Ένα περιστατικό… καθοριστικός παράγοντας στη «μάχη» της Κόνιτσας

Ένα περιστατικό… καθοριστικός παράγοντας στη «μάχη» της Κόνιτσας

Το περιστατικό της επίθεσης κουκουλοφόρων σε ανήλικες πρόσφυγες, το οποίο συνέβη στην αρχή αυτής της προεκλογικής περιόδου, στην ακριτική Κόνιτσα, μπορεί να μη συζητιέται πια στα καφενεία της ορεινής κωμόπολης, ρίχνει τη σκιά του ωστόσο, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, για τη δημαρχία.

Κατά πάσα πιθανότητα τέσσερις θα είναι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Κονιτσιωτών στις 26 Μαΐου και ο απερχόμενος Δήμαρχος θα βρει ενώπιόν του, σε γενικές γραμμές, τις ίδιες αντίπαλες δυνάμεις, όπως και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες συμμετείχε, κερδίζοντας τη δεύτερη φορά.

Ένας σε προχωρημένη ηλικία άνθρωπος που επέστρεψε στην πατρίδα του, έπειτα από μια σημαντική καριέρα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, και που ψηφίστηκε για να διοικήσει τον «Καλλικρατικό» Δήμο Κόνιτσας, στη δεύτερη θητεία του «Καλλικράτη», αν απέφευγε το μεγάλο λάθος, αν διαχειρίζονταν στοιχειωδώς με επάρκεια την καθημερινότητα και τα προβλήματα των σκληρών καιρικών συνθηκών του χειμώνα, δεν θα ήταν δύσκολο να ξαναεκλεγεί, εφόσον παράλληλα, δεν προκάλεσε την τοπική κοινωνία με τις πράξεις του, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, με Δημάρχους της Κόνιτσας που αμέσως μετά την εκλογή τους, πήραν σκανδαλώδεις αποφάσεις για τον εαυτό τους…

Στη φάση ακριβώς αυτή φαίνεται να βρίσκεται ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου (παράταξη «Ο τόπος μας μπροστά»): στην Κόνιτσα δεν προχώρησαν νέα μεγάλα έργα αλλά μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης παρεμβάσεις σε υποδομές που ωρίμαζαν εδώ και χρόνια. Προβλήματα μεγάλα δε δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του Δήμου και η διαχείριση κινήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Στο αναπτυξιακό μέρος, δεν υλοποιήθηκαν εξαγγελίες για μεγαλόπνοες τομές αλλά έγιναν κινήσεις για την τόνωση του θρησκευτικού τουρισμού με το σπίτι του Άγιου Παΐσιου και για τη λειτουργία των ιαματικών πηγών, κάποια στιγμή στον ορατό μετεκλογικό ίσως, ορίζοντα, μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ως άνθρωπος συντηρητικός ο κ. Παπασπύρου φρόντισε να έχει μια καλή σχέση με το Μητροπολίτη Κόνιτσας, Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα που συνιστά έναν πόλο εξουσίας στην ακριτική περιοχή, με ειδικό (και) πολιτικό βάρος.

Το γεγονός της 17ης Μαρτίου με την επίθεση ακραίων στοιχείων σε βάρος ανυποψίαστων ανήλικων προσφύγων, θα μπορούσε εύκολα να διχάσει την τοπική κοινωνία, γιατί από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε από συγκεκριμένες πλευρές ο ρόλος του ιεράρχη στην ενθάρρυνση ακραίων φωνών και στοιχείων, με δεδομένες τις απόψεις του για διάφορα θέματα – από το Μακεδονικό ως τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις – ενώ από την άλλη, είναι λογικό ότι κάθε δημοκρατικός πολίτης καταδικάζει τους ανεγκέφαλους ακροδεξιούς που σπιλώνουν και το όνομα και την ιστορία της Κόνιτσας, όσον αφορά τη στάση της απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο, στην ακριτική αυτή γωνιά της χώρας μας, σε διάφορες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας.

Η δημοτική αρχή του Ανδρέα Παπασπύρου κατήγγειλε πρώτη το περιστατικό, καταδίκασε το γεγονός και άφησε τα υπόλοιπα για την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Ορθώς ποιούσα δεν αναμείχτηκε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φορείς από τα Γιάννενα στην Κόνιτσα, στις 31 Μαρτίου, αποφεύγοντας να διχάσει τους Κονιτσιώτες.

 

Τα πρόσωπα

Αντίθετα, στο συλλαλητήριο είχε διακριτό ρόλο, ο υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος που θέλω να Ζω», Βασίλης Σπανός.

Ο κ. Σπανός υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ και συνδημότες του, τις τελευταίες μέρες, του χρεώνουν ότι κακώς «επένδυσε» τόσο σε μια κινητοποίηση που διοργανώθηκε από ανθρώπους εκτός της Κόνιτσας.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες, ο απερχόμενος Δήμαρχος καταφέρνει μια ουσιαστική ανανέωση στο συνδυασμό του, με νέα πρόσωπα και επιστήμονες, τονώνοντας αισθητά το προφίλ της παράταξής του. Κάποιοι λένε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της επιλογής του κ. Σπανού.

Ο κ. Σπανός από την άλλη, στηρίζεται σε δυνάμεις που πρόσκεινται στα δύο κόμματα που τον στηρίζουν, χωρίς να μένει μόνο σε αυτά και στην εκτίμηση επίσης, πως η μη κάθοδος αυτόνομου ψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές τις εκλογές, αρκεί για να του φέρουν την πρωτιά.

Η «Ανασυγκρότηση – Αναγέννηση» του Νίκου Εξάρχου είναι ο άγνωστος Χ των εκλογών και οι δύο προαναφερθέντες υποψήφιοι ελπίζουν πως θα καταφέρουν στο τέλος, να πείσουν τον εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο, να μην κατέβει αυτόνομα αλλά να συνεργαστεί μαζί τους, πιθανότητα που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των εκλογών.

Το ενδεχόμενο αυτό ολοένα και αδυνατίζει και εκτιμάται πως έστω και δύσκολα, ο κ. Εξάρχου θα είναι για πολλοστή φορά υποψήφιος Δήμαρχος στην Κόνιτσα. Στις προηγούμενες εκλογές, το 18,07% που έλαβε ο κ. Εξάρχου λίγο έλειψε να φέρει αυτόν στο δεύτερο γύρο, κόντρα στο νικητή των εκλογών και αν θεωρήσουμε ότι διατηρεί τις δυνάμεις του ως τώρα, θα είναι ο παράγων που εν πολλοίς θα κρίνει τις εκλογές.

Τέλος, ο Τάκης Σδούκος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα επιβεβαιώσει την ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ, σε περιοχές του Δήμου Κόνιτσας, όπως τα Μαστοροχώρια.

Show Buttons
Hide Buttons