Αυστηρή απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στην Πρυτανεία για τα αδέσποτα

Αυστηρή απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στην Πρυτανεία για τα αδέσποτα

Σε αυστηρό τόνο για τις δεδομένες καλές σχέσεις ανάμεσα στη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων και την Πρυτανική Αρχή του τοπικού ΑΕΙ, είναι η απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών, στις προχθεσινές δηλώσεις του Πρύτανη Τρ. Αλμπάνη και κυρίως του αντιπρύτανη, Σπύρου Γεωργάτου, για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Η δημοτική αρχή τονίζει πως με πολιτική βούληση και υπευθυνότητα μόνο, μπορεί το πρόβλημα να επιλυθεί και σημειώνει πως θα ανέμενε πιο υπεύθυνη στάση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…

Αναφερόμενη στη δική της τοποθέτηση απέναντι στο πρόβλημα, είναι ένας… μοναχικός αγώνας να περιορίσει ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει επίσημα τις προτάσεις του, τόσο στους τοπικούς φορείς όσο και στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και λειτουργεί μέχρι σήμερα με γνώμονα την προστασία των δημοτών του αλλά και των ζώων. Έχει ακόμα προκαλέσει συσκέψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα κι έχει προτείνει λύσεις, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν χρειάζεται συνέργεια αλλά και πολιτική βούληση. Οι προτάσεις που έκανε μάλιστα ενόψει του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς ήταν αυτές που υιοθετήθηκαν πλήρως από την ΠΕΔ Ηπείρου και στάλθηκαν ως θέσεις όλων των Δήμων της Περιφέρειάς μας.

 

Και η ανακοίνωση του Δήμου συνεχίζει:

«Το τελευταίο διάστημα η διαχείριση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, κάτι που το αποδεικνύει και ο αριθμός των σκυλιών που φιλοξενούνται ο οποίος πλέον δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες του χώρου, προσφέροντας έτσι μια αξιοπρεπή διαβίωση στα ζώα.

Τις προσπάθειες αυτές τις επιβραβεύει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χρηματοδοτεί το Δήμο Ιωαννιτών και ορισμένους μόνο ακόμα ανά τη χώρα, έστω με μικρά πόσα, για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ τα Γιάννενα δεν βρίσκονται σε καμία λίστα του Υπουργείου με Δήμους που έχουν να επιδείξουν μηδενικό έργο στον τομέα αυτό, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματικά προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να αμβλύνει το οξυμένο πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Χωρίς όμως τη βοήθεια των πολιτών αλλά και της Πολιτείας είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρει.

Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που αφήνουν αστείρωτα τα σκυλιά τους και όσο η Πολιτεία αρνείται να παίξει το ρολό της, δε νομοθετεί και δεν ελέγχει όσους παραβαίνουν το νόμο το πρόβλημα θα μεγεθύνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία η οποία εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη να προμηθευτεί με ειδικά σκάνερ για να ελέγχει αν οι σκύλοι είναι τσιπαρισμένοι όπως ορίζει η νομοθεσία, κάτι που όμως δεν γίνεται.

Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο ειδικότερα, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έστειλε επιστολή στον Πρύτανη με την οποία ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια που καταβάλει για να δώσει λύση σε ένα μείζον ζήτημα, που προβληματίζει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας.

Σε εκείνη την επιστολή ο κ. Μπέγκας τόνιζε πως η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όχι μόνο ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των αδέσποτων στο χώρο του πανεπιστημίου, αλλά έχει προχωρήσει σε στειρώσεις και επί τόπου εμβολιασμούς σκύλων ουκ ολίγες φορές.

Επισήμανε δε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν επανεντάσσουν αδέσποτα στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν μπορούν όμως να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που εντός των χώρων της Πανεπιστημιούπολης αδέσποτα ταΐζονται ακόμα και μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο (φωτογραφία), την βιβλιοθήκη και τις αίθουσες.

Ταυτόχρονα ενημέρωνε ότι συνολικά ο Δήμος Ιωαννιτών έχει διαχειριστεί περισσότερα από 2.500 αδέσποτα, έχει καταφέρει να υιοθετηθούν περίπου 1.000, ενώ ειδικά στον χώρο του Πανεπιστημίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 250 εμβολιασμοί.

Επίσης, μετά από συνέργεια του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο 2017, φιλοξενήθηκε οκταμελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων στην πόλη μας και με συντονιστές την κτηνίατρο κ. Χρυσάνθη Καραπέτσου και τον τότε αρμόδιο Αντιπρύτανη του πανεπιστημίου, Θωμά Μπάκα, έγιναν αρκετές στειρώσεις σκύλων που περισυλλέχθηκαν από τον χώρο του Πανεπιστημίου.

Όλα αυτά είναι σε γνώση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Γι’ αυτό θα περιμέναμε η αντιμετώπιση του θέματος από τη νέα Πρυτανική Αρχή να είναι πιο υπεύθυνη.

Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργεί στη λογική «κοινοποιώ το περιστατικό και μετά νίπτω τας χείρας μου»…».

Καταλήγοντας η δημοτική αρχή καλεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όσους φορείς μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα. Από το Πανεπιστήμιο ζητά να βάλει τέλος σε «μονομερείς τακτικές και πρακτικές» και στο μέλλον να προωθεί και το ίδιο τη συνεργασία και να μη μένει μόνο στη δημοσιοποίηση απόψεων και στην καταγραφή του προβλήματος. Προσκαλεί δε ο Δήμαρχος τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου να επισκεφτεί το Δημαρχείο για να υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Show Buttons
Hide Buttons