Γ. Βιτάλης: Επιφυλάξεις για τη Διεπαγγελματική Φέτας, αιχμές για Καχριμάνη (βίντεο)

Γ. Βιτάλης: Επιφυλάξεις για τη Διεπαγγελματική Φέτας, αιχμές για Καχριμάνη (βίντεο)

Με επιφυλάξεις και όχι υπέρμετρες προσδοκίες οδεύει για την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων που θα μετέχουν στη νέα διεπαγγελματική οργάνωση φέτας, την ερχόμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και πρόεδρος της ήδη υφιστάμενης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Γιάννης Βιτάλης.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο Γιάννης Βιτάλης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την λειτουργία της νέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που θα ενώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών γάλακτος και των μεταποιητών φέτας. «Εγώ προσωπικά είπα ότι θα συνεργαστούμε ακόμα και με το διάολο και να πάμε σε πιο βαθειά νερά, ώστε να πετύχουμε το σκοπό μας» σημείωσε και αναγνώρισε πως ο δρόμος που έχουν μπροστά τους παραγωγοί και μεταποιητές, είναι πάρα πολύ ανηφορικός. Ο βασικός λόγος της δυσκολίας που διακρίνει ο κ. Βιτάλης είναι ότι δεν πρόκειται για ένα ευέλικτο σχήμα και ότι «δε μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν έχουμε τον ίδιο σκοπό με όλους…».

Απάντησε ο αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ» και στους ισχυρισμούς όσων μίλησαν αρνητικά από την πρώτη στιγμή, για τη σύσταση της πρώτης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας στην οποία ο ίδιος προΐσταται πριν από καιρό, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και εξήγησε γιατί στην αρχή πρέπει να πάνε όλοι μαζί. «Εάν επιλέγαμε να αποκλείσουμε κάποιους, θα μαζευόμαστε ελάχιστοι θέμα. Με ποιο άλλωστε δικαίωμα και χωρίς αποδείξεις να αποκλείσουμε ορισμένους; …Όταν θα κατορθώσουμε να βάλουμε τους κανόνες στη Διεπαγγελματική, αν δεν προσαρμοστούν κάποιοι στο πλαίσιο που θα θέσουμε, αναγκαστικά θα πρέπει να αποχωρήσουν…» τόνισε.

O κ. Βιτάλης τέλος, τόνισε εμφατικά πως υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί το προϊόν της φέτας στην παραγωγή του, ώστε να διασφαλίζεται ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελληνικό και όχι εισαγόμενο γάλα. Ανέφερε τα παραδείγματα μεγάλων διεπαγγελματικών οργανώσεων του εξωτερικού , όπου μέλη τους στρατοπεδεύουν και ελέγχουν επί μέρες το γάλα και την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο. Βέβαια, στην Ελλάδα υπάρχει το μειονέκτημα της τεράστιας διασποράς του προϊόντος, καθώς υπάρχουν 346 τυροκομεία σε όλη τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η ελληνικότητα της φέτας, κάτι που θα βοηθήσει όπως είπε, να πάρει το γάλα τις τιμές που πρέπει.

 

Αιχμές για Καχριμάνη

Ο κ. Βιτάλης εξέφρασε προσεκτικές αιχμές για τη στάση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο όλο εγχείρημα της δημιουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, λέγοντας πως δεν βοήθησε όσο θα έπρεπε με βάση τις γνώσεις που διαθέτει για το θέμα. «Περίμενα πιο ενεργό συμμετοχή… Αντίθετα, αυτό που είδαμε όταν βγήκε να κατηγορήσει ότι δεν αποδέχεται τη Διεπαγγελματική, γιατί έχει λύκους μέσα στο μαντρί, δε βοήθησαν. Θυμήθηκε παλιότερες δηλώσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗ» όταν ο Περιφερειάρχης εκφράζονταν υπέρ άλλου Έλληνα γαλακτοβιομήχανου, και στο τέλος κατέληξε λέγοντας: «Οι παρεμβάσεις του δε βοηθούν. Και πρέπει να καταλάβει ότι θέλουμε κι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν έχω σχολιάσει εγώ τη δουλειά του Περιφερειάρχη. Ξέρει το αντικείμενο αλλά δε μπορεί να ανακατεύεται σε όλα τα πράγματα».

Τέλος, με ειρωνικό τρόπο σχολίασε τις πρόσφατες καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου, σχετικά με το οργανωμένο κύκλωμα που φέρεται να εισάγει γάλα στη χώρα, από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας και τον κάλεσε να καταθέσει ό,τι στοιχεία έχει στον Εισαγγελέα. Είπε συγκεκριμένα: «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Περιφερειάρχη για την έρευνα που έκανε, με στοιχεία εντυπωσιακά, με διευθύνσεις, ορόφους αριθμούς πινακίδων των φορτηγών και των δελτίων αλλά αυτά πρέπει να τα πάει στον Εισαγγελέα γιατί αλλιώς κάνει ότι και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (σ.σ. που μας ζητά να καταγγείλουμε εμείς τους παρανομούντες, ενώ ξέρει τις εταιρείες). Ούτε στη ζούγκλα της Αφρικής δε γίνονται αυτά…».

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου 30/6/2018)

Show Buttons
Hide Buttons