«Από το Α ως το Ω»: Μια Ακαδημία για Γονείς και τη νέα χρονιά

«Από το Α ως το Ω»: Μια Ακαδημία για Γονείς και τη νέα χρονιά

Ξεκινά και αυτή τη χρονιά νέος κύκλος μηνιαίων δίωρων διαδραστικών συναντήσεων με τίτλο «Από το Α ως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς για το ακαδ. έτος 2019-20, έπειτα από τις επιτυχημένες προηγούμενες δύο λειτουργικές περιόδους, με μεγάλη συμμετοχή γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης.

Συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστημονικά υπεύθυνους, τους κ.κ.. Άρτεμη Γιώτσα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, και Βασίλη Κούτρα, Καθηγητή, του Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστημονικά υπεύθυνη την κα. Αικατερίνη Σιώμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ.Ε.Υ.) με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Άρτεμη Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 6.00 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), με δύο ομιλίες. Η κα. Μυρτώ Ντούγια, Παιδίατρος θα συζητήσει με το ακροατήριο το θέμα: «Σωματικές και γνωσιακές αλλαγές στην εφηβεία» και η κα. Αικατερίνη Σιώμου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής/Παιδιατρικής Νεφρολογίας το θέμα: «Νυχτερινή ενούρηση στο παιδί και τον έφηβο».

 

«Σωματικές και γνωσιακές αλλαγές στην εφηβεία»

Τις σωματικές, γνωσιακές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν την περίοδο της εφηβείας θα συζητήσει με το κοινό η κα. Μ. Ντούγια. Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, καθιστούν την εφηβεία μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις, όχι μόνο για τον ίδιο τον έφηβο, αλλά και για την οικογένεια που αντιμετωπίζει με αμηχανία την αλλαγή. Στόχος λοιπόν της συζήτησης είναι να διευκολύνει τους γονείς να διαχειριστούν τις σχέσεις με τα παιδιά τους σε αυτή την τόσο καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή τους ηλικία.

Η κα. Μ. Ντούγια αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στην Παιδιατρική στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εφηβική υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Συνεργάζεται με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκληρώνει φέτος το ΠΜΣ «Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας» στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής της στην Εφηβική Ιατρική. Εργάζεται ως Παιδίατρος στη 2η Το.Μ.Υ. Ιωαννίνων.

 

«Νυχτερινή ενούρηση στο παιδί και τον έφηβο»

«Γιατρέ το παιδί μου κοντεύει να τελειώσει το σχολείο και ακόμα βρέχεται στον ύπνο του. Τι μπορούμε να κάνουμε;». Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο ο παιδίατρος συχνά καλείται να απαντήσει και περιγράφει μια κατάσταση που επιστημονικά ορίζεται ως πρωτοπαθής νυχτερινή ενούρηση.

Η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί ένα από τα συχνότερα και πιο επίμονα προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά με το πρόβλημα αυτό «υποφέρουν» τόσο συναισθηματικά, όσο και κοινωνικά, έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης, προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, πτώση στη σχολική επίδοση και αποτελούν παιδιά υψηλού κινδύνου για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση. Η κατάλληλη ιατρική παρέμβαση είναι σημαντική για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μείωση του κινδύνου παραμονής της ενούρησης στην όψιμη εφηβεία ή ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Η κα Αικατερίνη Σιώμου είναι Παιδίατρος με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Νεφρολογία (μετεκπαίδευση στο Νεφρολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Αγλαΐας & Παναγιώτη Κυριακού» και στο Nephrology Department of Children’ Hospital of Birmingham, UK, με θέση Honorary Consultant). Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής/Παιδιατρικής Νεφρολογίας του Τομέα Υγείας Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Νεφρολογίας (European Society of Pediatric Nephrology, ESPN). Στα κλινικά της καθήκοντα στο ΠΓΝ Ιωαννίνων την τελευταία δεκαπενταετία είναι υπεύθυνη του Παιδονεφρολογικού Τμήματος και του ειδικού Παιδονεφρολογικού Ιατρείου και από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής.

Show Buttons
Hide Buttons