Βάζω πλάτη…

Βάζω πλάτη…

Για τον Ρολάν Μπάρτ: «Η γλώσσα διαμορφώνει το νου. Τον αποκαλύπτει κιόλας». Απ’ την άλλη είναι «πειραματικά» αποδεδειγμένο ότι η ρηχότητα της σκέψης είναι ευθέως ανάλογη με τη ρητορική ακρότητα. Ατράνταχτη επιβεβαίωση το τι λέγεται και γράφεται στην καθ’ ημάς πολιτική. Έτσι η πολιτική ορθότητα ενώ θα ’πρεπε να εκφράζεται με πολιτική ευπρέπεια ως κατάφαση στην ετερότητα μέσα στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μετατρέπεται δυστυχώς σε πολιτικό ευσεβισμό. Το μόνο που καταφέρνει έτσι είναι να απολιθώνεται σε μια τελετουργική αυτοεπιβεβαιωτική επίδειξη σεβασμού σε θέσφατα, να εκφράζεται με ξύλινη γλώσσα, και το χειρότερο, να εκφυλίζεται σε αστυνομία σκέψης.

Οι πολιτικοί αναγκάζονται ασθμαίνως να παίρνουν θέση, μια και η μη θέση είναι θέση στη μιντιακή κοινωνία. Στο άγριο δε περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να προσεχθεί το μήνυμά τους, υιοθέτησαν μια αφ’ υψηλού ηθικολογική έως άκρως επιθετική γλώσσα. Μετέτρεψαν έτσι το όποιο -έστω και θολό- αξιακό πλαίσιο σε έναν συμβολικό αχυράνθρωπο προκειμένου να καρπωθούν το πολιτικό όφελος της εύκολης κατάρριψής του. Ένα είναι σίγουρο. Δεν θα πάψουν ποτέ να σε εντυπωσιάζουν με την ομορφιά της γραφικότητάς τους. Υποκλίνομαι. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί πια «σοβάρεψαν τα πράματα». Όταν για κάποιους στη χώρα η ποταπότητα συναγωνίζεται την αγριότητα και η εξαχρείωση της συμπεριφοράς θεωρείται πολιτική, πάει πολύ να αφεθούν αυτοί οι άνθρωποι -που ζουν ευτυχισμένοι στην «κοσμάρα» τους- να κάνουν παιχνίδι σε βάρος των άλλων που ζουν όχι στον κόσμο τους, αλλά στον κόσμο νέτα σκέτα.

Θα επικεντρωθώ σε κάποια τρανταχτά παραδείγματα. O ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται συνεχώς το «σκιάχτρο» του νεοφιλελευθερισμού για κάθε κυβερνητική απόφαση, πρωτοστατώντας μάλιστα σε κραυγαλέο σεχταριστικό καταγγελτισμό περί «νέου μεσαίωνα» που φέρνει η τρισκατάρατη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά ή καλύτερα η χουντοδεξιά και ο αρχηγός της, ο εγχώριος… Όρμπαν (αν είναι δυνατόν!). Κι όμως αυτό είναι το πολιτικό τους αφήγημα. Χωρίς να θέλω να μπω στην ουσία της συζήτησης –νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά πολιτικά δεν τέμνονται- απλά ρωτάω: Πατάει πουθενά αυτό το αφήγημα; Πουθενά. Ειδικά τώρα που λόγω της πανδημίας έχουν πέσει για βοήθεια στην πραγματική οικονομία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε γιατί λέγεται; Αν είσαι γυμνός από πολιτικές προτάσεις, ή αν αυτές που έχεις δεν περνάν στον κόσμο είτε γιατί αποδοκιμάστηκαν πρόσφατα είτε γιατί τις θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου, εφευρίσκεις «σκιάχτρα» μόνο και μόνο για να φοβίζεις και εξ αυτού να προσπορίζεσαι πολιτικό όφελος. Έχει αποτέλεσμα; Εάν κρίνω από την «μητέρα των μαχών» για το εργασιακό και την πανωλεθρία που υπέστη, όχι. Καταλήγεις μάλιστα σε μια ακόμα «kolotοumba» ψηφίζοντας πάνω απ’ τα μισά άρθρα, απλά χλευαζόμενος για τη συνέπεια σου. Δεν φτουράει πια ο παροξυσμός του λαϊκού θυμικού μέσω απίθανων φραστικών υπερβολών με σκοπό να ζωντανέψουν «σκιάχτρα».

Απ’ την ομιλία στη βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη: «…Έχω κάνει εμβόλια. Όμως, έκανα τα δοκιμασμένα εμβόλια… εδώ δεν θα ξεχάσουμε την ιατρική που ξέρουμε επειδή κάποιοι στήριξαν το αφήγημά τους στην κονόμα κάποιων εταιρειών εμβολίων με την εντεταλμένη πολιτικά Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να σας κρατάει φανάρι…» ή το «…Αυτά συμβαίνουν… όταν χορηγείς μαζικά στον πληθυσμό εμβόλια που δεν έχουν τελειώσει όπως πρέπει τη Φάση 3 των μελετών…».

Ο κύριος λοιπόν αυτός, ενώ μας αποκάλυψε ότι δεν έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού όπως μπορούσε με την ιδιότητα του γιατρού απ’ τον Ιανουάριο του 2021, έχει το θράσος να μιλάει σήμερα γι’ αυτό σαμποτάροντας στην ουσία το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Την απάντηση την πήρε από συνάδελφο του γιατρό καθηγητή της ειδικότητας του: « Το επιστημονικό μου σχόλιο σ’ αυτά που λέει ο κ. Πολάκης συμπυκνούται στο εξής: Mας φύλαξε ο θεός και δεν είναι υπουργός ο κ. Πολάκης». Ανταγωνίζεται όμως επάξια τον αντιεμβολιαστικό οίστρο του Βελόπουλου. Λεν τα ίδια. Κληθείς μάλιστα απ’ τον Μητσοτάκη στη βουλή να αποκηρύξει τις «σαχλαμάρες Πολάκη», ο Τσίπρας δήλωσε: «…Ο Πολάκης ήταν στην επιτροπή που άλλαξε γνώμη για το Αstra Zeneca και είπε «συγγνώμη λάθος αποσύρεται γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία;». Με τη διαφορά βέβαια ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είπε ποτέ ότι το Αstra Zeneca ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ούτε και προέβη σε κάποια απαγόρευση χρήσης του –απλώς στην τελευταία σύσταση της πρότεινε να χορηγείται στους άνω των 60 ετών, αλλά όσοι έχουν επαναληπτικό εμβόλιο να το κάνουν κανονικά. Εμείς πάντως που κάναμε το εμβόλιο της Αstra Zeneca το καταλάβαμε πολύ καλά και το κάναμε κανονικά μη ακολουθώντας τις… προβοκατόρικες συστάσεις του Τσίπρα και της παρέας του που κατά τα άλλα… «έβαλαν πλάτη και στον εμβολιασμό». Φανταστείτε να μην έβαζαν!

Απ’ την ίδια συζήτηση στη βουλή μεταφέρω κάτι απ’ την δευτερολογία Μητσοτάκη που πέρασε στα ψιλά. «…Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε το τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές με το τι συνέβη την περίοδο 90-93. Nα σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου…».

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Κατρούγκαλος απαντώντας σε πρόσφατη συνέντευξή του για το αν αμφισβητείται η αρχηγία του Τσίπρα, δεδομένης και της δημοσκοπικής καχεξίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δημοκρατικό κόμμα -προφανώς ξεχνώντας ότι κάποτε σε συνέδριο ο πρόεδρος τους διέταξε να ξαναψηφίσουν δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα προκειμένου να ψηφίσουν αυτό που ήθελε- είπε ότι έχει παραμένει ως κόμμα εξουσίας επειδή ο Τσίπρας είναι κάτι σαν τον Ανδρέα. «Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι έχει ένα χαρισματικό ηγέτη που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ακριβώς όπως αντίστοιχα χαρισματικά χαρακτηριστικά είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε συγκεκριμένα.

Προφανώς οι ζέστες όντως έσφιξαν. Πάντως όσοι το συντηρούν λανσάρουν εσχάτως το (τρελό) σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού (sic) όπως τη λένε, χωρίς να εξηγούν ποιος είναι ο ειδικός αυτός σκοπός. Δηλαδή, μιλούν για κυβέρνηση μειοψηφίας όλων των υπολοίπων κομμάτων πλην της ΝΔ, είτε με συμμετοχή είτε με στήριξη είτε με ανοχή, αφού δεν θα συμπληρώνουν απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών. Το νέο κοσκινάκι του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, το απορρίπτουν διαρρήδην τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης. Όμως η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Αφ΄ενός θέλει να στριμώξει το ΚΙΝΑΛ στο δίλημμα, «με μας ή τη ΝΔ» και αφετέρου να ξορκίσει το σενάριο διπλής ήττας, τόσο στην πρώτη εκλογή της απλής αναλογικής όσο και στη δεύτερη με την ενισχυμένη, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι των αντιδεξιών στερεοτύπων. Αντί να ψάχνουν τεχνάσματα και κόλπα που πέφτουν στο κενό καλό είναι να σοβαρευτούν και να προσαρμοστούν στο θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλλον δύσκολο…

Από τη στήλη «Ο Αλιεύς»

Γράφει ο Γρηγόριος Φαρμάκης

Show Buttons
Hide Buttons