«Βολές» Βιτάλη κατά Αποστόλου – Καχριμάνη: «Ο Υπουργός δε θέλει τη Διεπαγγελματική Φέτας»

«Βολές» Βιτάλη κατά Αποστόλου – Καχριμάνη: «Ο Υπουργός δε θέλει τη Διεπαγγελματική Φέτας»

Βολές κατά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της άρτι συσταθείσας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), Γιάννης Βιτάλης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη κόντρα ανάμεσα στη νεοσυσταθείσα Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, μετά από δηλώσεις του τελευταίου σε δύο εκδηλώσεις κτηνοτρόφων των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, με τις οποίες καταφέρθηκε κατά μελών της ΔΟΦ, τα οποία κατηγόρησε πως εισάγουν παράνομα γάλα για την παραγωγή φέτας και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Ο Αποστόλου δεν θέλει αυτή τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, κατήγγειλε για πρώτη φορά δημόσια με ένταση, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΔΟΦ και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», Γιάννης Βιτάλης. Τι σχέση τώρα, έχει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης; Οι έχοντες νου γνωρίζουν…

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση που πιθανά εξηγεί και την επιθετική στάση του Αλ. Καχριμάνη απέναντι στη νεοσυσταθείσα ΔΟΦ, η είδηση βρίσκεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», αφού καθυστέρησε να υπογράψει την σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που ήταν κοινή επιθυμία δεκαετιών όσων εμπλέκονται στην παραγωγή του ΠΟΠ τυριού, πολέμησε μέχρι την τελευταία στιγμή το εγκριθέν σχέδιο και δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να δημιουργήσει εμπόδια στη λειτουργία της οργάνωσης που καλύπτει το 75% όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή της φέτας.

Ο κ. Αποστόλου, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Βιτάλης, κρατούσε για πολύ καιρό στο γραφείο του δύο ξεχωριστούς φακέλους για την ίδρυση της διεπαγγελματικής φέτας. Στον ένα φάκελο, το προτεινόμενο από την πλειοψηφία των φορέων σχέδιο, στα πρότυπα των αντίστοιχων διεθνών διεπαγγελματικών οργανώσεων του ροκφόρ, της παρμεζάνας κτλ., αποδεδειγμένα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην παραγωγή φέτας. Ο άλλος φάκελος πρότεινε τη συμμετοχή συγκεκριμένης συνεταιριστικής οργάνωσης (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), ο επικεφαλής της οποίας είναι φίλα προσκείμενος στον Υπουργό, και γραφειοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας της ΔΟΦ που θα την εγκλώβιζαν στην απραξία, όπως υποστήριξε ο κ. Βιτάλης. Ο Υπουργός πρότεινε δικαίωμα βέτο και ομόφωνες αποφάσεις του οργάνου! «Δε θέλουμε ένα συνδικαλιστικό όργανο στην Διεπαγγελματική» τόνισε ο κ. Βιτάλης στις δηλώσεις του.

Τελικά, υπερίσχυσε η πρώτη άποψη για την ικανοποίηση της πλειοψηφίας αλλά είναι άγνωστο με ποιον τρόπο πείστηκε να κάνει τελικά πίσω ο Υπουργός.

 

Οι εισαγωγές γάλακτος

Όσον αφορά το μείζον θέμα της παράνομης εισαγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα μας, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη φέτα, γιατί αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ΠΟΠ προϊόντος, ο κ. Βιτάλης παραδέχτηκε ότι παρανομούσες εταιρείες δεν αποκλείεται να μετέχουν στη ΔΟΦ σήμερα, ωστόσο κανείς δεν είχε το δικαίωμα εξ αρχής, χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, να αποκλείσει κανέναν από την οργάνωση. Γι’ αυτό μέμφθηκε και τον κ. Καχριμάνη πως βιάστηκε να μιλήσει για «λύκους και πρόβατα» και τον προκάλεσε αν έχει αποδείξεις να της θέσει υπ’ όψιν αρμοδίως. Ο ίδιος βέβαια, είπε χαρακτηριστικά πως «στην Ήπειρο υπάρχει μόνο ένας λύκος…».

Ωστόσο, ο κ. Βιτάλης απέδωσε τη μεγαλύτερη ευθύνη για την απουσία ουσιαστικών ελέγχων στις εισαγωγές γάλακτος, στο ίδιο το κράτος που δεν ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του, όπως πρέπει, γιατί δεν θέλει… Ο αρμόδιος ΕΛΟΓΑΚ που σήμερα υπάγεται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν κάνει ουσιαστικούς ελέγχους στις βιομηχανίες για να διαπιστωθεί ποιος παράνομα χρησιμοποιεί εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή φέτας. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά πώς είναι δυνατόν τα τελευταία χρόνια βάσει των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος να βαίνει μειούμενη, την ώρα που οι εξαγωγές φέτας αυξάνονται.

 

Η CETA

Τέλος, τόσο η ΔΟΦ όσο και ο ΣΕΒΓΑΠ ζητούν από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό και από την κυβέρνηση να καταψηφίσουν τη CETA αλλά και τη Συμφωνία της ΕΕ με τη Νότια Αφρική εξαιτίας των προβλέψεών τους για τη φέτα. Ο Όμιλος Φίλων Φέτας έχει ως σκοπό την υποστήριξη της προσπάθειας για την πλήρη κατοχύρωση και την αναγνώριση της μοναδικής ταυτότητας της φέτας ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στις Συμφωνίες της ΕΕ-Καναδά (CETA) και της ΕΕ-N. Αφρικής (SADC) και είναι σε εξέλιξη μια διαδικτυακή καμπάνια στο www.fetasos.gr για την υποστήριξη της φέτας έναντι των δύο διακρατικών συμφωνιών.

Show Buttons
Hide Buttons