Έρχονται έλεγχοι στοχευμένοι και εντατικοί στην αγορά γάλακτος-κρέατος

Έρχονται έλεγχοι στοχευμένοι και εντατικοί στην αγορά γάλακτος-κρέατος

Στο πλάνο των νέων ελέγχων που πρόκειται να εντατικοποιήσει στην αγορά κρέατος και γάλακτος τους επόμενους μήνες ο «ΕΛΓΟ – Δήμητρα», αναφέρθηκε με δηλώσεις του από τα Γιάννενα, ο Πρόεδρος του οργανισμού.

Ο Πρόεδρος του «ΕΛΓΟ – Δήμητρα», Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν βρέθηκε στα Γιάννενα για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και με δηλώσεις του, τόνισε τη βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εντατικοποίηση των ελέγχων στον ευαίσθητο τομέα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γάλακτος και κρέατος που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Όπως εξήγγειλε ο κ. Χαρουτουνιάν, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ένα νέο τρόπο ελέγχων και κυρώσεων για τους παραβάτες των κανονισμών που διέπουν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. 

Ένα πλάνο για τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» που θα ισχυροποιεί τους ελέγχους κατά των ελληνοποιήσεων κρέας και γάλακτος που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή περίπου σε ενάμιση μήνα από τώρα.

Ο κ. Χαρουτουνιάν δεν διευκρίνισε αν το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων πρέπει να εστιαστεί εντός ή εκτός συνόρων, το σίγουρο ωστόσο είναι πως έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους στα σύνορα όπως είπε. Για το κομμάτι αυτό αναφέρθηκε σε προσπάθεια εντατικοποίησης και συστηματοποίησης των ελέγχων.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως μετά από επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, ανά μήνα στοιχεία θα δίνονται στον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» στοιχεία για τη φέτα που κυκλοφορεί στις χώρες της ΕΕ και με τις επιστημονικές διευκολύνσεις που υπάρχουν πλέον θα ξεκινούν έλεγχοι από δω και μετά στα εργαστήρια με τις υπερδιηθήσεις και ακολούθως, έλεγχοι στις εταιρείες. Ο Υπουργός έχει υποσχεθεί ότι όλες οι θέσεις θα στελεχωθούν, με την κινητικότητα εξέφρασαν ενδιαφέρον 204 υπάλληλοι ενώ ζητήθηκαν 75. «Και εννοείται ότι δε μπορεί να γίνει έλεγχος σοβαρός αν δεν έχεις πολύ κόσμο» σημείωσε…

«Περιμένετε και θα δείτε» ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν απαντώντας στο ερώτημα αν το πρόβλημα είναι έντονο όντως, ή όχι.  «Κάθε δίμηνο θα ανακοινώνονται στο site μας και με δελτίο τύπου όλοι οι έλεγχοι που γίνονται, πόσοι, με ακριβή ευρήματα και τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Τέλη Φεβρουαρίου θα είναι η πρώτη ανακοίνωση» είπε που βέβαια, δεν θα περιλαμβάνει ονόματα εταιρειών γιατί απαγορεύεται.

Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να παίξει στην προστασία του προϊόντος της φέτας, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ο κ. Χαρουτουνιάν τόνισε πως στο εξωτερικό τα προϊόντα έχουν ιδιοκτήτες που είναι οι θεματοφύλακες. Αυτό το ρόλο μπορεί να παίξει η Διεπαγγελματική. 

 

Προβλήματα στη Γαλακτοκομική

Τέλος, ο σκοπός της επίσκεψης του προέδρου του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» ήταν να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Όπως τόνισε εντόπισε ένα τουλάχιστον πρόβλημα που είναι η αντικατάσταση της στέγης. Από το 2015 είχαν εγκριθεί χρήματα για τη στέγη, ένα έργο που ωστόσο δεν έγινε ποτέ και υπολογίζεται πλέον να υλοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons