Αντιδράσεις στο Μαζαράκι, για μια μονάδα ενέργειας από βιομάζα

Αντιδράσεις στο Μαζαράκι, για μια μονάδα ενέργειας από βιομάζα

Έκαναν πως δεν γνώριζαν την επιστολή με τις 60 υπογραφές κατοίκων του Πωγωνίου, ο Περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης και Στ. Παργανάς αντίστοιχα, αναφορικά με την αντίδραση στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, στη θέση Κουτλάδες της τοπικής κοινότητας Μαζαρακίου, από την εταιρεία «Ενεργειακή Ηπείρου ΕΠΕ».

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο Γιώργος Ζάψας, ζητώντας να συζητηθεί και μετά την αρχική άρνηση του Περιφερειάρχη σε ύφους «δεν θέλω, δεν το συζητάμε…», υπήρξε η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου του σώματος που δήλωσε πως το θέμα θα έλθει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, τις επόμενες μέρες. Ο κ. Ζάψας υπενθύμισε στον Περιφερειάρχη πως για ένα αντίστοιχο θέμα, τη μονάδα βιοαερίου στα Μάρμαρα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ενδιαφερθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο (τότε μάλιστα, είχε υπάρξει και διαφοροποίηση της Ν. Τύρου – Ούζα από τη γραμμή της πλειοψηφίας και η παρ’ ολίγον διαγραφή της).

60 κάτοικοι του Μαζαρακίου, με πρώτους τον απερχόμενο και το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, τονίζουν στο κείμενό τους, πως δεν δέχονται την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, κυρίως κουτσουλιά, για την παραγωγή βιοαερίου στο Μαζαράκι, γιατί δεν υπάρχει πρώτη ύλη σε μικρή απόσταση, γιατί η μονάδα βρίσκεται σε πολύ μικρές αποστάσεις από επτά οικισμούς (Μαζαράκι, Ριάχοβο, Βροντισμένη, Κουκλιοί, Αρετή, Χρυσόραχη, Ρεπετίστη), απέχει μόλις 200 μ. από τον ποταμό Καλαμά, απέχει 15 μ. από το αρδευτικό κανάλι που επικοινωνεί με τον Καλαμά και ποτίζει τον κάμπο Μαζαρακίου και Καταρράκτη, και μόλις 500 μ. από τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί. Όλοι οι δρόμοι από τους οποίους θα διέρχονται τα φορτηγά τέλος, περνούν μέσα από οικισμούς κτλ.

Η έκθεση με την αντίδραση και τις υπογραφές των κατοίκων έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Ηπείρου και έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο Πωγωνίου.

Show Buttons
Hide Buttons