Από το κακό στο χειρότερο τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ελλειμματικό το 2020, μικρότερη η επιχορήγηση για το 2021

Από το κακό στο χειρότερο τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ελλειμματικό το 2020, μικρότερη η επιχορήγηση για το 2021

Μειωμένη κατά 420.000 ευρώ είναι η τακτική επιχορήγηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το νέο οικονομικό έτος, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, την περασμένη Τετάρτη.

Τα 4,4 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι σημαντικά κάτω από την χρηματοδότηση των προηγούμενων ετών και επιπλέον, δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι πρόσθετες οικονομικές ανάγκες που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το νέο οικονομικό έτος υπολείπεται σε σχέση με τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου κατά 420.000 ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ ήδη ο υλοποιούμενος προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους είναι ελλειμματικός κατά 1,720 εκατ. ευρώ (!) λαμβάνοντας υπόψη και το χρέος του Πανεπιστημίου προς τη ΔΕΗ.

Το γεγονός αυτό διαμορφώνει ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για το Πανεπιστήμιο αφού έπρεπε για παράδειγμα να χρηματοδοτηθεί επιπρόσθετα για την καθαριότητα στη λειτουργία των εργαστηρίων που συνεχίζουν να γίνονται με φυσική παρουσία. Οι αίθουσες αυτές απαιτούν συνεχή καθαριότητα καθώς πολλές μικρές ομάδες φοιτητών εναλλάσσονται σε όλο το 14ωρο που είναι ανοιχτό το Πανεπιστήμιο. Έχει μεν αναπτυχθεί η υπηρεσία καθαριότητας που παρέχεται από εργολάβους αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες τόνισε ο Πρύτανης και επιπλέον έχουν εξαντληθεί οι πόροι για υλικά προστασίας (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά) και η διοίκηση του ιδρύματος είναι αναγκασμένη να επανέρχεται με το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση.

Φαίνεται ότι τα προβλήματα από την πανδημία δεν θα εκλείψουν ούτε και στο επόμενο οικονομικό έτος και με δεδομένο το μειωμένο προϋπολογισμό για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Ο κ. Αλμπάνης απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές της Ηπείρου ώστε να κάνουν παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή, αφού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει μεγάλες υποχρεώσεις. Η έκκληση να αφορά αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού ή για ικανή έκτακτη επιχορήγηση.

Show Buttons
Hide Buttons