Από έναν Πανεπιστημιακό: Μερικές επισημάνσεις για την απόφαση της Συγκλήτου

Από έναν Πανεπιστημιακό: Μερικές επισημάνσεις για την απόφαση της Συγκλήτου

Ορισμένα βασανιστικά ερωτήματα και προβληματισμούς θέτει προς τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γιώργος Θυφρονίτης, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου για την αναστολή λειτουργίας των νέων Τμημάτων που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας.

Αναγράφεται λοιπόν, στην απόφαση: «η Σύγκλητος αποφάσισε να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ». Παραδέχεται δηλαδή η Σύγκλητος ότι δεν υπάρχει Μελέτη Σκοπιμότητας για την ίδρυση των δύο αυτών τμημάτων. «Αν κατάλαβα λάθος, τότε θα παρακαλούσα να κοινοποιηθεί η μελέτη στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, μαζί με την συνεδρία της Συγκλήτου στην οποία εγκρίθηκε» σημειώνει ο κ. Θυφρονίτης.

Αναγράφεται ακολούθως, στην απόφαση: «Όσον αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας… η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, επειδή: α) Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο….». Εγείρονται ορισμένα ερωτήματα: α) τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Τροφίμων και Διατροφής υπάρχουν στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου; β) Έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο η ίδρυση των τμημάτων αυτών και αν ναι σε ποια συνεδρίαση;

Τέλος, ο κ. Θυφρονίτης αναφέρεται στις 48 θέσεις ΔΕΠ που κατένειμε η Σύγκλητος τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2019 και στα περί ων ο λόγος τμήματα δόθηκαν δύο θέσεις, από μία συγκεκριμένα στα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διερμηνείας και Μετάφρασης και ουδεμία στο τμήμα Τροφίμων και Διατροφής. «Αλήθεια, πως συνάδει η κατανομή ΔΕΠ που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες με την τωρινή απόφαση διατήρησης του τμήματος Τροφίμων και Διατροφής και κατάργησης του Μετάφρασης και Διερμηνείας; Τι άλλαξε στο ενδιάμεσο;» διερωτάται ο κ. Θυφρονίτης.

 

Και επειδή πολύς λόγος γινόταν και γίνεται για το «στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σύμφωνα με τον οποίο η Σύγκλητος προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας την κατάργηση ενός τμήματος και τη διατήρηση των άλλων δύο, καλείται η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να τον δημοσιοποιήσει, αν όντως υπάρχει.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό που παλιότερα μετείχε στη Σύγκλητο του ιδρύματος, ο πλέον πρόσφατος στρατηγικός σχεδιασμός, για τα έτη 2008-2013, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο το 2008. Στην ογκώδη μελέτη των 131 σελίδων προτείνεται η δημιουργία των εξής νέων τμημάτων: α) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, β) Διοίκησης Επιχειρήσεων, γ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, δ) Νοσηλευτικής, ε) Ειδικής Αγωγής και ζ) Marketing (στη σχολή Αγροτικής Οικονομίας στο Αγρίνιο).

«Εύχομαι να κάνω εγώ λάθος και να μη δίνονται ανακριβείς πληροφορίες -περί στρατηγικού σχεδιασμού- από τη διοίκηση του Ιδρύματος στο Υπουργείο Παιδείας» καταλήγει στην επιστολή του.

Σε όλα τα παραπάνω, θα είχε ενδιαφέρον αν απαντούσε η διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ…

Show Buttons
Hide Buttons