«Αντι-ΦιλοΔημος» με 500 εκατ. ενόψει και ΕΣΠΑ για Δήμους – Δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ από την Άρτα

«Αντι-ΦιλοΔημος» με 500 εκατ. ενόψει και ΕΣΠΑ για Δήμους – Δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ από την Άρτα

Ένα νέο πρόγραμμα με κουμπαρά 500 εκατ. ευρώ θα καλύψει τα κενά του προγράμματος «ΦιλοΔημος». Την είδηση έδωσε από την Άρτα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων βρέθηκε την Παρασκευή στην Άρτα στο πλαίσιο παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου του Δήμου Αρταίων για την «έξυπνη πόλη» και ανταπέδωσε με τον τρόπο αυτόν, τη στήριξη που του παρείχε στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, γεγονός που τόνισε καλωσορίζοντας το νέο πρόεδρο, ο Δήμαρχος της Άρτας.

Για το μεγάλο θέμα που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τύχη του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦιλοΔημος», ο κ. Παπαστεργίου επικαλούμενος ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών που ήταν και αυτός που έριξε τη βόμβα ουσιαστικά κατά τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, είπε πως θα καλυφθούν από ένα νέο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει από το 2020, όλα τα έργα, ενταγμένα και μη στον «ΦιλοΔημο». Ωστόσο σημαντικότερο στοιχείο που ανακοινώθηκε δια στόματος Υπουργού Εσωτερικών, είναι πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καλύψει ένα αίτημα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ένα διατομεακό των Υπουργείων, χρηματοδοτικό κορβανά για τους Δήμους μόνο που θα είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα ΠΕΠ που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε επίσης πως από τις πρώτες κουβέντες με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχει υπάρξει και η διαβεβαίωση για τεχνική υποστήριξη των μικρών Δήμων της χώρας, μέσα από ένα μηχανισμό της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ). H EETAA θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα ωριμάζει έργα, και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι προσλήψεις στελεχών για να έχουν κι οι ορεινοί Δήμοι τη δυνατότητα να ωριμάζουν μελέτες για το ΕΣΠΑ.

 

Show Buttons
Hide Buttons