Ένωση Ξενοδόχων: Η Ιόνια Οδός θα φέρει ανάπτυξη

Ένωση Ξενοδόχων: Η Ιόνια Οδός θα φέρει ανάπτυξη

Την εμπλοκή στη δρομολόγηση του οδικού άξονα Γιάννενα – Κακαβιά καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων. Η Ένωση αναφέρεται στο έργο μιλώντας για το δυτικό άξονα των Βαλκανίων ή Παρά-Αδριατικό άξονα, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να ενώσει την Κεντρική Ευρώπη με την Καλαμάτα.  O άξονας αυτός ξεκινάει από την Τεργέστη, διέρχεται από την Σλοβενία, την Κροατία (κατά μήκος των Δαλματικών ακτών) διασχίζει το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και φθάνει στην Κακαβιά.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει μεταξύ άλλων πως η αναγκαιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου προκύπτει από:

  • Το κόστος διέλευσης και η χρονική απόσταση από τον συγκεκριμένο δρόμο θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία.
  • Διασχίζει 5 πανέμορφες χώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αυτών των χωρών.
  • Τα διεθνή αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας θα αποκτήσουν αμέσως προστιθέμενη αξία.
  • Οι χρονικές αποστάσεις από τα Ιωάννινα προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θα μειωθούν ως εξής: 
  • Ιωάννινα – Τίρανα 3,5 ώρες
  • Ιωάννινα – Μαυροβούνιο 5,5 ώρες
  • Ιωάννινα – Ντουμπρόβνικ 7 ώρες
  • Ιωάννινα – Τεργέστη 12 ώρες

Με την ολοκλήρωση του δυτικού άξονα των Βαλκανίων σύμφωνα με την Ένωση θα υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα αρχίζουν από τις Δαλματικές ακτές και θα ολοκληρώνονται στην περιοχή μας, της δημιουργίας clusters (Networks) κατά μήκος των προαναφερόμενων αξόνων σε σχέση με τα επισκέψιμα σημεία, τα εθνικά πάρκα, τις προστατευμένες περιοχές της UNESCO, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.αλ. και της δημιουργίας πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, μέσω της Ε1 Δ/ νσης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ένωση Ξενοδόχων ζητά από τους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιμείνουν στην αναγκαιότητα της σύνδεσης του συγκεκριμένου οδικού άξονα με την Ιόνια οδό, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, θα επιφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλη τουριστική και εμπορική αξία στην περιοχή μας».

Show Buttons
Hide Buttons