Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική

Κριτική στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και για τις μεγάλες αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, ασκεί με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αφορμή η επίσκεψη των Υπουργών Βορίδη και Χατζηδάκη στη «ΔΩΔΩΝΗ» και εδώ και η επίσκεψη της Υπουργού ΑΑΤ Αραμπατζή στην «ΠΙΝΔΟ»

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Γιάννενα την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης, επισκεπτόμενοι την κτηνοτροφική μονάδα της Μονής Βελλά και την γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Δήλωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και την πολύμορφη ενίσχυση των κερδών των μεγάλων βιομηχανιών στον κλάδο και των μεγαλοκτηνοτρόφων, την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Νέας ΚΑΠ και συνολικά της πολιτικής της ΕΕ.

Σημειώνει το ΚΚΕ: «Η αλήθεια είναι ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» μπορεί να αύξησε τις εξαγωγές κατά 40%, προωθώντας τα προϊόντα της σε 52 χώρες, όμως η τιμή του γάλακτος με την οποία αγοράζει το γάλα από τους μικρομεσαίους παραγωγούς, παραμένει πολύ κάτω του κόστους. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα περιμένουν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τη  «πιστοποιημένη φέτα» και τα άλλα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας. Η πλήρης κυριαρχία του κλάδου από 8 μονοπώλια και ο οξύτατος ανταγωνιστικός μεταξύ τους είναι η αιτία που οι φτωχοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα για την επιβίωσή τους και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας

Επίσης ο κ. Βορίδης μίλησε για τις αλλαγές στο καθεστώς των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που παρουσιάζονται ως η λύση για την προστασία όλων των παραγωγών. Πρόκειται για ενώσεις που συγκροτούνται με βάσει κανονισμό της ΚΑΠ, εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνουν εκπροσώπους εμπόρων, βιομηχάνων και αγροτοπαραγωγών δηλ. βάζουν στο ίδιο μαντρί τους λύκους με τα πρόβατα. Καμία «διεπαγγελματική» Φέτας δε θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως αντίστοιχα δεν τα έλυσαν και οι «διεπαγγελματικές» στο λάδι και στο κρασί γιατί ο χαρακτήρας τους είναι εχθρικός για τους μικρομεσαίους αγροπαραγωγούς αφού αποτελούν μηχανισμό προώθησης των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις της Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Φ. Αραμπατζή μετά την επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ». Ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ένταξη ολοένα και περισσότερων παραγωγών σε συλλογικά σχήματα» καθώς επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Δηλαδή και άλλα μέτρα, σε αυτά που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχουν την συγκέντρωση της παραγωγής μέσω «συνεργατικών σχημάτων» όπως έχει γίνει ήδη στην ΕΕ καλλιεργώντας αυταπάτες στους φτωχούς κτηνοτρόφους ότι έτσι θα σωθούν».

Show Buttons
Hide Buttons