«Ανοίγματα» πολλαπλών αναγνώσεων από Τσίπρα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

«Ανοίγματα» πολλαπλών αναγνώσεων από Τσίπρα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Δεν φαίνεται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της ψήφισης του «Κλεισθένη 1», όπως συμπεραίνεται από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου.

Θέτοντας το πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ.Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών».

Συμπλήρωσε δε, ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Πρόσθεσε πως με νόμο του κράτους δόθηκε η δυνατότητα στον επικεφαλής να ελέγχει τα 2/3 του συμβουλίου, δημοτικού ή περιφερειακού. Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτό το βαθιά άρρωστο καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Κυρίως γιατί αποτελεί ζήτημα αρχής» σημείωσε.

«Είναι απαράδεκτο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που προσιδιάζει στις παραδόσεις της Τουρκοκρατίας. Πολίτες να αναγκάζονται για τα στοιχειώδη, να απευθύνονται στις Αρχές για κάθε λογής εξυπηρετήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Άνοιγμα Τσίπρα

O Aλ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας μάλιστα τα κατά τόπους στελέχη του «από τώρα να προχωρήσουμε στην προοπτική συγκρότησης πλατιών συμμαχιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», άνοιγμα που θα μπορούσε να έχει πολλαπλές ερμηνείες για τις κατά τόπους περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «πεπεισμένος ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας», είπε έχοντας επισημάνει νωρίτερα ότι «η Αριστερά ήταν πάντα μια δύναμη που στήριζε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Και ήταν πάντα ανοιχτή στον δημοκρατικό διάλογο, και τη διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών».

«Δεν είναι δυνατό να λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει ο χώρος της Αριστεράς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Σήμερα έχουμε την πολιτική πείρα, το ιδεολογικό βάθος, τη γνώση». Και ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε και τη μεγάλη εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να προτάξουμε για την παραγωγική και δημοκρατική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας, του κάθε νομού, της κάθε πόλης ξεχωριστά (…) «σε αντιπαράθεση με τις τοπικές παραεξουσίες, με τα δίκτυα της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών».

(Πληροφορίες από www.aftodioikisi.gr)

Show Buttons
Hide Buttons