Έρχεται «ανακάτεμα» αρμοδιοτήτων – «Κουτσουρεύονται» αλλά διατηρούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Έρχεται «ανακάτεμα» αρμοδιοτήτων – «Κουτσουρεύονται» αλλά διατηρούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Ανακάτεμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες που διεκπεραιώνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προανήγγειλε μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πρόκειται να παρουσιαστεί στον Υπουργό Εσωτερικών το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη δουλειά εδώ και μερικούς μήνες και θα ξεκινήσει κατόπιν η δημόσια διαβούλευση ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος που θα αναζητήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Στην εν λόγω μεταρρύθμιση επίκεινται σημαντικές αλλαγές στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Τα βασικά καθήκοντα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που προβλέπεται από το Σύνταγμα ότι ανήκουν στο κεντρικό κράτος, δηλαδή τα δάση και τα νερά, θα παραμείνουν στο καθηκοντολόγιο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπως και ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλες όμως οι άλλες αρμοδιότητες θα φύγουν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα πάνε στις εκλεγμένες Περιφέρειες με το αντίστοιχο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους. Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δήλωσε κατηγορηματικά ο Υπουργός.

 

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Ο εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βέβαιο πως θα αλλάξει το επόμενο εξάμηνο. Βασική του φιλοσοφία όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα είναι η αρχή πως αυτός που θα εκλέγεται πρώτος θα έχει και την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Όλες οι υπόλοιπες αλλαγές στον εκλογικό νόμο είναι προς συζήτηση. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τις αλλαγές που επέφερε με διάφορα νομοθετήματα από τον περασμένο Αύγουστο, αλλοιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις συνθέσεις των μόνιμων επιτροπών όπως ορίζονταν από τον «Κλεισθένη». Τις αλλαγές αυτές τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, τις ζητούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην αφήσει να διαλυθούν οι Δήμοι. 

Show Buttons
Hide Buttons