Ένταξη με το ζόρι για τους πρόσφυγες

Ένταξη με το ζόρι για τους πρόσφυγες

Αν το ελληνικό κράτος υπήρξε διαχρονικά κατά την τελευταία δεκαετία, ολίγιστο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, με εικόνες ντροπής στις… Αμυγδαλέζες και τις Μόριες που έστησε πρόχειρα, γενόμενο περίγελος στη διεθνή κοινή γνώμη, και όλα αυτά προφανώς χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδώ και χρόνια ανήγαγε τον Ερντογάν σε… υπερασπιστή των νοτιοανατολικών συνόρων της, πέντε χρόνια μετά τα πρώτα προσφυγικά κύματα, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το κρίσιμο θέμα της ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων – κυριολεκτικά εννοώ των προσφύγων, δηλαδή των εχόντων άσυλο – με αστείο τρόπο που μπορεί να αποβεί ως και επικίνδυνος για τις τοπικές κοινωνίες που αρμονικά φιλοξένησαν πρόσφυγες και μετανάστες, κατά τα τελευταία χρόνια.

Με πρόσφατη νομοθεσία της η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε το στόχο της επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής ασύλου για όσους πληρούν τα κριτήρια που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και είναι άρα δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Οι διαδικασίες αυτές τρέχουν όντως και μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών, για τους διαμένοντες στο καμπ του Κατσικά αλλά και σε διαμερίσματα στην πόλη, με το πρόγραμμα το λεγόμενο «Εστία», 200 και 200 περίπου άτομα, έχουν πάρει άσυλο και ο αριθμός είναι καθημερινά αυξανόμενος.

Με το που αναγνωρίζεται όμως, ως δικαιούχος διεθνούς προστασίας από τη χώρα μας ο παραπάνω ξένος, την επόμενη στιγμή σύμφωνα με το νόμο, χάνει τα δικαιώματα της στέγασης και της συνδρομής με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Καλείται ως ισότιμος των Ελλήνων πολιτών να αναζητήσει σπίτι, αφού πρώτα πάει στην Εφορία, βγάλει ΑΦΜ και περάσει μια γραφειοκρατία που απαιτεί προφανώς να ξέρει και καλά ελληνικά… (κάτι για το οποίο δεν φρόντισε εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος!) και με τα δύσκολα αυτά δεδομένα του παρέχονται χρήματα για να στεγαστεί μόνο, για ένα περίπου εξάμηνο (πρόγραμμα Helios).

Τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το πρόγραμμα Helios του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την περιοχή των Ιωαννίνων, δείχνουν υψηλό ποσοστό ατόμων, τα οποία είναι μεν εγγεγραμμένα αλλά δεν έχουν βρει κατοικία και δεν έχει ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία. Υπάρχουν ελάχιστα, περίπου 20, διατιθέμενα για το πρόγραμμα Helios σπίτια. Επίσης, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν επιθυμούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα Helios.

Στο διάστημα αυτό και σίγουρα αργότερα, θα πρέπει να ενταχθεί… βιαίως στην ελληνική κοινωνία, να ξεπεράσει τα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζει και ο γηγενής πληθυσμός και να ενσωματωθεί στη χώρα που η μοίρα τον έφερε.

 

Τι γίνεται τώρα;

Κανονικά θα έπρεπε ως τα τέλη Μαΐου, οι προαναφερθέντες περίπου 400 άνθρωποι να είχαν ακολουθήσει τη νομοθετημένη διαδικασία και αυτό ήδη συμβαίνει σε περιοχές της Αθήνας όπου κόσμος έχει οδηγηθεί, είτε με πρωτοβουλία του είτε με την παρότρυνση των ΜΚΟ, στην πλατεία Βικτωρίας…

Οι εικόνες της συγκέντρωσης μεταναστών σε διάφορα σημεία της Αθήνας που αδυνατούσε να εξηγήσει η Τασία Χριστοδουλοπούλου ως Υπουργός πριν από μερικά χρόνια – όταν… «εξαφανίζονταν» οι πρόσφυγες και μετανάστες – απειλούν να επιστρέψουν, το πρόβλημα ωστόσο τώρα, απειλεί όλες τις περιοχές που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Το πρόβλημα απειλεί να περάσει στις πλάτες των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών τους που δεν έχουν τη δυνατότητα να σιτίσουν ή να προσφέρουν στέγη στον αριθμό των προσφύγων που δύνανται να βρεθούν στο δρόμο, αν το κράτος εφαρμόσει το ψηφισθέν νομοθετικό πλαίσιο.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ολιστική αντιμετώπιση της εξόδου του πληθυσμού, είχε αποστείλει έγγραφο στις 5-03-2020 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες για ένταξη ή μη αναγνωρισμένων δικαιούχων διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες) στα προγράμματα Κ.Ε.Α., ΤΕΒΑ και Επιδόματος Στέγασης κατ’ εξαίρεση. Απάντηση ως σήμερα δεν υπήρξε και ο Δήμος Ιωαννιτών με αγωνία επιμένει σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πως είναι αναγκαία η άμεση τροποποίηση τόσο των κριτηρίων ένταξης στο Κ.Ε.Α., έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας όσο και του προγράμματος Helios, στοχεύοντας σε μια ολιστική ενταξιακή πολιτική.

Δεν είναι προφανώς μόνο θέμα ανθρωπιστικής διαχείρισης αυτών των ανθρώπων αλλά και ζήτημα διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα, κάτι που προσώρας, αδυνατεί να κατανοήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο θέμα αναφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Ιωαννίνων, Διονυσία Αμπατζίδη.

Παναγιώτης Μπούρχας 

Show Buttons
Hide Buttons