Αυτοδιοίκηση: Το στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται

Αυτοδιοίκηση: Το στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται

Διαστάσεις επιδημίας φέρεται να παίρνουν οι αρνήσεις αποδοχής στήριξης από το ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, δώδεκα ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η λίστα που έδωσε χθες Δευτέρα η Κουμουνδούρου για το ποιους αυτοδιοικητικούς υποστηρίζει σε όλη τη χώρα, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, αρχής γενομένης από το Λασίθι.

Ωστόσο, λίγο πριν τις εκλογές 2019, ο ένας μετά τον άλλο, πολλαπλασιάζονται οι υποψήφιοι σε όλη την χώρα που διαμηνύουν ανοικτά ότι δεν θέλουν να ταυτιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ απαρνούμενοι την στήριξή του και δηλώνουν ότι είναι ανεξάρτητοι. Διαβάστε εδώ. Μέχρι και ο Γ. Καραμέρος, εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχης της Ρ. Δούρου και νυν υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου, λέει «απεταξάμην…» στον πολιτικό φορέα στον οποίο χρωστά την πολιτική του καριέρα.

Στο Λασίθι από την άλλη, οι της Νομαρχιακής οργάνωσης διαφωνούν με τη λογική των χρισμάτων που επικαλείται αλά καρτ ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζουν το αυτοδιοίκητο των δημοτικών σχημάτων τους, οι Κρητικοί! Είναι τέτοιο το χάος που το ΣΥΡΙΖΑ βγήκε να ειρωνευτεί μέχρι και ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λ. Αυγενάκης…

Η ανυπαρξία στρατηγικής στόχευσης και σχεδίου στο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – διαβάστε μερικά παραδείγματα από κατά καιρούς αρθρογραφία μας, εδώ και ακριβώς έναν χρόνο, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ – δεδομένου ότι μιλάμε θεωρητικά, για ένα κόμμα εξουσίας, επιβεβαιώνεται στο παρά ένα της εκλογικής αναμέτρησης στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σε ό,τι αφορά τα πιο κοντινά μας παραδείγματα, επιβεβαιώνεται σε μόλις λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα το συριζαίικο μπάχαλο που καταγράφουν τα αθηναϊκά site για την υπόλοιπη χώρα.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, ο Λάζαρος Νάτσης πάσχισε και τελικώς κατάφερε, να κρατήσει ενεργή την παράταξη με την οποία το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ… υπόσχονταν την ανατροπή στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου. Με τη συγκεκριμένη παράταξη μάλιστα, κατέβηκαν ως υποψήφιοι το Μάιο του 2014, οι δύο από τους τέσσερις βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ…

Πηγαίνοντας κόντρα και στους δύο συγκεκριμένους βουλευτές αλλά και στον πρώτο ιεραρχικά, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Νομού, ο Λ. Νάτσης άκουσε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, να του εύχεται καλή επιτυχία στις εκλογές, ωστόσο δεν του δόθηκε ο λόγος, όπως θα μπορούσε να γίνει, ενδεχομένως, για να δοθούν… πόντοι στην υποψηφιότητα. Στο ακροατήριο της Κυριακάτικης ομιλίας Τσίπρα πάντως, υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται ανοιχτά υπέρ άλλης υποψηφιότητας στο Δήμο Ιωαννιτών και δεν ανοίγει… «ρουθούνι» στην τοπική οργάνωση.

Στους Δήμους Ζίτσας και Κόνιτσας από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει υπέρ το δέον, τη στήριξη που έχει παράσχει σε δύο αιρετούς και υποψήφιους Δημάρχους, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ.

Πρώτο έδωσε τη στήριξη στις υποψηφιότητες του Βασίλη Γαρδίκου και του Βασίλη Σπανού αντίστοιχα, το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων και με έμμεσο τρόπο, χωρίς επίσημη κομματική, ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις των δύο υποψήφιων, υπήρξε ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κόνιτσα προχθές, το «παρών» στην εκδήλωση του Β. Σπανού και της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών «Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ» παρέστησαν πέραν του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, οι βουλευτές Μαντάς, Στέφος και Τζούφη.

Λόγω ευγένειας, ενδεχομένως, οι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι που στηρίζονται – και – από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνονται σε εκείνους που αντέδρασαν, όπως οι υπόλοιποι προαναφερθέντες.

Η κάλπη της 26ης Μαΐου θα δείξει αν έπραξαν σωστά, αποδεχόμενοι τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος ή όχι…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons