Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή: Πρόταση – απάντηση στην «ενεργειακή φτώχεια»

Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή: Πρόταση – απάντηση στην «ενεργειακή φτώχεια»

Πρόταση για την ενεργειακή… αναβάθμιση του Δήμου Ιωαννιτών, καταθέτει η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», με ανακοίνωσή της.

Πρόσφατη αφορμή για την πρόταση της παράταξης Νάτση, αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία 10ετία, ο κυρίως αστικός ιστός της πόλης επιβαρύνεται σημαντικά από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες ή δαπανούν σημαντικό ποσοστό των εισοδημάτων τους καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι οι κύριες συνιστώσες του προβλήματος προς επίλυση.

«Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, κόμματα, φορείς μένουν απλά σε διαπιστώσεις, ενώ έχει παρέλθει προ πολλού η ώρα που έπρεπε να προχωρήσουν σε δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας» σημειώνει η παράταξη του Λάζαρου Νάτση και καλεί το Δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει σε:

  • Δημιουργία με ευθύνη και παρακολούθηση από τον ΟΚΠΑΠΑ Δημοτικού Μητρώου Ευάλωτων Καταναλωτών, στο οποίο θα καταγραφούν οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που εμπίπτουν στην κατηγορία της «ενεργειακής ένδειας», με αντίστοιχη έκδοση Ειδικής Κάρτας Ευάλωτων Δημοτών (με ετήσια αναπροσαρμογή).
  • Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας (με βάση το ν.4513/2018) με συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων φορέων ή ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού, με βασικό σκοπό αρχικά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος έως 1MWp με παράλληλη αξιοποίηση του Ενεργειακού Συμψηφισμού / Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Η Ενεργειακή Κοινότητα θα προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα σε ευάλωτους δημότες (μέχρι και 200 νοικοκυριά), με την υπόλοιπη ισχύ να κατευθύνεται προς την μείωση του κόστους άλλων δημοτικών κτιρίων. Το κόστος (€0,5 εκατ.) θα δύναται να καλυφθεί ακόμα και με δανεισμό ασκώντας παράλληλα πίεση προς το ΥΠΕΝ για ουσιαστική στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων που συμμετέχουν ΟΤΑ μέσω ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή καλεί τη δημοτική αρχή να απαιτήσει και διεκδικήσει από την Κεντρική Κυβέρνηση, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με έμφαση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ουσιαστική ενίσχυση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στις περιοχές που παρουσιάζονται έντονα προβλήματα ρύπανσης (αιθαλομίχλη) που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, όπως η πόλη των Ιωαννίνων και αλλαγές σε ένα νέο κύκλο του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ ώστε να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα επιχορήγησης σύμφωνα και με τις υφιστάμενες ζώνες που ισχύουν για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (Α’, Β’ ζώνη κ.λ.π.) με άμεση συσχέτισή του με τις επίσημες καταμετρήσεις των επικίνδυνων σωματιδίων-ρύπων. 

«Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι ένα απλό φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, το οποίο προσφέρεται μόνο για «μελέτη». Οι επιπτώσεις της, αφορούν στην ίδια μας την ζωή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Show Buttons
Hide Buttons