Γιάννενα – Κακαβιά μόνο με Καχριμάνη!

Γιάννενα – Κακαβιά μόνο με Καχριμάνη!

Τη διάθεση να προχωρήσει μόνος του για τη χρηματοδότηση αν χρειαστεί με 50 εκατ. ευρώ του δρόμου Γιάννενα – Κακαβιά, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου καταλήγοντας στη συζήτηση με ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης στο Υπουργείο Υποδομών με τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της κουβέντας για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020, μετά από ερώτημα του Σπύρου Ριζόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».

Ενώ η συζήτηση ξεκίνησε σχετικά συναινετικά και με τον Περιφερειάρχη να υπόσχεται συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε μέλλοντα χρόνο, κατέληξε σε υψηλούς τόνους, με τον κ. Καχριμάνη να δηλώνει χαρούμενος που με 57% η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να προχωρήσει μόνη της τα μεγάλα έργα. 

 

Η συζήτηση 

H αρχική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ήταν πως το Υπουργείο διατίθεται να βάλει 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και η Περιφέρεια θα μπορέσει να συμβάλλει με άλλα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως είπε, χρειάζεται πολύ δουλειά.

Εκεί άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι, όταν ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» διαφώνησε με τη διάθεση του Περιφερειάρχη να διατεθούν 50 εκατ. ευρώ για ένα έργο που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αποκλειστικά το κράτος. «Στην αρχή είπατε να κάνουμε «μέτωπο» για τους οδικούς άξονες αλλά πήγατε και δεσμευτήκατε 50 και 50 εκατ. ευρώ να βάλει ο Καραμανλής και να βάλετε και εσείς 50. Μας έχετε προκαταλάβει, μη δεσμευτήκατε κιόλας;» σημείωσε.

Σκληρά επικριτικός εμφανίστηκε στο σημείο αυτό ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου». Έκανε λόγο για «πολιτικό γιουρούσι» σε προηγούμενες συναντήσεις του με Υπουργούς της κυβέρνησης, σημείωσε ακολούθως «πήρατε απόρριψη από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό» και αναρωτήθηκε: «όταν προεκλογικά τα τάζατε τι είχατε στο μυαλό σας; Αντί να πείτε ένα mea culpa…».  

Με τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού από την Περιφέρεια Ηπείρου, διαφώνησε και ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον».

Απαντώντας και κλείνοντας τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επικαλέστηκε τις απαντήσεις του Υπουργού Υποδομών που υποστηρίζει πως με τους νέους, αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους από το 2015, τετράιχνος δρόμος στο Γιάννενα – Κακαβιά δε μπορεί να κατασκευαστεί χρηματοδοτούμενους από την ΕΕ. Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε όσα είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του, και τόνισε πως προτίθεται και διόδια να βάλει αν κατασκευάσει η Περιφέρεια Ηπείρου το έργο. Επιτέθηκε δε στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας τους εκπροσώπους της «μικρόψυχους» και «λιπόψυχους». Επιτέθηκε ειδικά στο Σπύρο Ριζόπουλο, και καταλήγοντας είπε πως αν δεν κατασκευάσει το έργο η Περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. 

Show Buttons
Hide Buttons