Αναβολή για τις 8 Απρίλη, στη δίκη Γιακουμάκη

Αναβολή για τις 8 Απρίλη, στη δίκη Γιακουμάκη

Αναβολή για τις 8 Απριλίου πήρε η δίκη για το bullying που φέρεται να είχε υποστεί από φίλους του Κρητικού σπουδαστές, ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2015, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων θα κάθονταν αν παρίσταντο – ο Ποινικός Κώδικας τους δίνει το δικαίωμα να παρίστανται δια δικηγόρων όπως και έπραξαν τελικώς – βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί, οι 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση.

Οι 9 νεαροί Κρητικοί, σπουδαστές στην ίδια σχολή τότε με τον άτυχο νεαρό, βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα.

Ωστόσο λόγω της απουσίας 9 βασικών μαρτύρων της υπόθεσης, το 50% των μαρτύρων δηλαδή, η έδρα αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης της πρώτης δίκης που αφορά την ουσία του θανάτου του άτυχου φοιτητή της Γαλακτοκομικής. Ο ένας μάλιστα εκ των απόντων μαρτύρων ήταν ο συγκάτοικος του άτυχου Γιακουμάκη.

Η έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου επέβαλε πρόστιμο ελλιπομαρτυρίας στους απόντες μάρτυρες, 59 ευρώ σε έκαστο εξ αυτών, συν την επιβάρυνση με τα έξοδα της δίκης.

 

Οι δηλώσεις

Ο Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της απουσίας των 9 μαρτύρων και τόνισε πως από την πλευρά των κατηγορουμένων, «ήλθαμε για να δικάσουμε. Ήταν η επιθυμία όλης της υπερασπιστικής ομάδας και πλειόνων των δικηγόρων, επιθυμία όλων των κατηγορουμένων αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η δίκη και να εισφέρουν με τη μαρτυρία τους» σημείωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα πως με την επιστροφή τους στα Γιάννενα, στις 8 Απριλίου θα είναι όλοι εκεί, χωρίς κανείς να δείξει την ίδια δυσθυμία με τη στάση των 9 μαρτύρων.

Σε ό,τι αφορά τους κατηγορουμένους που επίσης απουσίαζαν, τόνισε πως τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους και πως στις 4 με 5 συνεδριάσεις που θα διαρκέσει η δίκη, σε κάποια, κάποιοι ή όλοι θα παραστούν στο δικαστήριο.

Τι λένε οι κατηγορούμενοι: «Λυπούνται για την απώλεια του αγαπημένου τους φίλου και υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες δεν είναι απόρροια του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας» είπε ο κ. Κοκοσάλης. Ερωτηθείς δε για μια πρόσφατη ανακοίνωση των συνηγόρων των 9 κατηγορουμένων με την οποία υποστήριξαν πως οι 9 νεαροί υφίστανται όλο αυτό το διάστημα οι ίδιοι bullying, σημείωσε πως η Κρήτη είναι ένα πολύ μικρό γεωγραφικό διαμέρισμα και όταν διέρρευσαν τα ονόματα των κατηγορουμένων για κάποιους εξ αυτών ήταν αδύνατο να το διαχειριστούν. Για τη στάση της οικογένειας Γιακουμάκη πάντως, υποστήριξε πως υπήρξε ως σήμερα, απόλυτα αξιοπρεπής.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας επανέλαβε ότι «άποψη της οικογένειας του άτυχου Βαγγέλη παραμένει ότι δεν αυτοκτόνησε, γι’ αυτό και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση«. Ο Βαγγέλης συνέχισε, δε μπορούσε να αυτοκτονήσει, γιατί έχαιρε άκρας υγείας σωματικής και ψυχικής, ήταν το παιδί που λέμε η χαρά της οικογένειας, δεν είχε κανένα λόγο, δεν είχε στοιχεία καταθλιπτικά και στην επικοινωνία του με τους δικούς του, έδειχνε ότι δεν τον απασχολούσε κάτι. Την ανεύρεση αλήθειας αναζητούν οι άνθρωποι του Βαγγέλη, απομένει να αποδειχθεί από το δικαστήριο αν πράγματι έγιναν τα πράγματα όπως λένε.

Τέλος, σχολιάζοντας τα περί bullying σε βάρος των κατηγορουμένων, ο κ. Μπούκας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος υπερασπίζεται τη θέση του όπως αυτός κρίνει. Τόνισε πάντως πως «η οικογένεια Γιακουμάκη δε δημοσιοποίησε κανένα όνομα, δεν έδειξε ποτέ κανέναν, δε γύρισε ποτέ ούτε φανερά ούτε κρυφά, γιατί είναι άνθρωποι του θάρρους και της αλήθειας, δεν υπέδειξε κάποιον με το δάχτυλο και είπε ότι εσύ έκανες το ένα ή το άλλο«.

 

Show Buttons
Hide Buttons