Ένα «μέτωπο» που άργησε δυο μήνες…

Ένα «μέτωπο» που άργησε δυο μήνες…

«Έντονη η αντίδραση» του Δημάρχου Ζίτσας, «αδιαφανής και ύποπτη» η υπογραφή του Β. Μιχελάκη… ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις στα αντίστοιχα δελτία τύπου που εξέδωσαν ο Δήμος Ζίτσας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ) για την έγκριση της ΑΕΠΟ της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Οι δύο φορείς από την αντίδρασή τους, κρίνεται πως αιφνιδιάστηκαν, γιατί όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΣΕΒΙΠΙ, «Μετά την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το προφανές ήταν να «παγώσουν» οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή».

Τον αιφνιδιασμό ή αλλιώς, τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό των άμεσα θιγόμενων από την φορτική για το φυσικό περιβάλλον «επένδυση» στο Δήμο Ζίτσας, παραδέχεται ο Δήμαρχος Μ. Πλιάκος στη δήλωσή του, αφού όπως λέει: «Αφήσαμε, σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά, το χώρο και το χρόνο ώστε να χειριστούν το θέμα, προκειμένου να μη φτάσουμε στην υπογραφή και την αδειοδότηση!». Μετά από αυτή την εξέλιξη όμως, δεσμεύεται ότι «θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο…». Τώρα μάλιστα!

Λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας, με σχετικά μικρή δημοσιότητα, συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΠΕ Ιωαννίνων χωρίς κινητοποίηση κατοίκων και επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ, σχετικά καθυστερημένη αντίδραση της Ένωσης και αποτέλεσμα… αναμενόμενο, βάσει πιθανά της νομοθεσίας που όμως, δεν έλαβε καθόλου υπόψη τρεις αρνητικές γνωμοδοτήσεις – Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας και Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου.

Την Δευτέρα, όμως, ο Δήμαρχος Ζίτσας ενημέρωσε τους δημότες του πως «Εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε με τις αποφάσεις μας την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών και καλούμε όλους όσοι αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας να μας στηρίξουν στον αγώνα που ξεκινάμε μαζί με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ». Μέτωπο με καθυστέρηση δηλαδή…

Οι δύο φορείς θα προχωρήσουν άμεσα σε ενδικοφανή προσφυγή για την ακύρωση αυτής της απαράδεκτης απόφασης, ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει η απόφαση Μιχελάκη. Παράλληλα, ζητούν παρέμβαση από τους βουλευτές του Νομού, σε πολιτικό επίπεδο. Τους βουλευτές που υποτίθεται τους έχουν ήδη ενημερώσει…

Show Buttons
Hide Buttons