Ένα διαφορετικό τριήμερο: «Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα»

Ένα διαφορετικό τριήμερο: «Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα»

Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων διοργανώνει από την Κυριακή 15 έως την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου τριήμερη εκδήλωση, με τίτλο «Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα».

Μέσα σε τρεις ημέρες, αγρότες, δημιουργοί, ερευνητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα εξερευνήσουν νέους τρόπους αξιοποίησης σύγχρονων και παραδοσιακών τεχνολογιών για τον τοπικό αγροτικό τομέα, μέσα από συζητήσεις και τη συμμετοχική κατασκευή ανοικτού σχεδιασμού εργαλείων και λύσεων.

Η κατασκευή των λύσεων θα πραγματοποιηθεί στο Κοινοτικό Εργαστήριο «Οι Τζουμέικερς» στο Πνευματικό Κέντρο του Καλεντζίου ενώ οι συζητήσεις και τα παράλληλα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατσανοχωρίων (500 μέτρα από το Κοινοτικό Εργαστήριο).

Η συμμετοχή στις συζητήσεις, τις δράσεις και τις κατασκευές είναι ελεύθερη!

 

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο https://phygitalproject.eu

 

Μία εκδήλωση που «σχεδιάστηκε παγκόσμια και κατασκευάστηκε τοπικά»…

Το έργο Phygital επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες.

Τα εργαλεία που κατασκευάζονται από τους Τζουμέικερς έχουν σχεδιαστεί από κοινότητες αγροτών σε όλο τον κόσμο και τα σχέδια διαμοιράζονται ανοικτά στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα, οι Τζουμέικερς συνεισφέρουν με τις δικές τους βελτιώσεις και την εμπειρία της κατασκευής, δημιουργώντας μία παγκόσμια παραγωγική κοινότητα που «σχεδιάζει παγκόσμια, κατασκευάζει τοπικά». Το μοντέλο αυτό θέτει την τεχνολογία στα χέρια των ανθρώπων για να βελτιώσουν την ευημερία τους και την υγεία του πλανήτη.

Το έργο Phygital σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:  – τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για τηνl ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας ανοικτής γνώσης και δυνατοτήτων,  

  • το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμοl Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,  
  • το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackersl & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και  
  • το HEC Foundation, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για ναl διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.

 

Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ιnterreg V-B “Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020”, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν.

Show Buttons
Hide Buttons