«Ασπιρίνες» τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα

«Ασπιρίνες» τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα

«Ασπιρίνες» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα. Οασθενής είναι στην εντατική και χρειάζεται πιο αποτελεσματική θεραπεία πριν συμβούν τα χειρότερα, πριν αρχίσουν τα λουκέτα, σημειώνει ο κ. Δημητρίου σε δήλωσή του.

Τα μέτρα έχουν χρονικά όρια λήξης γεγονός που δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το πώς θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο παρά για το πώς θα βγει η επιχειρηματικότητα από τα αδιέξοδα και η ελληνική οικογένεια από το black out, όπως σημειώνει

«Το βασικότερο αγκάθι σήμερα για τον Έλληνα Επιχειρηματία είναι ο κλάδος των τραπεζών, η ελληνική επιχειρηματικότητα τον έχει σώσει πολλές φορές, ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η Τράπεζες δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει υπάρξει παγκόσμια πανδημία και να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν τον covid-19. Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν, ότι δεν επιθυμούμε την ομπρέλα τους το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα που βρέχει, ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και για μια φορά» τονίζει.

Προσθέτει ακόμα:

 • Δεν είναι ΕΝΑΣ ο κλάδος που έχει πληγεί αλλά το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα της και να μην έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
 • Η προκαταβολή φόρου δεν μπορεί να περιορίζεται και να μην είναι οριζόντια και γενναία την στιγμή μάλιστα, που το Υπουργείο Οικονομίας γνωρίζει την κατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
 • Η Κυβέρνηση μάλλον ακούει περισσότερο τους ιδιόκτητες των ακινήτων και όχι αυτούς που δημιουργούν και παράγουν τον πλούτο, τους επιχειρηματίες, η μείωση των ενοικίων ζητήσαμε να έχει για όλους ισχύ έως το 31/12/2020, δεν υπάρχουν ΚΑΠΟΙΟΙ πληττόμενοι κλάδοι, είναι ΌΛΟΙ πληττόμενοι, πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και βέβαια έχει τη λύση για τους εκμισθωτές με φορολογικές απαλλαγές, ας το κάνει πράξη.
 • Οι επιταγές είναι το μεγάλο αγκάθι, σίγουρα η ρύθμιση των 75 ημερών αντιμετώπισε μια προσωρινή κατάσταση αλλά όχι τη λύση του προβλήματος, χρειάζεται να το ξαναδούν σε συνεργασία με τις τράπεζες γιατί σε λίγες ημέρες θα έχουμε το νέο κύμα των επιταγών που και αυτές δεν θα μπορούν να πληρωθούν.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας που αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό θα πνίξει την ελληνική οικονομία, άμεση, στοχευμένη πρόταση επιδότηση της εργασίας, ανά κατηγορία επαγγέλματος, ανά επιστημονικό πεδίο, με σειρά προτεραιότητας και με όρια ηλικίας που ο κάθε εργαζόμενος θα επιλέγεται για την κατάλληλη θέση.
 • Θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός όλων των δόσεων των οφειλών και της κατηγορίας των 24 και των 120, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, όλες οι ρυθμίσεις έγιναν από τους οφειλέτες με άλλους τζίρους, μεγαλύτερους ενώ σήμερα δεν είναι απλά μειωμένοι, είναι σχεδόν για κάποιους ακόμη μηδενικοί.
 • Αν δεν γίνουν ευέλικτοι στα προγράμματα που έχουν υλοποιήσει ή υλοποιούν οι επιχειρηματίες, αν δεν μειώσουν την γραφειοκρατία των προγραμμάτων, αν δεν πληρώνουν άμεσα τις προκαταβολές, αν δεν αυξήσουν τα ποσά των προγραμμάτων, δεν θα επανεκκινήσει η οικονομία, δεν θα γίνει μόχλευση θα σημειωθεί στάση πληρωμών.
 • Δεν γνωρίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού πως θα ανοίξουν, με ποιο κόστος όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ποιους θα προσεγγίσουν από ποιες χώρες, αν θα γίνουν τελετές, γάμοι, βαφτίσεις, event, όλα αυτά δημιουργούν μια αβέβαιη κατάσταση που τους οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης τους, κυρίως για το 2020.
 • Δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρησιμοποιεί το ακίνητο του για επιχείρηση, να πλήττεται, να μην τον στηρίζεις και να του ζητάς ταυτόχρονα να σου πληρώνει και ΕΝΦΙΑ, ζητάμε τη κατάργηση του.

 

Ο κ. Δημητρίου τέλος θέτει μια σειρά θεμάτων που δεν έχουν ρυθμιστεί:

 • Τέλος επιτηδεύματος
 • Παράταση προθεσμίας αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών
 • Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης
 • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η αργυροχρυσοχοΐα.
 • Μειώσεις συντελεστών φορολόγησης των εταιριών για το τρέχον φορολογικό έτος.
 • Το πρόγραμμα SURE να συμπεριλάβει και τους αυτοαπασχολούμενους που μέχρι σήμερα γενικότερα δεν ασχολείται κανένας μαζί τους λες και δεν υπάρχει στον κρίκο της ελληνικής οικονομίας.

 

Show Buttons
Hide Buttons