Η παρουσίαση του έργου Phygital έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, από τους συμμετέχοντες εταίρους στο πρόγραμμα.
Το ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τις αγγλικές λέξεις physical και digital δημιουργεί τον όρο Phygital. Τρεις περιοχές από τρεις χώρες επιχειρούν αυτή την προσπάθεια.
Το έργο Phygital στοχεύει στην ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή του εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά», το οποίο προκύπτει από τη σύζευξη παγκόσμιας ανοικτής γνώσης, λογισμικού και ανοικτού σχεδιασμού, με τεχνολογίες αποκεντρωμένης κατασκευής τοπικά. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg «Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020», με τη συνεργασία φορέων από Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία. Την πλευρά της Ελλάδας εκπροσωπεί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και στην διάρκεια της παρουσίασης, τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Άλκης Λάνταβος. O κ. Λάνταβος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του έργου για το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με την παραχώρηση και υποστήριξη λειτουργίας του χώρου συνεργατικής κατασκευής που θα έχει ως έδρα το Καλέντζι της Δημοτικής Ενότητας Κατσανοχωρίων.
Το όλο project ως επικεφαλής εταίρος τρέχουν τα μέλη του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών, δύο εκ των οποίων ανέλαβαν την παρουσίαση του έργου. Ο Αλέξανδρος Παζαΐτης, υπεύθυνος του έργου για την ελληνική πλευρά και η Δέσποινα Μητροπούλου επικεφαλής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών. Απώτερος στόχος του έργου σε διακρατικό επίπεδο είναι να πετύχει τη διασύνδεση στις κοινότητες, δουλεύοντας με τις ίδιες πρακτικές αλλά σε διαφορετικά θεματικά μοντέλα και να δημιουργήσει διακρατικούς δεσμούς.
Το έργο εξελίσσεται σε τρεις χώρες, σε τρεις συνεργατικούς χώρους, δουλεύοντας πάνω σε διαφορετικές θεματικές ενότητες και σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις. Το ακρωνύμιο του έργου είναι από τις λέξεις physical και digital. Οι φυσικοί χώροι όπου εξελίσσεται το έργο είναι σε τρεις Δήμους της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Κύπρου. Εκεί φτιάχνονται τρεις λεγόμενοι συνεργατικοί χώροι, στους οποίους στόχος είναι να δουλεύουν συνεργατικά άνθρωποι για την παραγωγή ιδεών πρωτοτύπων, για την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας και της τοπικής οικονομίας.
Οι τρεις χώροι φιλοξενούν διαφορετικές θεματικές ενότητες: ο συνεργατικός χώρος στην Ελλάδα, στο Καλέντζι έχει ως αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, στην Αλβανία την πολιτιστική κληρονομιά και στην Κύπρο τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου μέσα από την τέχνη.
Ο κ. Παζαΐτης μίλησε ειδικά για το ελληνικό κομμάτι του έργου. Θεματικό αντικείμενο εδώ είναι ο αγροτικός τομέας και μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ, εργαλεία, μηχανήματα, θα επιχειρηθεί να προσαρμοστούν στην κλίμακα της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
Ο κ. Παζαΐτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για λόγους κουλτούρας τα συνεργατικά μοντέλα στη χώρα μας, τόνισε ωστόσο, πως στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων υπάρχουν οι βάσιμες προϋποθέσεις ώστε αυτό το μοντέλο να αποδώσει.
Τέλος, οι δύο εκπρόσωποι της Κυπριακής πλευράς αναφέρθηκαν στη δράση που θα αναπτυχθεί στο Δήμο της Λακατάμιας, σε ένα Δήμο στα περίχωρα της Λευκωσίας. Εκεί το έργο θα αναπτυχθεί σε ένα χώρο που φιλοξενούνται σήμερα δράσεις για ηλικιωμένους και παιδιά.