Αλήθειες και «αλήθειες» για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων

Αλήθειες και «αλήθειες» για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων

Οι μισές αλήθειες είναι πολλές φορές χειρότερες από το ψέμα…

Και η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στο θέμα της ανάγκης εξεύρεσης νέας στέγης για το Μουσικό Σχολείο, η οποία μάλλον ενέσκηψε εντελώς ξαφνικά, λέει μισές αλήθειες, προκαλώντας την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών του σχολείου όπως και των οικογενειών τους.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν μουσική διαμαρτυρία σήμερα το πρωί και έτσι, ήλθαν να «σφραγίσουν» συμβολικά και με τον τρόπο τους, μια αναστάτωση που προκάλεσε η δημοτική αρχή της πόλης μας, μάλλον αναιτιολόγητα.

Είναι δικαίωμα και αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να ορίζει τη σχολική στέγη, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη»; Ασφαλώς και είναι.

Είναι δικαίωμά της να αποφασίζει πως το τίμημα των τεσσάρων και πλέον χιλιάδων ευρώ που πληρώνει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων είναι εξαιρετικά υψηλό και θέλει να κάνει περιστολή δαπανών, ξεκινώντας από τη σχολική στέγη; Ασφαλώς και είναι, αρκεί να το πει ξεκάθαρα στους δημότες. Αν και τα χρήματα δεν λαμβάνονται από τον κορβανά του Δήμου, αλλά έρχονται απευθείας από το κράτος…

Είναι δικαίωμα της δημοτικής αρχής να θέλει να αξιοποιήσει ένα σχεδόν αχρησιμοποίητο σχολικό κτίριο στην τοπική κοινότητα Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Περάματος; Ασφαλώς και είναι αρκεί να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει ένα ειδικό σχολείο, όπως είναι το Μουσικό Σχολείο. Απέτυχε η δημοτική αρχή να πάει το ΣΑΠ στην Περίβλεπτο όπως θα ήθελε ο Δήμαρχος, και είναι αβέβαιο αν θα πετύχει με τον τρόπο που το επιχειρεί, να πάει τώρα, το Μουσικό Σχολείο.

******************************************************

Η αναστάτωση που προκάλεσε η ίδια η δημοτική αρχή επικαλούμενη το πόρισμα της Επιτροπής Καταλληλότητας, η οποία διαπιστώνει «αδυναμία άδειας καταλληλότητας αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες»… δεν είναι δικαιολογημένη. Ούτε πείθει εκ των υστέρων κανέναν, λέγοντας «Αυτό δεν σημαίνει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο». Αν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου, πρέπει να το γνωρίζει και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που επίσης στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα, ενώ στον ίδιο χώρο γίνονται και τα μαθήματα δια βίου μάθησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Σε κάθε τέτοιο πόρισμα πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση με όλα τα τυπικά στοιχεία που απαιτούνται να γίνουν, για να είναι «κατάλληλο» το σχολείο… Κάθε τι άλλο λέγεται είναι πρόχειρο και επικίνδυνο.

«Η έκδοση ωστόσο της άδειας είναι απαραίτητη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία, διαδικασία» τονίζει επίσης η δημοτική αρχή. Έχει αλήθεια, προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ιωαννιτών και έμεινε τελευταίο το Μουσικό Σχολείο;; Δε νομίζω…

Όσο για τον «ιδιοκτήτη» που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή «αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες»… πώς ο ίδιος ιδιοκτήτης πριν από μερικούς μήνες συναίνεσε σε ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο συγκεκριμένο κτίριο; Εκτός εάν η Μητρόπολη έχει βρει νέο ενοικιαστή και θέλει να διώξει το Δήμο, οπότε σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια – εν προκειμένω, πρέπει να συνεκτιμηθεί και το δημόσιο χρήμα που σπαταλήθηκε για να γίνουν οι παρεμβάσεις και να πριμοδοτείται η συνέχεια των πραγμάτων.

Το πιθανότερο είναι πως ο Δήμος θέλει να εγκαταλείψει ένα κτίριο για το οποίο πληρώνει υψηλό ενοίκιο και να αξιοποιήσει ένα δικό του κτίριο. Δεν θα ήταν κακό να πει αυτή την απλή αλήθεια, η δημοτική αρχή, αν όντως είναι έτσι τα πράγματα.

Η ανάγκη κατασκευής νέου συγκροτήματος για το Μουσικό Σχολείο, είναι μια μεγάλη κουβέντα:

  • Επαρκεί το μαθητικό ενδιαφέρον; Νομίζω πως ναι, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα.
  • Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι; Στην παρούσα φάση, όχι.

Αν όντως η δημοτική αρχή επιθυμεί να δρομολογήσει την κατασκευή νέου κτιρίου, και αναζητείται μεταβατική λύση, η παραμονή του σχολείου στο συγκρότημα της οδού Κωνσταντινουπόλεως, είναι μονόδρομος. Αλήθεια είναι πως κανείς δε θέλει να ξεβολεύεται – ισχύει αυτό για τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου – αλλά μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως δεν κάνουν καλό στη δημοτική αρχή οι εντάσεις, με μικρότερες ή μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons