Απολογισμός ετήσιου αντιπολιτευτικού έργου

Απολογισμός ετήσιου αντιπολιτευτικού έργου

Απολογισμό αντιπολιτευτικού έργου του πρώτου έτους της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έκανε σήμερα η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου». Εδώ ο αναλυτικός απολογισμός που δόθηκε στα ΜΜΕ.

Ο συντονιστής της παράταξης Μιχάλης Νάτσης ευχήθηκε καλή σεζόν αφού έκλεισε αισίως η παράταξη ένα χρόνο από τη στιγμή που οι «Ορίζοντες» ήλθαν στα περιφερειακά δρώμενα και ήλθαν για να μείνουν όπως είπε, πριν δώσει το λόγο στον επικεφαλής του.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος έβγαλε τη μάσκα του – που ήταν ασορτί χρώμα με το πουκάμισο – αφού ζήτησε την άδεια από τους δημοσιογράφους και τεχνικούς που ήταν παρόντες, και τάχτηκε υπέρ της χρήσης της, «για να δείξουμε ότι σεβόμαστε το συνάνθρωπό μας που έχει φόβο και γιατί δείχνει σεβασμό στην κοινωνία», όπως είπε. 

Πριν μπει στα θέματα του απολογισμού του, έκανε δυο παρατηρήσεις για θέματα τρέχουσας επικαιρότητας: πρότεινε στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της πανδημίας, να λειτουργήσει ένα όργανο μεταξύ της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, ώστε όπως είπε, «η προσαρμογή να ολοκληρωθεί σύντομα και να επαναφέρουμε την κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται». Εκτός ατζέντας επίσης, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες και της υποχρεωτικής στράτευσης χωρίς εξαίρεση στα 18 έτη.

 

Ο απολογισμός

Ο απολογισμός των «Οριζόντων» χωρίστηκε σε πέντε κεφάλαια: μεταναστευτικό και κορωνοϊός, οικονομία – ανάπτυξη – ανεργία, ενέργεια, Λίμνη Παμβώτιδα και ειδικά θέματα.

Όσο πιο επιγραμματικά μπορούσε, ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θέματα αυτών των ενοτήτων:

  • Με το που ξεκίνησε τη θητεία του το Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξη έθεσε το μεταναστευτικό. Στις 4/10/2019 έγινε η πρώτη παρέμβαση που ζητούσε τη συγκρότηση Συντονιστικού Οργάνου – Επιτροπής Παρακολούθησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στις 28/11 ακολούθησε η ολοκληρωμένη εισήγηση για το μεταναστευτικό: χρηματοδότηση, Επιτροπή Παρακολούθησης, ενεργοποίηση Εθνοφυλακής και κοινωνική ενσωμάτωση. «Μετά είχαμε τη μεγάλη επιτυχία ότι ο υποφαινόμενος, ο κ. Ζάψας και ο κ. Δημητρίου ζητούσαμε συνάντηση με τον κ. Μηταράκη που δεν έγινε ποτέ. Είναι η στιγμή που ξυπνάει η Ήπειρος, βλέπουμε πρόσφυγες να κυκλοφορούν στην κοινωνία μας και οι Δήμαρχοι αρχίζουν να λένε όχι εδώ εκεί…» σημείωσε. 

Το Φεβρουάριο η ίδια παράταξη κατά τον επικεφαλής της, άνοιξε το πρόβλημα του κορωνοϊού, ζητώντας ενημέρωση από την Σταυρούλα Τσιάρα, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και Περιφερειακό Σύμβουλο. Ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε την κ. Τσιάρα πως έβαλε ρόλο της ως Περιφερειακή Σύμβουλος πάνω από τις άλλες επιστημονικές ευθύνες της, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίξε «να αγνοείται η τύχη της σήμερα…».  Επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η πρόταση για το Ειδικό Ταμείο για τον κορωνοϊό, πολιτική πρόταση που προσυπεγράφη από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά που δεν ακολουθήθηκε από τη διοίκηση. 

  • Οικονομία – Ανάπτυξη – Ανεργία: Σε συσχέτιση με τον κορωνοϊό, πρόταση αναπτυξιακή της παράταξης ήταν το πρόγραμμα «Γέφυρα στο Μέλλον». Οι περισσότεροι μπορεί να στάθηκαν στο πιπεράτο για την αντικατάσταση της Περιφερειακής Αρχής, παρατήρησε ο κ. Ριζόπουλους και συνέχισε: «ευελπιστούσα ότι θα καθόμαστε κάτω και θα συμφωνούσαμε στα 10 βασικά που μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά μάταια…».  Αναφέρθηκε στην πρόταση για μια μίνι ΕΤΒΑ με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου, πρόταση που εξειδικεύτηκε περισσότερο όταν ψηφίστηκε η δυνατότητα έκδοσης αδειών σε ιδιώτες για να δανείζουν χωρίς υποθήκες μέχρι 25.000 ευρώ. Προτιμήθηκε να δοθεί μισό εκατομμύριο για την αγορά ακινήτου στο ιστορικό κέντρο, υπόθεση για την οποία αγνοούμε την εξέλιξη, όπως παρατήρησε.

Στο ίδιο κεφάλαιο, η συνεννόηση με την P&I για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας της πολυεθνικής εταιρείας. Η εκκρεμότητα που μένει για να χρησιμοποιηθεί το παλιό Πανεπιστήμιο στη Δόμπολη θα μπορούσε να λυθεί με μια τροπολογία όπως είπε.

  • Ενέργεια: Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε την πρόταση να αξιοποιήσουμε την υπογραφή του Eastmed για να κουμπώσουμε κι εμείς με το δίκτυο που θα κατασκευαστεί μελλοντικά.
  • Λίμνη Παμβώτιδα: Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση για μόνιμη σύνδεση μέσω γέφυρας του Νησιού με τη Ντραμπάτοβα. Η επόμενη μέρα μετά την κατάργηση των φορέων διαχείρισης είναι αβέβαιη.

«Ηγούμαστε των εξελίξεων, μόνο ισχυρότεροι γινόμαστε και όχι πιο αδύναμοι» κατέληξε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου».

 

 

Show Buttons
Hide Buttons