Ένας Τσίπρας από τα παλιά…

Ένας Τσίπρας από τα παλιά…

Οι προδιαγραφές της σχεδιαζόμενης εκδήλωσης ήταν εντελώς διαφορετικές: θα επρόκειτο όπως είπε και στο αεροδρόμιο ο Αλέξης Τσίπρας, για μια διαφορετικού τύπου εκδήλωση, στην οποία ήλθε για να ακούσει τον κόσμο.

Ο… «χαιρετισμός» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε τελικώς, κανονική ομιλία, διάρκειας μιας ώρας κατά την οποία, ενώπιον ενός πυκνού κοινού που γέμισε το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du lac, αναφέρθηκε σε όλη την ατζέντα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Ανάμεσα στο κοινό, πέρα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, ήταν ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Οικονόμου ως μέλος της ΚΕΑ του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Κ. Γκόγκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Β. Μιχελάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, με γλώσσα αντι-μνημονιακή, αφού θεωρεί ο ίδιος τον παρόντα χρόνο ως μεταμνημονιακό…

Οικονομία, κοινωνικό κράτος με υγεία και παιδεία, εξωτερική πολιτική και προσφυγικό ήταν οι κεντρικοί πυλώνες της ομιλίας του πρώην Πρωθυπουργού.

Δήλωσε δικαιωμένος που η χώρα επιστρέφει με τη ΝΔ εκεί που την άφησε, το 2015. «Το στρατηγικό του σχέδιο είναι να δώσουν πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς από το περίσσευμα της τιτάνιας προσπάθειας που κάναμε εμείς» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας και αναρωτήθηκε «που είναι οι καλύτερες μέρες που υπόσχονταν προεκλογικά, που είναι η ανάπτυξη του 4%, πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό;».

Από την αντιπολιτευτική του φαρέτρα ξέθαψε συνθήματα κατά των εφοπλιστών και της τρόικας – των θεσμών εννοούσε προφανώς… με τη γλώσσα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ – και είπε για το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και την τρόικα ότι του ζητούσαν μέτρα που αρνήθηκε για την περικοπή δικαιωμάτων των εργαζομένων και απολύσεις αναιτιολόγητες, για να τους κάνει τη χάρη σήμερα, η ΝΔ. Η ανεργία που έπεσε επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνεται ξανά, σημείωσε και αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές εργασίας και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, σα να εξαφανίστηκαν αμφότερα, κατά τα πέντε χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γίνονται τώρα, ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες και σε άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί επέστρεψε η λογική της αύξησης των κερδών εις βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είπε.

Η 13η σύνταξη δε θα μπορούσε να λείψει από την ομιλία Τσίπρα, ενώ όπως διαπίστωσε, το καλό κλίμα που ομολογούν άπαντες στην αγορά, δεν υπάρχει, τουλάχιστον στην Άρτα, όπως συμπέρανε ο ίδιος από τις κουβέντες του με τους καταστηματάρχες σήμερα. Το πρώτο χειροκρότημα του κοινού έπεσε περίπου ένα τέταρτο μετά την έναρξη της ομιλίας, με την αναφορά στα… ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης που ευλογούν την κυβέρνηση της ΝΔ.

Προέβλεψε περικοπές χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, με τη μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης, για να ενισχύσουν τις υψηλότερες συντάξεις και προέβλεψε επίσης, αύξηση κατά 20% ασφαλιστικών εισφορών με το ασφαλιστικό Βρούτση, για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών. Προκάλεσε τον Πρωθυπουργό να φέρει πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί όπως είπε, «μόνο αυτή μπορεί να τονώσει την πραγματική οικονομία!».

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για τους οποίους η κυβέρνησή του επί πέντε χρόνια, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να παρατείνει το λεγόμενο νόμο Κατσέλη ως τα τέλη του 2019, τόνισε πως το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που φέρει το όνομα του μυθικού ήρωα, «…είναι η πρώτη φορά που ο «Ηρακλής» είναι με το μέρος της Λερναίας Ύδρας και όχι απέναντι και προβλέπει απόλυτη άρση προστασίας της α΄ κατοικίας από την 1η του Μάρτη». Κάπου εκεί θυμήθηκε τις κακές τράπεζες που έδιναν στο παρελθόν άκριτα δάνεια στον κόσμο, για να φτάσει αυτός τελικά σήμερα να μη μπορεί να τα αποπληρώσει – συμπέρασμα: έφταιγαν μόνο οι τράπεζες γι’ αυτό και όχι και οι δανειολήπτες που έκαναν διακοπές με δανεικά! – και κατέληξε πως «είναι και άδικο και κυνικό και έξω από κάθε λογική για την πορεία της οικονομίας αυτό που γίνεται σήμερα»…

Όσες ήταν οι αναφορές στον Κ. Μητσοτάκη ήταν και οι αναφορές Τσίπρα σε πρόσωπα της ΝΔ, όπως «ο συμπαθής κ. Μπάμπης του ΣΚΑΪ» (Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος) που είπε προεκλογικά, ότι θα αξιοποιηθούν για να σωθούν οι τράπεζες, 12 δισ. από τα 37 δισ. του «μαξιλαριού» του πλεονάσματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Η αναφορά στους τελευταίους, έγινε για δηλώσεις που έκαναν οι δύο Υπουργοί, έστω κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της αντιπολίτευσης… Οι δηλώσεις αυτές των δύο Υπουργών είναι ύβρις… σε βάρος του λαού, είπε δύο φορές ο πρώην Πρωθυπουργός και ήλθε μετά και στο αγαπημένο θέμα του προμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ: τα παιδάκια που λιποθυμάνε από την ασιτία και τους ανθρώπους που καίγονται ή δηλητηριάζονται από τα μαγκάλια…

 

Λίγα για την Ήπειρο

Μιλώντας για την κοινωνική πολιτική, τα σχολικά γεύματα, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, θα έλεγε κανείς πως ο Αλ. Τσίπρας ήλθε στο μόνο σημείο της ωριαίας ομιλίας του, που έκανε έμμεσες αναφορές στην Ήπειρο: δημιουργία 6 ΤΟΜΥ, ενίσχυση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σύγκριση της δημόσιας υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Στη μόνη αναφορά που θα έβρισκα δόση αλήθειας, ήταν στην περιγραφή του Αλ. Τσίπρα για τον Υπουργό Υγείας: «είναι καλός ο Κικίλιας στις selfie, στο Instagram και στο Facebook» είπε…

Και κάπου εκεί, προέβλεψε πως η ΝΔ μεθοδεύει την κατάργηση του ΕΣΥ και ενώ άρχισε να μιλά για την ενιαία πρόταση που θα φέρει για το θέμα καλώντας και άλλες δυνάμεις να συνεπικουρήσουν την αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε ξανά περιέργως στα «κόκκινα» δάνεια και ξανά επέστρεψε πίσω στην πρώτη κατοικία.

Η ομιλία έκλεισε με προσφυγικό και εξωτερική πολιτική, με αστείες ειρωνείες για την κυβερνητική πολιτική στο πρώτο και απαξιωτικές αναφορές στη διπλωματία του Κ. Μητσοτάκη. «Μια τρύπα στο νερό έχουν κάνει» σημείωσε για το προσφυγικό και κατηγόρησε τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ Μ. Χρυσοχοΐδη πως «βγάζει πρόσφυγες από ιδιωτικές περιουσίες» (!) εκκενώνοντας καταλήψεις (δεν εκκενώνει και δημόσια ή δημοτική περιουσία η ΕΛΑΣ;), την ώρα που ο Υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης επιχειρεί να μαντρώσει τους πρόσφυγες στα κλειστά κέντρα υποδοχής.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να σοβαρευτούν στο προσφυγικό και χλεύασε το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο που όπως είπε, είναι κανονικά για τσούχτρες και για κηλίδες, με την αναφορά του αυτή πάντως, έδειξε να έχει κάνει τουλάχιστον την πρόοδο της… αναγνώρισης ότι και στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα (μετά από πέντε χρόνια Πρωθυπουργίας, τουλάχιστον αυτό το κατανόησε).

Για τη διπλωματία Μητσοτάκη είπε μεταξύ άλλων πως είναι «ο Πρωθυπουργός των 72 δευτερολέπτων» – τόσο μίλησε ενώπιον του Προέδρου Τραμπ στο Λευκό Οίκο – και είναι επίσης «ή σιωπηλός και αμίλητος ή απών»…

Show Buttons
Hide Buttons