Απορρίμματα: Νέα τέλη, με παλιές τιμές…

Απορρίμματα: Νέα τέλη, με παλιές τιμές…

Νέος κανονισμός καθορισμού τελών με παλιά ζυγολόγια…

Αυτός είναι ο κανονισμός καθορισμού γενικών κανόνων τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ στερεών αποβλήτων, ο οποίος προσδιορίζει τις εισφορές και τα τέλη που θα καταβάλλονται στο εξής από τους Δήμους προς τους οικείους ΦΟΔΣΑ αλλά όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, αυτό θα γίνεται μάλλον με λάθος τρόπο…

Ο κανονισμός καθορισμού των γενικών κανόνων τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ ψηφίστηκε στις 15 Απριλίου και όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο τρόπος τιμολόγησης που προτείνεται δεν είναι ο σωστός, καθώς είναι από τα παλαιά ζυγολόγια των προηγούμενων ετών, κάτι που δε μπορεί να είναι αντικειμενικό και με πραγματικά στοιχεία, όπως σημείωσε.

Επίσης, η διαβάθμιση του κόστους ανά υπηρεσία γίνεται σύμφωνα με υποστηρικτικές δράσεις που θα δοθούν προς τους Δήμους από το κράτος, όπως δηλαδή είναι τα προϊόντα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. «Δεν είναι δυνατό να μπούμε στη διαδικασία να έχουμε ετήσια εισφορά προς τους οικείους ΦΟΔΣΑ με παλαιά στοιχεία. Πρέπει να έχουμε τα πραγματικά στοιχεία που εκείνη την ώρα μέχρι το τέλος των ζυγολογίων, να μπαίνουμε στη διαδικασία να πούμε ότι θα έχουμε ετήσια εισφορά» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Πρόσθεσε από την άλλη, πως υπάρχει μεγάλο θέμα με την αναμενόμενη χορήγηση των εργαλείων για την επίτευξη των στόχων της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είναι η απόκτηση κάδων ανακύκλωσης, τα διακριτά ρεύματα ανακύκλωσης, τα οχήματα αποκομιδής κτλ. που παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) δεν έχει ολοκληρώσει την έγκριση των επιχειρησιακών αυτών προγραμμάτων και των φορέων και των συστημάτων, με αποτέλεσμα να ζητά η πολιτεία να πιάσουν στόχους οι Δήμοι, χωρίς η ίδια η πολιτεία να μπορεί να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις.

 

Περιβαλλοντικό τέλος

Τέλος, με δεδομένο ότι το ειδικό τέλος ταφής έχει ακυρωθεί, πηγαίνουμε πλέον σε ένα νέο μοντέλο ποινής σε βάρος όσων δεν έχουν προχωρήσει τα έργα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Υπάρχουν μπόνους για την ανακύκλωση όπως επίσης πάμε και στο λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος, με διαβαθμίσεις:

  • όποιος έχει εργοστάσιο δεν θα πληρώσει τέλος ταφής ή το νέο περιβαλλοντικό τέλος
  • όποιος κατασκευάζει μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ, θα πληρώνει το 50% του προστίμου και
  • όποιος ωριμάζει μελέτη για μονάδα ΑΣΑ, θα πληρώνει το 70%
Show Buttons
Hide Buttons