Για πρόσφυγες… στο επόμενο

Για πρόσφυγες… στο επόμενο

Προκρίνεται ως πιο επείγον το θέμα συζήτησης επί των προβλημάτων των γεωργοκτηνοτρόφων και της εξεύρεσης λύσεων… από την Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, αντί άλλων θεμάτων όπως το προσφυγικό, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κτλ…

Η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε την αναγκαιότητα και το επείγον του χαρακτήρα του θέματος διαχείρισης του προσφυγικού στην Ήπειρο, και ως εκ τούτου, ήταν κατηγορηματικά αντίθετο το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου στο να συζητηθεί το θέμα του προσφυγικού στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τα νεότερα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων που αφορούν κυρίως το Νομό Άρτας και δευτερευόντως την Πρέβεζα.

Παρά την επιμονή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η συζήτηση για το προσφυγικό παραπέμπεται για την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δέσμευση του προέδρου του σώματος, Σταύρου Παργανά. «Είναι δυναμικό το θέμα στην εξέλιξή του» όπως είπε και επικαλέστηκε τη συζήτηση για τα αγροτικά που ήταν εγγεγραμμένη στην ημερήσια διάταξη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος των «Οριζόντων Ηπείρου» Στάθης Νάνος αναφέρθηκε στην αναστάτωση που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες στην Άρτα, γύρω από τις προτάσεις χωροθέτησης δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στους Δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά και ζήτησε να εκφραστεί η άποψη της Περιφερειακής Αρχής και των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας. Ρώτησε τι συζητήθηκε στη συνάντηση της Αθήνας που έγινε με τη συμμετοχή των Καχριμάνη και Τσιρογιάννη, ρώτησε ποιο είναι το οικόπεδο του Καλοβάτου κτλ.

Ζάψας και Ριζόπουλος ζήτησαν επιτακτικά συζήτηση για το προσφυγικό. «Συζητιέται ήδη στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στα δημοτικά συμβούλια από τα οποία απουσιάζουν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας, μην αποφεύγετε το πρόβλημα, θα το βρείτε μπροστά σας, είναι επίκαιρο» τόνισε ο επικεφαλής του «Κοινού των Ηπειρωτών». Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» σημείωσε πως «δεν είναι πυρετός να φύγει και την τελευταία φορά είπαμε ότι θα πάμε σε ειδική συνεδρίαση, θα συζητήσουμε. Το προσφυγικό δεν φεύγει αποφεύγοντάς το…» σημείωσε ρωτώντας ευθέως: «Έχει ευθύνη η Περιφέρεια; Οι Δήμαρχοι λένε πως έχει, ο Περιφερειάρχης λέει όχι κατά το δοκούν».

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει «φοβικά σύνδρομα», για το προσφυγικό. Αναφέρθηκε στο παρελθόν του προσφυγικού, της δομής του Κατσικά, της Αγίας Ελένης, των Δολιανών και της Κόνιτσας στις οποίες όταν κλήθηκε η Περιφέρεια, συνέδραμε στη συμπλήρωση των υποδομών. Αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντησή του με κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα όπου του παρουσιάστηκε το πρόβλημα και παρουσίασε την δημόσια έκταση στον Καλόβατο. «Δε λαϊκίζω με αυτά τα θέματα» τόνισε καλώντας να αναθεωρήσουν όσους νομίζουν πως θα παίξουν, και τονίζοντας πως η γραμμή της παρατάξεως είναι ότι τα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν περισσότερο από το ντόπιο πληθυσμό σε πρόσφυγες. «Φοβικοί δεν θα είμαστε, εφόσον χρειάζεται η πατρίδα να κάνει κι άλλα κέντρα, θα γίνουν και αυτή είναι η γραμμή της Περιφερειακής Αρχής όταν μας ζητήσουν…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για λίγο υπήρξε ένταση ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και τον Αρτινό Περιφερειακό Σύμβουλο των «Οριζόντων Ηπείρου».

 

Για JUMBO και γέφυρα στο Νησί

Το θέμα της δημιουργίας μόνιμης σύνδεσης από τη Ντραμπάτοβα προς το Νησί έθεσε για πρώτη φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Με αφορμή θέμα αλλαγής του τίτλου έργου για την ΠΕ Άρτας που εισηγήθηκε για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο κ. Ριζόπουλος πρότεινε να αντικατασταθεί το έργο της κατασκευής κόμβου στη Νεοκαισάρεια με το οποίο έχει διαφωνήσει η παράταξή του, και τα κονδύλια αυτά να πάνε στη μελέτη στατικότητας μόνιμης γέφυρας για το Νησί από τη Ντραμπάτοβα. «Είναι ζήτημα αρχής και αντίκειται στην προσπάθεια υλικών και άυλων πρωτοβουλιών για τον τουρισμό και εφόσον συζητάμε για αλλαγή τίτλων έργων, να συζητήσουμε την αλλαγή προτεραιοτήτων στο Νομό Ιωαννίνων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης το αρνήθηκε άμεσα υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαίος ο κόμβος και στο σημείο αυτό είχε μια λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Ριζόπουλο. 

Το θέμα της λειτουργίας των JUMBO της Πρέβεζας κατά τις Κυριακές, έθεσε με ερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Παύλος Φραγκούλης ζητώντας ενημέρωση από τον τοπικό αντιπεριφερειάρχη. Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η απάντηση του κ. Στράτου Ιωάννου ήταν πως η απόφαση για τα καταστήματα είχε ληφθεί με νόμο του 2013. Το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, το άνοιγμα καταστημάτων επεκτάθηκε σε αλυσίδες και επιχειρήσεις άνω των 250 τ.μ. και το πρόβλημα προέκυψε όταν έκανε αίτημα να ανοίγει τις Κυριακές το συγκεκριμένο κατάστημα. Η υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη είναι απαραίτητη εντός τριών μηνών, διαφορετικά θα έχει πειθαρχικές ευθύνες. Πρότεινε να αλλάξει το νομικό καθεστώς αν υπάρχει αντίρρηση καθώς ο νόμος ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις πλέον. «Το θέμα είναι ή όλοι ή κανένας» σημείωσε.

Ο κ. Φραγκούλης τέλος, έθεσε και το θέμα της ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια του Ακτίου, θέμα για το οποίο ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας έκανε γνωστό πως έχει τη δέσμευση του Υπουργού Υποδομών ότι θα εξετάσει το αίτημα για διαδρομές μετ’ επιστροφής εντός συγκεκριμένων ωρών.

Show Buttons
Hide Buttons