Βήματα μπροστά για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Βήματα μπροστά για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την αποδοχή και διαχείριση 1.500 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων από το Δήμο Παξών ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στη διάρκεια της συνεδρίασής του το μεσημέρι της Τρίτης.

Ήταν ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αλλά όχι το σημαντικότερο, μιας και ο συγκεκριμένος νησιώτικος Δήμος θεωρείται όμορος και έχει υπάρξει και στο παρελθόν η αντίστοιχη απόφαση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου που μέχρι σήμερα απλά δεν είχε υλοποιηθεί για λόγους που οφείλονται στο Δήμο Παξών. Αυτή η μεταφορά σκουπιδιών στην Ήπειρο, έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται ταμπού… καθώς όμως πρόκειται για ανεπεξέργαστα σκουπίδια, δε μπορεί να τα δεχτεί το εργοστάσιο και θα πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ Ελληνικού και Βλαχέρνας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου μεταξύ των άλλων ενέκρινε την αποδοχή των 2 εκατ. ευρώ με στόχο την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του που έρχονται από το παρελθόν, επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο μόνο ΦΟΔΣΑ πανελλαδικά, όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα Νίκος Καλαντζής. Πρόκειται όπως είπε ο Δήμαρχος Ζηρού, για μια βαθιά ανάσα, όντας ο μοναδικός Φορέας Διαχείρισης που παίρνει χρήματα από το κράτος για το σκοπό αυτό. Οι οφειλές αυτές είναι προς λειτουργούς των πρώην Νομαρχιακών ΦΟΔΣΑ και το χρέος θα φύγει ουσιαστικά από τους Δήμους και τους δημότες τους.

 

Διαγωνισμός για τους ΣΜΑ

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και η έγκριση της μελέτης για την εκκίνηση ουσιαστικά του διεθνούς διαγωνισμού για τη λειτουργία του συστήματος των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης ολοκληρώνονται εντός των ημερών.

Το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ενέκρινε τη μελέτη της λειτουργίας του δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηπείρου, Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων και υπολείμματος Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Το αντικείμενο της προς ανάθεση υπηρεσίας αναφέρεται στους ΣΜΑ Ζίτσας, Γ. Καραϊσκάκη, Μετσόβου, Πωγωνίου, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων. Η προς ανάθεση υπηρεσία περιλαμβάνει τη λειτουργία των ΣΜΑ και τις εργασίες μεταφόρτωσης και μεταφοράς αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) που θα συγκεντρώνονται στους ΣΜΑ, τη μεταφορά του υπολείμματος των ΑΣΑ που θα προκύπτει από την επεξεργασία των απορριμμάτων προς τελική διάθεση στους κατά τόπους τρεις ΧΥΤΑ, τη συντήρηση του σταθερού και κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού ΣΜΑ και την περιβαλλοντική παρακολούθηση όλων των εγκαταστάσεων, συλλογή και στατιστική ανάλυση δεδομένων.

Η συνολική ποσότητα στερεών αποβλήτων προς μεταφόρτωση και μεταφορά από τους ΣΜΑ στη μονάδα επεξεργασίας υπολογίζεται στους 115.981,38 τόνους / έτος, ενώ η ποσότητα υπολείμματος που θα επιστρέφει στους ΧΥΤΥ υπολογίζεται σε 45.232,74 τόνους / έτος.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας των ΣΜΑ και διαχείρισης του υπολείμματος εκτιμάται στα 2.993.916,08 € κατ’ έτος.

Τέλος, ελήφθη απόφαση για την έγκριση του διαγωνισμού για τη μεταφορά του υπολείμματος, ευθύνη που αναλαμβάνει πλέον ο Φορέας, παίρνοντας την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Show Buttons
Hide Buttons