Ανώτατη εκπαίδευση: Μια ιδανική ευκαιρία «μεταρρύθμισης»

Ανώτατη εκπαίδευση: Μια ιδανική ευκαιρία «μεταρρύθμισης»

Από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η προοπτική της Ηγουμενίτσας ως πόλης που θα συνέχιζε να φιλοξενεί ένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να θολώνει.

Ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο έμοιαζε με κινούμενη άμμο, όταν ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, συνέλαβε την ιδέα… της κατάργησης της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη χώρα, δια της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ. Η Ήπειρος ήταν μια από τις περιοχές όπου βρήκε πρόθυμες διοικήσεις για να υλοποιήσουν τη… «μεταρρύθμισή» του και προχώρησε εύκολα.

Το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που είχε δοθεί προς διαβούλευση στις 3 Μαΐου του 2018, προέβλεπε για την πόλη της Ηγουμενίτσας, την ίδρυση του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, εντασσόμενο στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Μέχρι την ψήφιση του νόμου, το καλοκαίρι του 2018, το όνομα του Θεσπρωτικού Τμήματος άλλαξε και έγινε Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης, παραμένοντας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, μετά και από τις σχετικές αντιρρήσεις της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας. (Συνεχίστηκε για την Ηγουμενίτσα έτσι, μια παράδοση αλλαγών ονομάτων και εκπαιδευτικών αντικειμένων για το από τη δεκαετία του ’90 λειτουργούν Τμήμα ΤΕΙ: Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων λειτούργησε το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997. Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο άνοιξε τις πύλες του το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου ιδρύθηκε το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά, και προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ως τότε Τμημάτων).

 

Η τύχη του νέου Τμήματος

Τις τελευταίες μέρες, μετά από επίσκεψη του κυβερνητικού βουλευτή Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα στην Πρυτανεία και την ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Κάτση προς την Υπουργό Παιδείας, αναζωπυρώθηκε η ένταση σε σχέση με την τύχη του ιδρυθέντος στα χαρτιά μόνο, Πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας. Είναι σε εξέλιξη έτσι, ένα blame game, μια προσπάθεια των διαφορετικών πλευρών να πετάξουν από πάνω τους, το μπαλάκι της ευθύνης για τη μη λειτουργία του νέου Τμήματος: ο ένας βουλευτής στον άλλον, η Πρυτανεία του νέου Πανεπιστημίου στο Υπουργείο Παιδείας και αντίστροφα.

Ο Πρύτανης του τοπικού ΑΕΙ Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είπε προχθές, πως 37 τμήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει σύμφωνα με τους αντίστοιχους νόμους ενοποίησης ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις έναρξης λειτουργίας τους, οι κατά τόπο διοικήσεις των συγχωνευμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο καθεστώς αυτό βρίσκονται τρία Τμήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ηγουμενίτσας, αλλά ο κ. Αλμπάνης λέει πως περιμένει την απόφαση της πολιτείας για το τι θέλει να κάνει με αυτά τα 37 Τμήματα: έχει ας πούμε, τη διάθεση να δώσει πόρους και προσωπικό για να λειτουργήσουν ή όχι; Αν δεν έχει αυτά τα εχέγγυα της πολιτείας όπως είπε, δεν πρόκειται να πάρει την απόφαση έναρξης λειτουργία των τριών Τμημάτων η Σύγκλητος…

 

Η ευθύνη της νέας κυβέρνησης είναι κατ’ εμέ, να αναμετρηθεί με τον εαυτό της. Να βάλει στην άκρη το πολιτικό κόστος και να λάβει μια γενναία απόφαση που θα είναι η αρχή του συμμαζέματος του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, αναγκαιότητα από τις λίγες, τα τελευταία χρόνια που την αντιλήφθηκαν μεν οι τελευταίες κυβερνήσεις, πλην του Υπουργού Γαβρόγλου αλλά που δεν την διεκπεραίωσαν με στόχο το κοινό καλό.

Όπως έπραξε και με τη Νομική της Πάτρας, η νέα κυβέρνηση, οφείλει να «παγώσει» το σχέδιο «ξεχειλώματος» του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, σχέδιο που κατέστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση με γνώμονα το μικροπολιτικό όφελος και υπό την πίεση των διαφόρων παραγοντίσκων του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Εφόσον δε μπορεί να αναστρέψει το «έγκλημα» Γαβρόγλου, η νέα Υπουργός Παιδείας μπορεί να αρχίσει το συμμάζεμα από την άρνηση ίδρυσης των σε εκκρεμότητα νέων Τμημάτων. Διαφορετικά, θα συνεχίσει στα χνάρια του προκατόχου της.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons