ΑΡΠΗ και ΑΡΠΙ: Απλή χωρίς προσμίξεις αναλογική

ΑΡΠΗ και ΑΡΠΙ: Απλή χωρίς προσμίξεις αναλογική

Απλή και ανόθευτη αναλογική ζητούν οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Η απλή αναλογική, χωρίς «προσμίξεις» και τερτίπια όπως αυτά που συμπεριέλαβε στον προηγούμενο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πλαγιοδρομήσεις και «ναι μεν αλλά» είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να υπηρετήσει, όσο αυτό είναι δυνατό για ένα εκλογικό σύστημα, τη δημοκρατία και το λαό» σημειώνεται.

Οι δύο παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επιτίθενται στην κυβέρνηση αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ για το λόγο ότι δεν ήταν κανονική απλή αναλογική ο νόμος που θέσπισε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σημειώνει μεταξύ άλλων: 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στη δημοκρατία, ακόμα και την αστική εκδοχή της. Το απέδειξε πριν από 1,5 χρόνο, όταν με μετεκλογικό πραξικόπημα ανέτρεψε αποτέλεσμα εκλογών, μόλις 1,5 μήνα μετά τις κάλπες.

Τώρα, έρχεται να προεκτείνει τον «κουτσό» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που προβλήθηκε ως «μεγάλη δημοκρατική πρόοδος», ενώ στον κορμό του ουσιαστικά υποβάθμιζε κάθε κεντρικό συλλογικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση κάθε επίφασης απλής αναλογικής και ταυτόχρονα, αποκλεισμό κάθε ανατρεπτικής, ριζοσπαστικής αριστερής φωνής από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, πρέπει να σταματήσουν.

Τα όρια του 3% ή του 5% δεν περιορίζουν απλά τη συμμετοχή στα όργανα.

Έτσι και αλλιώς, το σύστημα εξουσίας και ο καπιταλισμός έχουν αποδείξει στην πράξη ότι πια υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιορίζεται και να χειραγωγείται ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Έτσι και αλλιώς, οι εκλογές δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι στην πολιτική πάλη.

Η αντίληψη επιβολής ορίων όμως, ο περιορισμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που σχεδιάζεται, περπατάει στο ίδιο πεζοδρόμιο με τις αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πρωτοβουλίες και είναι κομμάτι από το συνολικό σχέδιο εξαίρεσης και γκετοποίησης που είναι σε εφαρμογή σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το τρέχον σχέδιο της αστικής τάξης προετοιμάζει ένα μεγάλο φαγοπότι στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με προφάσεις όπως η (δήθεν) «έξυπνη πόλη» και κλείσιμο του ματιού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τα παραδείγματα τα έχουμε ήδη ζωντανά: Λόφος του Στρέφη στην Αθήνα, αντικατάσταση οδοφωτισμού με «νομότυπες» μεν, αδιαφανείς δε διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται και η πλήρης εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες».

Show Buttons
Hide Buttons