ΑΔΕΔΥ: Απεργία με αιχμή την υγεία και την εκπαίδευση

ΑΔΕΔΥ: Απεργία με αιχμή την υγεία και την εκπαίδευση

Μερικά από τα μεγαλύτερα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα στο Νομό Ιωαννίνων πλαισίωσαν τη συνέντευξη τύπου του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ για το κάλεσμα συμμετοχής στη μεθαυριανή απεργία που έχει προκηρύξει η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, με ένα ευρύ αντικείμενο διεκδίκησης. Στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10:30 στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και την κινητοποίηση απηύθυναν ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και οι εκπρόσωποι τριών μεγάλων σωματείων: της ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Ο λόγος αυτών των τριών παρουσιών δεν ήταν τυχαίος αλλά συνδέεται με τα αιτήματα της μεθαυριανής απεργίας: οι χώροι της υγείας και της παιδείας αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων υποδομών και προσωπικού που στον καιρό της πανδημίας γίνονται πολύ πιο έντονα.

 

Τα αιτήματα

Ο Χρήστος Γρίβας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο διεκδίκησης της απεργίας, αναφερόμενος σε δέκα άξονες:

  • Στο χώρο της υγείας: κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, προστασία των ευπαθών ομάδων, χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στο προσωπικό κα
  • Στην εκπαίδευση: αίτημα για μόνιμους διορισμούς, επιπρόσθετο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων, σπάσιμο των σχολικών τμημάτων
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στο δημόσιο, να μειωθούν οι ελαστικές και εκ επιτροπής μορφές εργασίας
  • Επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο
  • Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών,
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά,
  • Κατάργηση όλων των αντισφαλιστικών νόμων, σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, καμία ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος
  • Συνδικαλιστικά αιτήματα: κατάργηση των νόμων για τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις
  • Αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση τομέων παροχής δημόσιας υπηρεσίας και τέλος,
  • Να μην προχωρήσει κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης κάλεσε τους συναδέλφους τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και την κινητοποίηση στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο, τονίζοντας πως είναι πάρα πολλά τα προβλήματα στην παιδεία, μεγάλος ο αριθμός των μαθητών στα σχολικά τμήματα. Ερωτηθείς τόνισε πως σε μια τουλάχιστον περίπτωση σχολείου στο Νομό μας, με διαπιστωμένο κρούσμα δεν έγινε η εφαρμογή των πρωτοκόλλων αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση τα τμήματα κλείνουν για δύο εβδομάδες όπως προβλέπεται. Η λύση στην πανδημία θα ήταν εκ περιτροπής διδασκαλία ή να μειωθεί ο αριθμός των τμημάτων.

 

Προβλήματα στις δομές υγείας

Ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα για την ατομική προστασία, γιατί όπως τόνισε ο ίδιος και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΓΝΙ, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους, έχουν αιμορραγία στο προσωπικό τους και απαιτούν προσλήψεις. Στο «Χατζηκώστα» είναι απαραίτητη η προμήθεια μοριακών αναλυτών για να επιταχύνονται οι έλεγχοι για τον covid-19.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας χαρακτήρισε καμπή για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης αυτό το διάστημα. Στα αιτήματα της απεργίας της Πέμπτης, είναι η μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται στο νοσοκομείο με ελαστικές μορφές εργασίας. 500 άνθρωποι καλύπτουν επιτακτικές και όχι μόνο πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στο 1,1 εκατ. ευρώ ανέρχεται η μισθοδοσία τους, μέγεθος που δείχνει τον όγκο δουλειάς τους.

Show Buttons
Hide Buttons