ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιον θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Ιωαννιτών;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιον θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Ιωαννιτών;

Αν ο Λευτέρης Αυγενάκης φεύγοντας από τα Γιάννενα, μετά την τελευταία επίσκεψή του, φέρεται να… άφησε συντρίμμια πίσω του μιλώντας για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα – ερμηνεία που «έπαιξε» από κύκλους αντιπαθούντες τον πρώην Δήμαρχο και την οποία αντικρούουν δεδομένα που παρουσίασα στα «Δήγματα» της περασμένης Τρίτης… κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ειπωθεί για το φευγιό του Γιώργου Καμίνη, σε ό,τι αφορά το «Κίνημα Αλλαγής» και την… προοδευτική παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Το αφήγημα του ΚΙΝΑΛ κατά την τελευταία εβδομάδα, σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέει ότι το Κίνημα θα στηρίξει εν ενεργεία Δημάρχους και Περιφερειάρχες που στήριξε και το 2014. Το είπε η Φώφη Γεννηματά στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής και τη θέση αυτή επανέλαβε και ο υπεύθυνος της επιτροπής των αυτοδιοικητικών εκλογών Γιώργος Καμίνης, την Τετάρτη. Ο τελευταίος μέσα σε μια γενικότερη αβεβαιότητα που πρόδιδε την ελλιπή γνώση των πραγμάτων στα Γιάννενα

Θα είναι όμως, όντως, τα πράγματα όσο εύκολα για το «Κίνημα Αλλαγής» στο Δήμο Ιωαννιτών; Για να το θέσω διαφορετικά: η παράταξη «Ενότητα Αλλαγής – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών» του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα είναι «Κίνημα Αλλαγής». Και αν ναι, από πού τεκμαίρεται αυτό, τη στιγμή που ο επικεφαλής της δεν είναι ο ίδιος μέλος του ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετείχε στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου, πήγε καλεσμένος στο συνέδριο του κόμματος και παράλληλα, η παράταξη του 2014 εμπεριέχει και μια Νεοδημοκρατική συνιστώσα;

Θα παραβλέψω το γεγονός ότι ο Δήμαρχος διάκειται φιλικά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει ο λόγος του αυτά τα σχεδόν 4 χρόνια, όπως και το δεδομένο ότι το 2014 επεχείρησε να αποσπάσει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ… Αυτά μπορεί να εμπίπτουν σε αυτό που λέγεται δίκη προθέσεων, οπότε είναι καλύτερο να μείνουμε στα γεγονότα.

 

Γιατί Μπέγκας και όχι Ελισάφ;

Τους παραπάνω προβληματισμούς έθεσαν στο Γιώργο Καμίνη με επιτακτικό τρόπο, στελέχη του ΚΙΝΑΛ που στήριξαν για υποψήφιο πρόεδρο τον περασμένο Νοέμβρη, το Δήμαρχο Αθηναίων. Στελέχη που θεωρητικά μόνο ανήκουν σε ένα λεγόμενο «Δίκτυο Υποστηρικτών Καμίνη», το οποίο δεν έχει σήμερα, καμία ουσιαστική υπόσταση και παρέμβαση.

Ως υπεύθυνο της προεκλογικής προετοιμασίας του κόμματος ωστόσο, συνάντησαν τον Καμίνη στελέχη αυτής της τάσης του ΚΙΝΑΛ, το απόγευμα της Τετάρτης, και του εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για την ακατανόητη ευκολία με την οποία ενδεχομένως σήμερα το Κίνημα λέει «στηρίζουμε Μπέγκα, στο Δήμο Ιωαννιτών, επειδή είναι εκ νέου υποψήφιος».

Υπάρχουν στην ίδια γραμμή και άλλες φωνές που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί κριτικά για το έργο της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα και ένας είναι ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής. Μιλώντας στη ΒΗΜΑ τηλεόραση την Δευτέρα, ο πρώην Βουλευτής είπε την προσωπική του άποψη, παραδέχτηκε πάντως, πως το κόμμα αποφασίζει αλλά χρειάζεται αξιολόγηση. Στο ίδιο δελτίο, την ακριβώς επόμενη μέρα, ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Δημάρχου Ιωαννιτών…

Κι εδώ ακριβώς, εκδηλώθηκε ίσως για πρώτη φορά με επίσημο και θεσμικό τρόπο, παρ’ ότι δημόσια έχει ακουστεί ξανά τους τελευταίους μήνες από τον ίδιο, η πρόθεση του καθηγητή Ιατρικής Μωυσή Ελισάφ να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, ως επικεφαλής νέου ψηφοδελτίου, στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο κ. Ελισάφ τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται εκτός Δήμου Ιωαννιτών, είναι ενεργός πολιτικά: πήρε σαφή θέση στο δημοψήφισμα του 2015, μετέχοντας στην επιτροπή του «ναι» που είχε συσταθεί τότε και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του Γιώργου Καμίνη.

Ο κ. Ελισάφ λοιπόν και μια ομάδα ακόμα ανθρώπων, διατύπωσαν το ερώτημα αν είναι ορθό πολιτικά να στηρίξει το ΚΙΝΑΛ ως εκ νέου υποψήφιο το Θωμά Μπέγκα, χωρίς να υπάρξει μια διαδικασία αξιολόγησης. Κι επειδή, ο Μωυσής Ελισάφ – επί δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος που διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης που το 2010 κέρδισε το Δήμο, με επικεφαλής τον Φίλιππα Φίλιο – θεωρεί πως ο κύκλος της κυβερνώσας το Δήμο παράταξης έχει κλείσει, είναι διατεθειμένος ούτως ή άλλως, να δημιουργήσει ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα που θα διεκδικήσει τη δημαρχία, άρα δεν διεκδικεί την αρχηγία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», όπως έκανε επιτυχώς το 2014, ο Θωμάς Μπέγκας, απέναντι στο Φίλιππα Φίλιο.

Το Κίνημα καλείται δηλαδή, να μετρήσει ποιος είναι περισσότερο ΚΙΝΑΛ… από τους δύο εν προκειμένω, ώστε να δώσει τη στήριξή του και να μην κάνει μια βιαστική επιλογή, δίνοντας το χρίσμα στον Θωμά Μπέγκα. Το κόμμα καλείται να παίξει ένα ρόλο θεματοφύλακα των διαδικασιών αλλά τα πρόσωπα, οι κινήσεις και οι διεργασίες να αφεθούν ελεύθερα να λειτουργήσουν, μέχρι να καταλήξουν στο τελικό σχήμα και τον επικεφαλής. Ο κ. Ελισάφ θεωρεί πως ο σημερινός Δήμαρχος δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει, όπως ο προκάτοχός του.

Δεν πρέπει δε να μας διαφεύγει πως ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος διατηρεί καλές σχέσεις με κομμάτι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και άριστη επαφή με τον πρώην Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, ο οποίος αναμφίβολα θα έχει λόγο στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν το ΚΙΝΑΛ γυρίσει την πλάτη του με ευκολία, σε ένα ενεργό μέλος του που ζητά απλά να τηρηθούν κάποιες διαδικασίες, δεν αποκλείεται αυτό να θελήσει να το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που δημιουργεί προϋποθέσεις διάσπασης στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο του Δήμου Ιωαννιτών, πρόβλημα που ως σήμερα, αντιμετώπιζε η συντηρητική παράταξη…

 

Εύχονται να κατάλαβε…

Φεύγοντας για την Αθήνα, θεωρούν πολλά στελέχη του κόμματος, ο Γιώργος Καμίνης μπόρεσε να σχηματίσει άποψη για τα συμβαίνοντα σε τοπικό επίπεδο, να μάθει καλύτερα τα πρόσωπα και την επόμενη φορά, να έρθει σίγουρα καλύτερα ενημερωμένος και με συγκεκριμένες απαντήσεις.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons