Πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το φθινόπωρο που η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» άλλαξε χέρια, όπως μας θύμισε την Δευτέρα, ο αναπληρωτής CEOτης επιχείρησης Μιχάλης Παναγιωτάκης.
Ήταν φθινόπωρο του 2012, όταν η τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ολοκλήρωνε την πρώτη της ιδιωτικοποίηση που δεν περιλαμβάνονταν ασφαλώς, σε κανένα πακέτο προαπαιτούμενων…
Η πώληση αντί 20,6 εκατ. ευρώ ή 21,3 εκατ. αν στο τελικό ποσό που πλήρωσε η StrategicInitiativesσυμπεριληφθεί και η ζητούμενη αμοιβή από τους Συμβούλους της ΑΤΕ (660.000 ευρώ), θεωρήθηκε και ήταν ευτελές τίμημα εν σχέσει με τις μέχρι τότε, θρυλούμενες εκτιμήσεις της γαλακτοβιομηχανίας που ανέβαζαν την αξία της στα 100-120 εκατ. ευρώ!
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και οι αντιδρώντες στην πώληση κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν πως κυρίαρχη θέση στο εμφανιζόμενο επενδυτικό σχήμα είχε η SIMOS FOOD GROUP, αντιπρόσωπος της «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» στην Αττική, με άνοιγμα οφειλών τότε προς τη γαλακτοβιομηχανία που άγγιζε τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Έλεγαν δηλαδή, πως η SIMOS FOOD GROUP ήθελε να αγοράσει τη «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα χρήματα της τελευταίας. Από την πορεία των πραγμάτων απεδείχθη πως ο κ. Νιάκαρος, ιδιοκτήτης της αντιπροσώπου εταιρείας, δεν είχε και τόση… δύναμη στο νέο σχήμα και μετά από λίγο καιρό διεκόπη η συνεργασία μαζί του.
Κινητοποιήσεις, επεισόδια, συμπλοκές κτηνοτρόφων με ΜΑΤ ακολούθησαν, στις πρώτες απόπειρες εγκατάστασης των νέων ιδιοκτητών, στο εργοστάσιο της λεωφόρου Ταγματάρχη Κωστάκη 1.
Μια ανεξαρτητοποίηση βουλευτή από το συγκυβερνών τότε ΠΑΣΟΚ, του Μιχάλη Κασσή, συνδέθηκε με την άρνηση Βενιζέλου να βάλλει βέτο στην ιδιωτικοποίηση που χρεώθηκε πολιτικά κυρίως, ο Αντ. Σαμαράς και η ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε τότε, να φέρει στη Δικαιοσύνη το «φάκελο της Δωδώνης», για τούτο δεσμεύτηκε προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας, με την προεκλογική ομιλία του στα Γιάννενα, τον Ιανουάριο του 2015 αλλά όπως και σχεδόν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν «αυταπάτες»…
Τι έγινε στην πενταετία;
Στα πέντε χρόνια που πέρασαν έκτοτε, κατέρρευσαν ορισμένοι «μύθοι», τους οποίους κι εγώ, ομολογώ, πίστεψα, όπως για παράδειγμα(μύθος 1ος) ότι πίσω από τους νέους ιδιοκτήτες της «ΔΩΔΩΝΗΣ», βρίσκονταν ένα επενδυτικό fundπου ήλθε στα Γιάννενα γιατί ενδιαφέρονταν μόνο να αγοράσει φτηνά και να πουλήσει ακριβά. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ισχυρισμός αυτός αποδείχτηκε μύθος, αν και είναι βέβαιο πως τα κέρδη των ξένων ιδιοκτητών δε μένουν στην Ελλάδα, όπως πιθανά θα συνέβαινε αν η «ΔΩΔΩΝΗ» έμενε σε ελληνικά χέρια.
Μύθος 2ος: «Οι νέοι ιδιοκτήτες θα σταματήσουν να αγοράζουν από τις μικρές μονάδες». Στο πρώτο σοκ, πολλοί κτηνοτρόφοι άλλαξαν αγοραστές της πρώτης ύλης τους. Η «ΔΩΔΩΝΗ» συνέχισε να αγοράζει όλο το γάλα που της προσφέρονταν, στις πλέον υψηλές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως επανέλαβε τη Δευτέρα, ο κ. Παναγιωτάκης. Η πανευρωπαϊκή κρίση του γάλακτος όμως, έχει ρίξει απελπιστικά τις τιμές παραγωγού και η πρωτιά της «ΔΩΔΩΝΗΣ» που άλλοτε σχετίζονταν με το κοινωνικό πρόσωπο της κρατικοσυνεταιριστικής βιομηχανίας, χάνει την όποια λάμψη της… σε μέρες ζοφερές για τους εναπομείναντες παραγωγούς.
Μύθος 3ος: «Θα πάρουν το brandκαι θα μετακομίσουν την έδρα στο εξωτερικό». Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε στις δηλώσεις του πως δεν υπάρχει επ’ ουδενί τέτοια σκέψη, γι’ αυτό άλλωστε, και η ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας έχει επενδύσει 15 εκατ. και πλέον στον μηχανολογικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του εργοστασίου.
Όλα τα παραπάνω, ευτυχώς αποδείχτηκαν μύθοι και η «ΔΩΔΩΝΗ» συνεχίζει να δίνει δουλειά σε περισσότερους από πριν ανθρώπους, να αγοράζει το γάλα των ντόπιων παραγωγών και να τονώνει την τοπική οικονομία. Οι τότε κυβερνώντες ρισκάρισαν με την ιδιωτικοποίηση και τους βγήκε, γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν σήμερα η γαλακτοβιομηχανία, αν η πρώτη εκποίηση κρατικής περιουσίας επί Σαμαρά δεν είχε προχωρήσει.