«Γιάννενα Νέα Εποχή»: «Πάγος» στη νέα πλατεία, θέλει έργο ενταγμένο σε συνολικό σχεδιασμό του κέντρου

«Γιάννενα Νέα Εποχή»: «Πάγος» στη νέα πλατεία, θέλει έργο ενταγμένο σε συνολικό σχεδιασμό του κέντρου

Παρεμβάσεις άμεσες για την σημειακή ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και ένταξη του μεγάλου έργου της ανάπλασης σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του κέντρου, με την ενοποίηση με το πάρκο στα Λιθαρίτσια, την πεζοδρόμηση της Αβέρωφ, κτλ. προτείνει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», κάνοντας σαφές πως θα βάλει στον πάγο το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία Πύρρου, της παρούσας δημοτικής αρχής.

Οι υποψήφιοι της παράταξης Ελισάφ, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων από το πρωί σήμερα και είχαν τη δυνατότητα να διανείμουν το πρόγραμμα και να συζητήσουν με εκατοντάδες Γιαννιώτες τις προτάσεις για την πόλη και τις δημοτικές ενότητες. Παράλληλα με την πρωτοβουλία αυτή θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η πλατεία μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος συνάντησης των Γιαννιωτών.

Σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους της παράταξης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζωγράφος, τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός και προκλήθηκαν πολλές συζητήσεις για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμού που προκήρυξε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Ο κ. Ζωγράφος τόνισε πως η παράταξή του δεν είναι αντίθετη με την προκήρυξη διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών όταν πρόκειται για παρεμβάσεις που αλλάζουν την δομή ενός χώρου ή είναι ενταγμένες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την πόλη και ιεραρχημένες με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα Γιάννενα και τις δημοτικές ενότητες. «Δεν αμφισβητείται λοιπόν ο διαγωνισμός και τα αποτελέσματά του. Αμφισβητείται όμως η ανάγκη για μία τέτοια παρέμβαση στην πλατεία μάλιστα ως άμεση προτεραιότητα. Κι έρχεται ως πολιτική επιλογή της απερχόμενης δημοτικής αρχής την ώρα που άλλα έργα μένουν στα χαρτιά ή προέχει η αντιμετώπιση ζωτικής σημασίας θεμάτων, όπως είναι το Άσυλο Ανιάτων και το Γιαννιώτικο Σαλόνι» τόνισε ο κ. Ζωγράφος.

«Θέση μας είναι και αυτή θα κάνουμε πράξη ότι η πλατεία μπορεί άμεσα να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί με μικρές παρεμβάσεις για την καλύτερη καθημερινή λειτουργία της. Τα χρήματα που προβλέπονται για το έργο αυτό να αξιοποιηθούν σε έργα άμεσης προτεραιότητας σε όλη την έκταση του δήμου. Σε άλλη χρονική στιγμή μπορεί να αναμορφωθεί η πλατεία με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού και με βάση όσα προαναφέρθηκαν», ανέφερε ο κ. Ζωγράφος.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι:

  • Επισκευή δαπέδου στα σημεία που απαιτείται και αντικατάσταση των δεκάδων σπασμένων πλακακιών
  • Αύξηση πρασίνου. 
  • Διαμόρφωση υδάτινου στοιχείου με την λειτουργία σιντριβανιού.
  • Αναμόρφωση διόδου πάρκου Κ. Μπέγκα
  • Διαμόρφωση πέργκολας
  • Νέα και λειτουργικά παγκάκια
  • Χημικές τουαλέτες.
  • Κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους

Το συνολικό κόστος  των παρεμβάσεων αυτών ανέρχεται στις 150.000 ευρώ.

Παράλληλα τόνισε ότι εξετάζεται η  δυνατότητα μόνιμης λύσης για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η κατασκευή και τοποθέτηση εξέδρας ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς φθορές.

 

Show Buttons
Hide Buttons