Από τους πιο βροχερούς και πιο ζεστούς Νοέμβριους των τελευταίων ετών!

Από τους πιο βροχερούς και πιο ζεστούς Νοέμβριους των τελευταίων ετών!

Η τρίτη περισσότερη βροχή των τελευταίων χρόνων έπεσε τις προηγούμενες μέρες, στα Γιάννενα, σύμφωνα με τον καθηγητή μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα.

Ύψος βροχής: 333 mm (διπλάσιο της μέσης τιμής των 168 mm).

Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη τιμή μετά τα 383 mm του 1962 και τα 352 mm του 2010. Αριθμός ημερών βροχής: 25 (έναντι 14 της μέσης τιμής).

Θερμοκρασία: 11,6 °C (έναντι 9,7 °C της μέσης τιμής). Ήταν ένας από τους πιο θερμούς Νοέμβριους. Το ρεκόρ κατέχει το 2010 με 13,3 °C.
Υπενθυμίζεται ότι στα Γιάννενα, κατά τους χειμερινούς μήνες, το ψύχος που προκαλούν οι βοριάδες συνδυάζεται με ξηρασία ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες των νοτιάδων με βροχές, λόγω του προσανατολισμού της Πίνδου.

 

Οι επόμενες μέρες

Για τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας (ως τις 11-12 Δεκεμβρίου περίπου) ενώ τα ποσά βροχής που θα σημειωθούν δεν θα είναι σημαντικά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 (διαμέτρου έως 10 μm) που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τα τζάκια, κυρίως τις βραδινές ώρες. Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο 8 φορές. Πέντε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τρεις τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, όταν οι τιμές έφθασαν περί τα 75 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπέρβαση του ορίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 35 ημέρες ανά έτος (περίπου το 10% των ημερών του έτους).

Show Buttons
Hide Buttons