«Γιάννενα Νέα Εποχή»: Την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, κριτική για το παλιό Άσυλο Ανιάτων

«Γιάννενα Νέα Εποχή»: Την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, κριτική για το παλιό Άσυλο Ανιάτων

Την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, και με τα σχετικά αυτοκολλητάκια στο πέτο, τα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» βρέθηκαν στον ερειπωμένο χώρο του παλιού Ασύλου Ανιάτων και άσκησαν αφενός κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή για την εγκατάλειψη των σχεδίων αξιοποίησης του χώρου που το 2014 παραχωρήθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών από το τότε Υπουργείο Εργασίας, αφετέρου, κατέθεσαν την πρόταση άμεσης αποκατάστασης των κτιρίων και αξιοποίησης της έκτασης για τις κοινωνικές δομές που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εργασίας.

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της άποψης της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για το Γιαννιώτικο Σαλόνι που σύμφωνα με τον Μωυσή Ελισάφ, έτυχε ευμενούς ανταπόκρισης από τους πολίτες με τα σχόλια και τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος με υποψήφιους συμβούλους της παράταξής του, βρέθηκαν στο χώρο, στην περιοχή της Λούτσας, στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης και ανέτρεξε στη πρόσφατη ιστορία του παλιού Ασύλου – καθώς η απώτερη ιστορία πηγαίνει ως το Νίκο Γκόντα και την στα λόγια παραχώρηση της έκτασης, από τον πρώην Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο… – που περιλαμβάνει την παραχώρηση στο Δήμο από το πρώην Υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, την χορήγηση 150.000 ευρώ για να γίνει καθαριότητα του χώρου, κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων κτλ. χωρίς να προχωρήσει τίποτα τελικώς.

Σε δεύτερη φάση, η επόμενη δημοτική αρχή, το Δεκέμβριο του 2017, υπέγραψε την επικαιροποίηση της παραχώρησης δια νέας προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εργασίας και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, με τη δέσμευση ότι μέσα σε 36 μήνες θα κατασκευαστεί μια δομή υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τελικό στόχο να γίνει μια δομή στήριξης παιδιών με ή χωρίς αναπηρία. Ενάμιση χρόνο μετά δεν υπάρχουν καν ώριμες μελέτες, αλλά αποσπασματικές αναθέσεις μικρομελετών, όπως υποστήριξε ο κ. Ελισάφ. Η δέσμευση μάλιστα του 2017, περιελάμβανε τη διατήρηση του παλιού κτιρίου ώστε να χρησιμεύσει για μια δομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες και την κατασκευή ενός καινούργιου κτιρίου ως μια υποστηρικτική δομή για παιδιά μη ή χωρίς αναπηρία και βέβαια χώρους αναψυχής και άθλησης που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

«Άμεσα δεσμευόμαστε να προκηρυχθεί μια ολοκληρωμένη, συνολική μελέτη και όχι αποσπασματικές μελέτες για την εκμετάλλευση αυτού του χώρου, την κατασκευή πολυδύναμου κέντρου στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παιδιών με ή χωρίς αναπηρία και βέβαια, τη δημιουργία χώρων άθλησης και αναψυχής. Αυτό θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα δώσει χρήσιμες δομές στο Δήμο και θα βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο, πρέπει άμεσα να βιαστούμε και η μόνη λύση είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης αυτού του χώρου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, για την οποία έχει ο Δήμος δεσμευτεί» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ελισάφ επέμεινε πως αν υπήρχε μία ολοκληρωμένη μελέτη θα είχε κατατεθεί για να χρηματοδοτηθεί. Αντίθετα, εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς του Δήμου το 2017 και το 2018 – υπάρχει κονδύλι και στον προϋπολογισμό του 2019 – αναθέσεις για επιμέρους δράσεις που δεν εντάσσονται σε μία ολοκληρωμένη μελέτη.

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και κάτοικος της περιοχής, επί χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούτσας, Θανάσης Μέμος, ανέτρεξε στις διεκδικήσεις του Συλλόγου, που βρίσκεται στην πιο πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης. «Έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις και ψηφίσματα για να αποκαταστήσουμε το κακώς υπάρχον θέμα. Το 2008 είχαμε συγκεντρωθεί στον χώρο και παρακαλέσαμε το Δήμο με ψήφισμα, μέχρι και το 5ο ΚΑΠΗ είχαμε προτείνει να γίνει. Είναι μια έκταση 4.176 τ.μ. με τη δόμηση στα 1.203 τ.μ. και αυτή τη στιγμή καταρρέουν τα πάντα» σημείωσε για να συμπληρώσει πως είναι χώρος συγκέντρωσης παραβατικών ατόμων, στη διάρκεια της νύχτας.

 

 

 

 

Εχουμε δεσεμυτεί ότι

Show Buttons
Hide Buttons