Αγρόκτημα Σταυρακίου: Λάθος, ευθύνη ή απλός λαϊκισμός…

Αγρόκτημα Σταυρακίου: Λάθος, ευθύνη ή απλός λαϊκισμός…

Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων που λέει ότι ο Δήμος παραιτείται από τα προσφερόμενα από το νόμο ένδικα μέσα έναντι πολιτών που ενδέχεται να έχουν καταπατήσει δημοτικές εκτάσεις;

Το εν λόγω θέμα μπορεί και να περνούσε στα ψιλά… αν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με δυο ανακοινώσεις τους δεν προκαλούσαν τον κοινό νου – και τη δημοτική αρχή που συμφώνησε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί από δω και στο εξής.

Αυτό είτε δε το γνώριζαν είτε το αγνόησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023» που τοποθετήθηκαν λάβροι στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, κατά της δημοτικής αρχής, καταγγέλλοντάς την για προχειρότητα, αμέλεια, άγνοια κτλ. Και πατώντας στα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους κάποιοι, δημιουργούν μια εικόνα άκρως προβληματική για την πόλη και για το δημοτικό συμβούλιο έναντι όσων δεν καταπατήσαμε δημόσιες εκτάσεις, εμείς τέλος πάντων ή οι πατεράδες και οι παππούδες μας…

Στις ανακοινώσεις που εκδίδουν οι παρατάξεις, όπως εν προκειμένω για τη διανομή του λεγόμενου Αγροκτήματος Σταυρακίου, έτους 1929, πολλές φορές δεν ψάχνουμε επιβεβαίωση, δεν κάνουμε ρεπορτάζ και αν δεν υπάρξει αντιπαράθεση από την άλλη πλευρά, κυριαρχούν οι εντυπώσεις που δημιούργησε ο καταγγέλλων (εδώ, οι παρατάξεις των Μπέγκα και Καλογιάννη).

Η απάντηση της δημοτικής αρχής στις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ήλθε κατόπιν και έμοιαζε μάλλον απολογητική: «Με βάση την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μετά την διερεύνηση που έκανε με την τεχνική υποστήριξη της Πολεοδομίας, το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα με εκατοντάδες ιδιοκτησίες που είχε ανακύψει στις περιοχές Δροσιάς, Πεντέλης και Τσιφλικόπουλου. Το θέμα ερχόταν από το παρελθόν και αναδείχθηκε με αφορμή την εκπόνηση μελέτης πράξης εφαρμογής στις αναφερόμενες περιοχές». Δε λέει απολύτως τίποτα για να αντικρούσει τις αιτιάσεις, ούτε επεκτείνεται σε βάθος στο όλο θέμα.

Ίσως, γιατί θέλει να προστατέψει το Δήμο και το δημοτικό συμβούλιο από μια απόφαση στα όρια της νομιμότητας και της ηθικής ίσως…

 

Κάποιος προσφεύγει

Αν κάποιος δεν είναι κάτοικος Σταυρακίου και αν δεν έχει συμφέρον από τη συγκεκριμένη ιστορία, θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου που αποφάσισε να παραιτηθεί από τη νομική διαδικασία ελέγχου τυχόν καταπατητών, σε ένα σύνολο περίπου 400 ιδιοκτησιών και έναντι περίπου 1.000 ιδιοκτητών, σε μια έκταση 640 περίπου στρεμμάτων (τεμάχιο 1181γ), τα οποία δεν διεκδικήθηκαν από την πρώην Κοινότητα Σταυρακίου, η οποία διεκδίκησε 500 στρέμματα περίπου (τεμάχιο 1181).

Οι εισηγούμενες προς το δημοτικό συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών επισημαίνουν το πολύ μεγάλο κόστος κατάθεσης, κοινοποίησης, συζήτησης και δικαστικής δαπάνης των τυχόν ασκηθησομένων αγωγών, που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος και τονίζουν επίσης πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια σε άλλες περιοχές, οι ιδιώτες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δικαιώθηκαν δικαστικά έναντι του Δήμου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στις αποφάσεις αυτές (π.χ. κατάχρηση δικαιώματος, ασαφή όρια ιδιοκτησιών, απόδειξη πράξεων νομής και κατοχής εκ μέρους των ιδιωτών για 60 και πλέον έτη κλπ).

Το εν λόγω θέμα ήλθε στην Οικονομική Επιτροπή πριν από ένα μήνα και αυτή το παρέπεμψε στη δημοτικό συμβούλιο, λόγω της σοβαρότητάς του. Η δημοτική αρχή από μόνη της δεν θα μπορούσε να αναλάβει όλο το πολιτικό και οικονομικό βάρος μιας τέτοιας απόφασης που θα έστρεφε το Δήμο κατά 1.000 περίπου δημοτών αλλά στον πυρήνα του όλου χειρισμού από πλευράς των δημοτικών υπηρεσιών και της πολιτικής διοίκησης, βρίσκονταν η βούληση της προστασίας των συμφερόντων του Δήμου.

Το επιχείρημα ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες κατέχουν περιουσίες από το 1929 και μετά, νομιμοποιεί άραγε κάθε παράνομη ενέργεια;

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το ιστορικό της υπόθεσης, κατεβάστε εδώ την εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας. 

Show Buttons
Hide Buttons