«Γιάννενα Νέα Εποχή»: Κοινωνική Πολιτική… με άλλο «μάτι»

«Γιάννενα Νέα Εποχή»: Κοινωνική Πολιτική… με άλλο «μάτι»

Ο ανασχεδιασμός των στόχων και των προτεραιοτήτων της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο Δήμος Ιωαννιτών, με την επανεξέταση δομών που λειτουργούν αλλά και το σχεδιασμό πολλών νέων, ορισμένων μάλιστα αρκετά πρωτοποριακών για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζει την προγραμματική πρόταση για το συγκεκριμένο τομέα, της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ, «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Η πρόταση παρουσιάστηκε από τα μέλη της ορισμένης επιτροπής, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, με επικεφαλής και συντονίστρια, την Φανή Αναγνώστου – Κουμπλομάτη. Η προγραμματική πρόταση εκκινά από την παραδοχή πως εξακολουθούμε ως κοινωνία να διανύουμε οξυμένα προβλήματα εξαιτίας της κρίσης που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας.

«Έχουν γίνει πολλά, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα…» είναι η χωρίς αιχμές στην απερχόμενη «κατάσταση», γενική εκτίμηση που έκανε ο Μωυσής Ελισάφ, μετά τη σχετική ερώτηση και τόνισε πως πέρα από τη βελτίωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλες τις δομές, προτείνονται από την παράταξή του και καινούργιες δομές που δεν υπάρχουν σήμερα και οι οποίες προτείνονται διότι είναι πεποίθηση της παράταξης, ότι σε μια δύσκολη περίοδο με ιδιαίτερη επιβάρυνση της κοινωνίας, αυτός ο τομέας πολιτικής πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο όσον αφορά τη μέριμνα και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ελισάφ εκτίμησε για δομές όπως το κοινωνικό ιατρείο ή το κοινωνικό φαρμακείο, πως «οι ανάγκες τους εν πολλοίς καλύπτονται από δομές των δύο μεγάλων νοσοκομείων που λειτουργούν με επάρκεια τα τελευταία χρόνια και αν υπάρχουν προβλήματα θα μπορούσαν σε συνεργασία με τα δύο νοσοκομεία να εξεταστούν». Η εμπειρία θα μπορούσε να δείξει αν χρειάζονται ή όχι οι συγκεκριμένες δομές, προκειμένου αν συμβαίνει το δεύτερο, να προχωρήσει ο Δήμος σε μια ανακατανομή του προσωπικού που διαθέτει σε κάποιες από αυτές τις κοινωνικές δομές – σε ορισμένες δομές είναι γνωστό πως υπάρχει η εθελοντική εργασία επιστημόνων.

Όσον αφορά το κοινωνικό παντοπωλείο, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Γκόντα για επαναφορά των συσσιτίων, ο κ. Ελισάφ υποστήριξε πως «σήμερα από αυτό που γνωρίζω, το συσσίτιο καλύπτεται επαρκώς από τις δομές της εκκλησίας και επομένως νομίζω ότι δεν υπάρχει σημαντικός λόγος για να τα συνεχίσουμε…». Για το κοινωνικό παντοπωλείο απάντησε πως «θα δούμε ποια είναι ροή, τι τρόφιμα παρέχει, ποια η συνεισφορά του υπέρ των πολιτών και θα επανεξετάσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του, για την ενίσχυσή του ή όχι».

 

Οι προτάσεις της παράταξης

Ως προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια η παράταξη δεσμεύεται για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των παιδικών- βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και των ΚΔΑΠ και συγκεκριμένα:

Α) Για την άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 99/2017, που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών τους.

Β) για την ίδρυση και λειτουργία τριών νέων Παιδικών /Βρεφονηπιακών Σταθμών (η πρόταση αφορά στις περιοχές: Ανατολή, Καρδαμίτσια – Νέα Ζωή, Μπάφρα – Νεοκαισάρεια)

Γ) για την πιλοτική λειτουργία τμημάτων φιλοξενίας βρεφών (από ηλικίας 3 μηνών) στους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς

Οι νέες υπηρεσίες/δράσεις που προτείνει είναι:

 • Ίδρυση Κέντρου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά που βιώνουν καταστάσεις κρίσεων (κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, θάνατος, ασθένεια κ.α,).
 • Πιλοτική λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ευάλωτων οικογενειών με την αναγκαία συνεργασία των φορέων που ήδη λειτουργούν ανάλογα προγράμματα.

Όσον αφορά την ενίσχυση της οικογένειας

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» δεσμεύεται για την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Συγκεκριμένα και λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεσμεύεται:

 • Στην κάλυψη μέρους των αναγκών των παιδιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τους
 • Στη μείωση των τροφείων στους Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών
 • Στη διατήρηση μειωμένων δημοτικών τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες και την επέκταση τους από το πρώτο παιδί
 • Για τη λειτουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των νέων γονέων

Όσον αφορά τις υφιστάμενες παρεχόμενες υπηρεσίες στα άτομα της Τρίτης και Τέταρτης ηλικίας (Κ.Α.Π.Η, Κ.Η.Φ.Η, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας) η παράταξη δεσμεύεται για την αναβάθμιση και βελτίωση τους.

Συγκεκριμένα θα εργαστεί για:

Α) την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με εξειδικευμένα προγράμματα πολύπλευρης στήριξης και μείωσης της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων ατόμων

Β) την πιλοτική λειτουργία προγράμματος αναδοχής ηλικιωμένων

Γ) τη δημιουργία δικτύου ομάδων αυτοβοήθειας των ηλικιωμένων ατόμων

Δ) την ισότιμη πρόσβαση στον οίκο ευγηρίας ανεξάρτητα από το εισόδημα

Όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία οι προτάσεις στοχεύουν στην ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και η παράταξη δεσμεύεται για:

 • τη δημιουργία ενός δικτύου στοχευμένων υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες τους
 • την παροχή πληροφοριών στην ιστοσελίδα του Δήμου
 • τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα δημοτικά κτίρια
 • την πιλοτική υιοθέτηση συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης τους
 • τη δημιουργία διαδρομών για αναπηρικά αμαξίδια σε τμήμα του αστικού κέντρου της πόλης
 • την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης των οικογενειών που φροντίζουν άτομα με αναπηρίες

Ακόμη θα επιδιωχθεί η  ίδρυση δύο νέων γραφείων και συγκεκριμένα:

 • Γραφείου επαγγελματικής ένταξης που θα παρέχει υπηρεσίες καταγραφής, εκπαίδευση και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας καθώς και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 • Γραφείου μετανάστευσης και μειονοτικών ομάδων που θα παρέχει  υπηρεσίες σε μετανάστες – πρόσφυγες και άλλες μειονοτικές ομάδες (π.χ. Ρομά).

Τέλος, η παράταξη προτείνει την υλοποίηση δράσεων επικαιροποίησης των γνώσεων του προσωπικού.

Μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων που επεξεργάστηκε τις προτάσεις αποτελούν οι: Αναγνώστου- Κουμπλομάτη Φανή, Ακονίδου Ελένη, Αμπατζίδη Διονυσία, Βάββας Φώτης, Δεληκούρα Ρένα, Δολιώτης Χάρης, Ευθυμίου Αθανάσιος, Κάππη Αφροδίτη, Κατσούρη Αντιγόνη, Κορτζής Βαλέριος, Κωτσαντή Χριστίνα, Λαμπρίδη Νίκη, Νότη Γιάννα, Παπαευσταθίου Ιωάννα, Πραμαντιώτης Δημήτρης, Σαούγκος Βασίλης και Σούλη Αθηνά.

Show Buttons
Hide Buttons