Αναβρασμός στο ιατρικό προσωπικό του «Χατζηκώστα» που λειτουργεί ως παράρτημα του ΓΝ Άρτας

Αναβρασμός στο ιατρικό προσωπικό του «Χατζηκώστα» που λειτουργεί ως παράρτημα του ΓΝ Άρτας

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα δύο προβλήματα που απασχολούν το ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος και τα οποία ανέδειξε προ μηνός με κινητοποιήσεις της και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου… Πρόκειται για τα «εντέλλεσθε» που στέλνουν γιατρούς ακτινολόγους από το «Χατζηκώστα» στο νοσοκομείο της Άρτας και για την υποστελέχωση της νεφρολογικής κλινικής του ιστορικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σε δηλώσεις της από το προαύλιο του νοσοκομείου, η Μαργαρίτα Κιτσανού, πρόεδρος της ΕΙΝΗ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αντίδρασης προ μηνός, όταν η ΕΙΝΗ κατήγγειλε το διοικητή του νοσοκομείου Ευ. Καρβούνη για την αποδοχή της μετακίνησης τεσσάρων ακτινολόγων στην Άρτα. Με την αντίδραση των γιατρών, το «εντέλλεσθε» δεν εκτελέστηκε και μεσολάβησε ένα κενό διάστημα μερικών εβδομάδων για να φτάσουμε στις 17 Ιανουαρίου. Στο καινούργιο «εντέλλεσθε», ο διοικητής του «Χατζηκώστα» εμφανίστηκε καθησυχαστικός ωστόσο, έξι μέρες μετά, έστειλε τα ονόματα των γιατρών που θα μετακινηθούν στην Άρτα. «Είναι προφανές ότι εδώ κάποιος μας κοροϊδεύει. Κι αυτός ο κάποιος είναι ο διοικητής που τακτοποιεί το θέμα στις 17 και στις 23 το αναδεικνύει πάλι, στέλνοντας ονόματα γιατρών» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κιτσανού.

«Το καθεστώς των εντέλλεσθε έχει παραγίνει» πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΗ τονίζοντας πως οι γιατροί μεταφέρονται σε νοσοκομείο που δε γνωρίζουν, να λειτουργήσουν μηχάνημα που δεν ξέρουν, την ώρα που κάνουν εκεί εφημερία κάθε φορά που μετακινούνται και επιστρέφοντας στο «Χατζηκώστα», κάνουν και τις κανονικές τους εφημερίες για το εδώ νοσοκομείο. «Δίνεις «εντέλλεσθε» χωρίς να μετράς τις εφημερίες του γιατρού, δεν τις πληρώνεις και υπόσχεσαι ότι ΘΑ εξασφαλίσεις κονδύλια…» πρόσθεσε.

Η δε διοίκηση του ΓΝ Άρτας καθώς φαίνεται είναι ανίκανη ή απλά απρόθυμη να πιέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση προσλήψεων και τα τελευταία χρόνια, προστέθηκαν μόλις δύο γιατροί. Η εύκολη λύση είναι το «εντέλλεσθε» και το δανεικό προσωπικό…

Η κ. Κιτσανού δεσμεύτηκε για συνέχεια των κινητοποιήσεων και ευχήθηκε να έχουν αποτέλεσμα.

 

Η νεφρολογική

Η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι ουσιαστικά κλειστή, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΕΙΝΗ Μπάμπη Παππά, γιατί δε μπορεί να ανοίξει νέες κλίνες. «Νεφροπαθείς γίνονται γυρολόγοι για μια κλίνη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Η υπολειτουργία της νεφρολογικής κλινικής με πάνω από 100 ασθενείς – νεφροπαθείς, οφείλεται στο ότι έχει μείνει ουσιαστικά με τρεις εφημερεύοντες γιατρούς και έναν επικουρικό και έναν παρατασιακό άλλης ειδικότητας! «Ουσιαστικά μπορεί να είναι καρδιολόγος και να κάνει εφημερία και στην γυναικολογική κλινική. Αυτά συμβαίνουν στον 21ο αιώνα…» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κιτσανού.

«Η κατάσταση της υποστελέχωσης όλων των μονάδων υγείας της Ηπείρου, με τα «εντέλλεσθε» στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και με την επιτέλεση απλήρωτων εφημεριών, είναι η απόδειξη ότι δεν επιστρέφουμε σε καμιά κανονικότητα και δε βγαίνουμε από κανένα καθεστώς μνημονίων» κατέληξε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε «δεν ευχαριστούμε την κυβέρνηση για τα αναδρομικά που μας έδωσε, γιατί έχει κόψει παροχές από όλες τις κοινωνικές ομάδες». 

Show Buttons
Hide Buttons