Ασύμμετρη απειλή *Του Σπ. Κωνσταντόπουλου

Ασύμμετρη απειλή *Του Σπ. Κωνσταντόπουλου

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πανδημία με τη συνεχή εξάπλωση του κορωνοϊού (covid-19). Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η ώρα της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης.

Tο κράτος, έστω και σταδιακά, παίρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις, έτσι δεν θα γίνουμε Ιταλία.

Είναι προφανές ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και όσα ενδεχομένως ληφθούν και στο μέλλον, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από το χρόνο ισχύος τους.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους. Αυτό που προέχει είναι η δημόσια και ατομική υγεία. Για όλα τα υπόλοιπα, θα χρειαστεί χρόνος.

Ο κορωνοϊός δεν θα αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο, το επόμενο διάστημα θα είναι ίσως το κρισιμότερο για το τι θα γίνει στο πεδίο της κατασκευής, μεγάλων και μικρών έργων αλλά και της ίδιας της οικοδομής. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, μπορεί να συμπαρασυρθούν χρονοδιαγράμματα και παραδόσεις ακόμα και προγραμματισμένων έργων. 

Στον εγχώριο τουρισμό τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα, ήδη έχουν κλείσει κέντρα εστίασης, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα κτλ., οι επιπτώσεις που θα επακολουθήσουν δεν σχετίζονται μόνο με την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας. Γιατί μπορεί εντός συνόρων να γίνει (στο θετικό σενάριο) μίας μορφής contain, αλλά από τη στιγμή που στην Ιταλία, την Σκανδιναβία, τη Γερμανία ο ιός διασπείρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτό θα ζημιώσει ξεκάθαρα τον τουρισμό μας, καθώς η Ελλάδα, κάθε χρόνο, δέχεται μεγάλες ροές τουριστών από τους τρεις προαναφερθέντες προορισμούς.

Πτώση φυσικά θα έχουμε σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Μέσα σε όλο αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα Εθνικά προβλήματα όπως στον Έβρο και το Αιγαίο από εισβολείς. Ξεκάθαρα αποδεικνύεται πως έφτασε η ώρα της μεγάλης εθνικής συνεννόησης.

Μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με εξαιρετική σοβαρότητα και όχι με πειράματα και προχειρότητες που βλέπαμε στο παρελθόν από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση της ΝΔ ήδη ξεκίνησε τα οικονομικά μέτρα ανάσας για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της κατάστασης αλλά και ξεκάθαρα ξέρει να κρατά τα σύνορά μας κλείνοντας τα στους εισβολείς, τόσο για εμάς όσο και ολόκληρη την Ευρώπη.

 

H αντιμετώπιση της πανδημίας αυτής πρέπει να γίνει συντεταγμένα με πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμοδίων αρχών. Είμαι πεπεισμένος ότι με ενότητα, αλληλεγγύη, συλλογικό πνεύμα και ρεαλισμό, μακριά από κραυγές πανικού και λαϊκιστικές οιμωγές, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία

*Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων ΝΔ, Συντονιστής Μητρώου Στελεχών ΝΔ Νομού Ιωαννίνων

Show Buttons
Hide Buttons