαξαν από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2017, αλλά αυτό ίσως είναι παρωνυχίδα… παρ’ εκτός για τους πολλούς εκείνους που δουλεύουν με μπλοκάκι, έχουν ήδη κόψει τιμολόγια και χρεωθεί ΦΠΑ, σύμφωνα με το ωρομίσθιο που λάμβαναν τα προηγούμενα έτη και όχι σύμφωνα με το περικομμένο!

Τι λέει για όλα αυτά ο πολιτικός προϊστάμενος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου; Τέθηκε το θέμα στον Υπουργό, κατά την παρουσία του στα Γιάννενα, την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, από δημοσιογράφους που διδάσκουν στο Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων. Σας μεταφέρω σχηματικά το διάλογο:

  • (Δημοσιογράφος) Κ. Υπουργέ, είμαστε απλήρωτοι οκτώ μήνες!
  • (Υπουργός) Το γνωρίζω, η γραφειοκρατία ξέρετε, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ήταν υπό κατάληψη για μήνες, δεν είχε διοίκηση για πολύ καιρό. Τον Δεκέμβριο ανέλαβαν οι νέοι και άργησαν να ενημερωθούν. Εκκρεμεί μια, δυο, τρεις, δέκα υπογραφές… Η γραφειοκρατία ξέρετε… (συγκεκριμένη απάντηση… καμία… η γραφειοκρατία άλλωστε, ακόμα και για τους κυβερνώντες που λογικά οφείλουν να την αντιμετωπίσουν, αντιμετωπίζεται ως δικαιολογία – coca cola: πάει με όλα).
  • (Άλλος δημοσιογράφος) Υπάρχει και το θέμα της παρανομίας του κράτους που απασχολεί κόσμο χωρίς σύμβαση και στη μέση της χρονιάς, αλλάζει μονομερώς τους όρους της. Είναι ηθικό αυτό εκτός από παράνομο;
  • (Υπουργός) Αυτό είναι μιας άλλης τάξης ζήτημα…
  • (Άλλος δημοσιογράφος) Ακριβώς. Είναι χειρότερο από την απληρωσιά…
  • (Ο Υπουργός σωπαίνει και στρέφεται στην υφιστάμενή του Υφυπουργό και κάτι της ψιθυρίζει) …
Show Buttons
Hide Buttons