Αναγόρευση του Γ. Λυκέτσου σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής

Αναγόρευση του Γ. Λυκέτσου σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής

H Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην ονομαστική έδρα Elizabeth Plank Althouse, Η.Π.Α. και Διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Johns Hopkins Bayview κ. Κωνσταντίνου Γ. Λυκέτσου σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος του γνωστού Πανεπιστημίου Johns Hopkins (Baltimore, MD, USA), είναι πρωτοπόρος στην έρευνα της άνοιας και του Αλτσχάιµερ. Συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους ειδικούς παγκοσμίως στη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών µε Αλτσχάιµερ και συναφείς άνοιες. Το έργο του στην μεταφραστική επιδημιολογία και την θεραπεία των νευροψυχιατρικών χαρακτηριστικών της άνοιας θεωρείται πρωτοποριακό.

Ήταν ο ιδρυτικός διευθυντής της Νευροψυχιατρικής Υπηρεσίας του Johns Hopkins, της οποίας ηγήθηκε για πάνω από µια δεκαετία. To 2006 έγινε διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview και το 2007 κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse. Είναι ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για το Alzheimer (Precision Medicine Center) στο Johns Hopkins. Από το 2019 ηγείται της πρωτοβουλίας για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την υλοποίηση και την παρακολούθηση ενός στρατηγικού σχεδίου μεταφραστικής έρευνας για την διαχείριση του Alzheimer και των σχετικών διαταραχών στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1980 τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Northwestern University από όπου και πήρε πτυχίο στην Ψυχολογία (1980 – 1984). Από το Πανεπιστήμιο Washington στο Σαιντ Λούις έλαβε Διδακτορικό στην Ιατρική το 1988 και από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins του απονεμήθηκε Μάστερς στην Επιδημιολογία το 1994.

Ο καθηγητής έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες, όπως επίσης πέντε επιστημονικά βιβλία (citations>47,000; h-index = 116). Το έργο του έχει αναγνωριστεί με τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία του επιστημονικού κλάδου του, όπως με το 2018 Βραβείο Γηριατρικής Έρευνας από την Αμερικανική Ακαδημία των Ψυχιάτρων, το 2016 Jack Weinberg Award στην Γηριατρική Ψυχιατρική από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση και το 2012 Βραβείο Επιφανών Επιστημόνων της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής. Το 2006 είχε λάβει το βραβείο S. William Proxmire ως εξέχουσα ηγετική μορφή στον αγώνα κατά του Αλτσχάιµερ. Από το 2001, το όνομα του Δρ. Λυκέτσου περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors).

Show Buttons
Hide Buttons